Sănătate

40% din cazurile de cancer sunt datorate stilului de viață. Ce poți schimba pentru a preveni apariția bolii

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările Uniunii Europene, după bolile cardiovasculare, însă doar 10% din cazuri au origine genetică, în timp ce 40% din cazurile de cancer detectate în fiecare an ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață. Asta înseamnă că riscul de cancer poate fi redus semnificativ, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple ale medicilor.

Institutul Național al Cancerului (INCa) din Franța a publicat recent un ghid cu sfaturi practice de prevenție, mituri demontate, idei și planuri simple și clare cu ajutorul cărora putem să fim și să ne menținem sănătoși.

Specialiștii au inclus printre cauzele care favorizează apariția cancerului co

nsumul exagerat de alcool, fumatul, dieta dezechilibrată, excesul de greutate și poluarea.

Multe dintre ele pot fi eliminate dacă ne schimbăm obiceiurile zilnice și dacă înțelegem că anumite alegeri chiar ne fac rău.

Obezitatea este asociată cu apariția a 13 tipuri de cancer

Alimentația echilibrată este extrem de importantă, deoarece previne obezitatea, care este asociată cu apariția a nu mai puțin de 13 de tipuri diferite de cancer: de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian, endometrial, de sân, ovarian, cancer renal și al măduvei osoase, potrivit csid.ro.

Marie-Line Huc, dietetician-nutriționist, spune că fructele, legumele și produsele din cereale întregi sau nerafinate au beneficii importante pentru sănătate.

”Astfel, este important să consumați zilnic cinci fructe și legume și un produs din cereale integrale, organice sau nu”, recomandă medicul.

Consumul de alcool, un factor de risc

Riscul de cancer este mai crescut pentru cei care consumă alcool, mai ales în exces.

Etanolul a fost clasificat drept „cancerigen definit” încă din anul 1988. Numai în anul 2015, de exemplu, se estimează că a provocat 41.000 de decese în Franța, dintre care peste 40% au fost cauzate de cancer.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este de două ori mai nociv atunci când este asociat cu fumatul.

„Strategiile de marketing ale producătorilor de alcool sunt foarte cinice și sofisticate. Pentru publicul-țintă format din tineri, obiectivul producătorilor este să le ofere produse ieftine care se concentrează pe arome și gusturi, cum ar fi banalul mojito de căpșuni. Băuturile ieftine și aromate sunt o rampă de acces la produse mai clasice”, spune Karine Gallopel-Morvan, profesor universitar specializat în Marketing Social la Școala de Studii Superioare în Sănătate Publică, citată de csid.ro.

Principalul factor de risc în apariția cancerului este fumatul

Fumatul rămâne în topul factorilor de risc pentru cancer, dar este și primul care poate fi prevenit. O țigară este alcătuită din tutun, hârtie și produse care îi schimbă gustul și mirosul. Odată aprinsă, arderea acesteia determină formarea a numeroase substanțe toxice.

În ceea ce privește nicotina, o substanță prezentă în mod natural în tutun, ea este responsabilă de dependența de țigări, dar nu este cancerigenă.

Există mai multe variante pentru cei care vor să se lase de fumat, cum sunt înlocuitorii de nicotină (plasture, gumă de mestecat, inhalator). Cei care nu pot renunța la nicotină, pot opta pentru țigara electronică.

„Țigara electronică nu conține tutun și nu funcționează prin ardere. Când vapezi, lichidul aromat (care poate conține nicotină) este încălzit și se transformă în picături, în vapori. Aer. Acest lucru te ajută să eviți majoritatea substanțelor cancerigene din țigări. Țigara electronică ajută la renunțarea la fumat, în realitate. Poate fi un instrument care te ajută să renunți la fumat. Utilizată singură, nu împreună cu țigările tradiționale, aceasta contribuie la reducerea riscurilor asociate fumatului”, potrivit ghidului realizat de Institutul Național al Cancerului din Franța.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *