Actualitate

504 monumente ale fostului revoluționar rus Lenin au fost DEMOLATE în Ucraina în 2014

În Ucraina au rămas 1.700 de monumente ale lui Lenin din cele 5.500 câte erau în perioada URSS. Acestea sunt rareori demolate în mod legal, a declarat directorul IMN, Volodimir Viatrovici. "De obicei, demolările încep spontan în perioade critice. De exemplu, în 1989-1990 în estul Europei şi vestul Ucrainei. Acum, statul trebuie să preia iniţiativa şi să ducă la bun sfârşit procesul de eliberare de comunism", crede Viatrovici.

În 2007, preşedintele din perioada respectivă Viktor Iuşcenko a semnat decretul prin care obliga administraţiile locale să îndepărteze monumentele acelor lideri sovietici acuzaţi de implicare în marea foamete din 1932-1933. Decretul este încă în vigoare, potrivit lui Viatrovici.

Menționăm că, Vladimir Ilici Lenin a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. În loc să se dedice carierei juridice, Lenin s-a implicat tot mai mult în activitatea de propagandă revoluționară și în studiul marxismului. La 7 decembrie 1895 a fost arestat, pentru un an, de autorități și, ulterior a fost exilat în satul Șușenskoe, din Siberia. 

Sănătatea lui Lenin era deja deteriorată în mod serios în urma eforturilor sale făcute în revoluție și în război. Tentativa de asasinat a mai adăugat o problemă la multele probleme de sănătate pe care le-a avut. În mai 1922, Lenin a avut primul atac cerebral. A rămas parțial paralizat (pe partea dreaptă) și rolul său în guvern a început să se diminueze. După al doilea atac din decembrie 1922, Lenin a demisionat din funcțiile politice. În martie 1923, a suferit al treilea atac, a rămas țintuit la pat și incapabil să mai vorbească.

Lenin a murit la 21 ianuarie 1924. La puțin timp după deces, au început să circule zvonuri potrivit cărora ar fi suferit de sifilis. Cauza oficială a morții lui Lenin a fost ateroscleroza cerebrală sau al patrulea atac cerebral, dar din cei 27 de medici care l-au tratat numai opt au fost de acord cu concluziile raportului de autopsie. Din acest motiv, s-au făcut mai multe supoziții privind cauzele morții lui Lenin.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *