Actualitate

26 decembrie: Soborul Maicii Domnului

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Maicii Domnului. Maica Mântuitorului Iisus Hristos este prima cea mai mare persoană sfântă din ceruri după Sfânta Treime (apoi Sfântul Ioan Botezătorul), ocrotitoarea tuturor creștinilor, mijlocitoarea noastră în fața lui Dumnezeu și mama noastră a tuturor.

Soborul Maicii Domnului este ziua în care adunarea cerească se unesște cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa: "Prin cine s-a făcut mântuirea neamului omenesc? Prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dar prin cine a lucrat Dumnezeu și care au fost vasele alese de Dumnezeu la taina aceasta a mântuirii lumii? Întâi Iisus Hristos, al doilea Maica Domnului".

Maica Mântuitorului Iisus Hristos, pe care o cinstim pe 26 decembrie, este prima cea mai mare persoană sfântă din ceruri după Sfânta Treime (apoi Sfântul Ioan Botezătorul), ocrotitoarea tuturor creștinilor, mijlocitoarea noastră în fața lui Dumnezeu și mama noastră a tuturor.

Soborul Macii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sărbătoarea din 26 decembrie îi indeamnă pe credincioși să se adune în cinstea Maicii Domnului. Cuvântul "sobor" ne aduce aminte că Maica Domnului trebuie preaslavită, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și adunarea noastră de pe pământ este însoțită de cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *