Istorie

31 mai – Istoricul zilei

Big Ben (în traducere, Marele Ben) este denumit marele clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, dar acest nume este utilizat atât în cazul clopotului, cât şi al ceasului şi chiar al turnului cu ceas. Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot şi patru fete, şi al treilea turn cu ceas că înălţime din lume. Orarul este de 2,7 metri lungime, iar minutarul are 4,3 metri lungime. Ceasul şi fetele sale au fost proiectate de Augustus Pugin. Fetele sunt fixate într-un cadru de fier cu diametrul de 7 m, care susţine 312 bucăţi de sticlă de opal. Unele dintre bucăţile de sticlă pot fi înlăturate pentru inspectarea braţelor. Cadrul fiecărei fete este aurit, iar la baza fiecărei fete este gravată inscripţia în latină care se traduce Doamne, apară pe a noastră regina Victoria Întâia. Ceasul este celebru pentru acurateţea să.

Deşi ceasul a funcţionat cu mare precizie de-a lungul timpului, au existat şi excepţii. Astfel, în 1916, în timpul Primului Război Mondial, clopotele au fost oprite şi nu au bătut timp de doi ani pentru a evita atacurile zeppelinelor germane. De asemenea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, deşi clopotele au continuat să bată, fetele ceasului nu au mai fost luminate, pentru a nu-i ajută pe piloţii Luftwaffe. Alteori, vremea a avut efecte nedorite asupra funcţionarii ceasului. Singură mare defecţiune suferită de Big Ben a fost cea din 5 august 1976. Regulatorul de viteză al mecanismului de declanşare a clopotelor s-a defectat după ce a fost supus forţelor de torsiune timp de peste 100 de ani, determinând căderea greutăţilor de 4 tone în mecanismul clopotelor.

Ceasul a fost oprit un timp total de 26 de zile de-a lungul următoarelor nouă luni – fiind în cele din urmă reactivat permanent la 9 mai 1977; această a fost cea mai mare oprire din istoria să. Turnul Big Ben este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume şi unul dintre simbolurile capitalei britanice.

Tot într-o zi de 31 mai, în 1359, era întemeiată Mitropolia Ţării Româneşti, cu sediul la Curtea de Argeş, recunoscută de patriarhul de Constantinopol, Calist I, şi de sinodul sau.

Pe 31 mai 1877, Guvernul României decidea mobilizarea generală a armatei în cadrul Războiului de Independenţa

În 1884, pe 31 mai, fulgii de porumb erau inventaţi de doctorul american John Harvey Kellogg.

La dată de 31 mai 1916, flota germană şi cea engleză se înfruntau în bătălia Jutlandei, cea mai mare confruntare năvală din timpul Primului Război Mondial.

Tot într-o zi de 31 mai, în 1919, în cadrul Conferinţei de pace de la Paris, I.I.C. Brătianu pleda pentru principiul egalităţii suverane a statelor şi al neintervenţiei în chestiunile de ordin intern, afirmând că România nu poate subscrie la prevederi care i-ar putea leza suveranitatea.

Pe 31 mai 1932, în România demisiona guvernul prezidat de Nicolae Iorga.

În 1957, dramaturgul Arthur Miller, căsătorit la acea vreme cu Marilyn Monroe, era găsit vinovat de activităţi anti-americane (pentru că participase cu ani în urmă la câteva întruniri ale simpatizanţilor comunişti şi refuzase să dea numele celorlalţi participanţi) şi condamnat la plata a 500 de dolari, 30 de zile de închisoare şi cedarea paşaportului american către autorităţi. Miller a făcut cerere şi procesul a fost rejudecat. Peste un an, curtea de apel a hotărât nevinovăţia lui Miller şi retragerea tuturor acuzaţiilor.

La dată de 31 mai 1961, Africa de Sud devenea republica independenţa.

Pe 31 mai 1962, Otto Adolf Eichmann era spânzurat, în Israel. Nazist german originar din Austria, cu gradul de Obersturmbannführer-SS, Eichmann a organizat şi condus Soluţia finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945. În Procesele de la Nürnberg a fost condamat la moarte în contumacie că mare criminal de război. Prins de Mossadul israelian, a fost re-judecat la un tribunal din Ierusalim, condamnat la moarte prin spânzurătoare şi executat la închisoarea din Ramla.

În 1969, pe 31 mai, John Lenon şi Yoko Ono militau pentru pacea mondială. Cei doi înregistrau piesă “Give peace a chance”, şi nu într-un studio, ci chiar în patul lor de hotel.

Tot într-o zi de 31 mai, în 1990, sitcomul “Seinfeld” avea premieră la NBC. Seinfeld este un sitcom american creat de Larry David şi Jerry Seinfeld (care, în plus, joacă rolul principal). Episodul pilot al serialulul a fost transmis în 5 iulie 1989, serialul propriu-zis debutând în mai 1990. Deşi n-a avut succes imediat, popularitatea să a crescut cu timpul, încetul cu încetul. În 1992 – 1993, în sezonul al 4-lea, s-a aflat pentru prima dată în topul 25 al serialelor după audienţă, pentru că în sezonul 1994 – 1995 să ajungă pe locul întâi. Când a fost transmis ultimul episod al serialului, pe 14 martie 1998, acesta a fost vizionat de 76 milioane de telespectatori. Până la urmă, “Seinfeld” a rulat timp de 9 sezoane, cu 180 de episoade în total.

În 1998, pe 31 mai, Geri Halliwell cânta pentru ultima dată în Spice Girls. Pe 31 mai artista confirmă părăsirea celebrului grup, invocând “opinii diferite”.

Pe 31 mai 2009, Ozzy Osbourne şi Tony Iommi începeau o dispută privind drepturile de autor asupra mărcii Black Sabbath. Ozzy Osbourne l-a dat în judecată pe fostul sau coleg de la Black Sabbath, chitaristul Tony Iommi, pe care îl acuză că pretinde în mod eronat că deţine drepturile exclusive asupra numelui trupei, Osbourne pierzând procente din veniturile generate de materialele vândute.
Sărbătoriţii zilei sunt: Nicu Alifantis, actriţa americană Brooke Shields, actorul irlandez Colin Farrell, şi actorul şi regizorul american Clint Eastwood.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *