(29 iulie 2009) Au trecut 11 ani de la alegerile care I-AU DAT JOS pe comuniști
Deoarece parlamentul ales la 5 aprilie 2009 a fost dizolvat, pe motiv că nu a reuşit alegerea preşedintelui Republicii Moldova, la 29 iulie 2009 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare (anticipate). Atmosfera în societate și pe scena politică a fost foarte încordată. În relațiile externe, comuniștii au introdus sistemul de vize pentru cetățenii români. Era proaspătă memoria protestelor violente din aprilie și a maltratării tinerilor protestatari de către forțele de ordine. PCRM nu au reușit să obțină „votul de aur” pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în calitate de șef al statului, partidele de opoziție dând dovadă de o solidaritate care nu se va mai repeta.
Scrutinul din 29 iulie s-a remarcat prin faptul că a avut loc miercuri, în mijlocul săptămânii de lucru. Pragul electoral pentru partide a fost redus de la 6% la 5%. În cursă s-au înscris 10 concurenţi electorali, iar mai târziu 2 dintre aceştia (PNL şi MAE) s-au retras din campanie, declarându-şi sprijinul pentru alţi concurenţi. Deja în acea perioadă au început migrațiile din rândurile PCRM. Primul care l-a părăsit pe Voronin a fost Marian Lupu. Spicherul comunist a devenit democrat și a ajutat PDM să treacă pragul electoral.
Conform datelor finale, rata de participare a constituit 58.77%. În parlament au ajuns:
PCRM — 44.69% (la alegerile din 5 aprilie — 49.48%);
PLDM — 16.57% (12.43%);
PL — 14.68%(13.13%);
PDM — 12.54% (la 5 aprilie formaţiunea nu trecuse pragul electoral)
AMN — 7.35% (9.77%).
Mandatele de deputat s-au distribuit după cum urmează:
• Partidul Comuniştilor din Republica Moldova — 48 mandate;
• Partidul Liberal Democrat din Moldova — 18 mandate;
• Partidul Liberal — 15 mandate;
• Partidul Democrat din Moldova — 13 mandate;
• Alianţa “Moldova Noastră” — 7 mandate.
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au trecut pragul electoral — PLDM, PL, PDM şi AMN — au constituit Coaliţia de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană”. În urma scrutinului din 29 iulie, aceste partide cumulează 53 de mandate parlamentare din cele 101.