Istorie

7 iulie: Eliberarea Bucovinei de Nord de către Armata Română

La data de 7 iulie 1941, Armata Română, participantă în cel de-al Doilea Război Mondial, va finaliza acțiunea de eliberare a Bucovinei de Nord ocupată de trupele sovietice. De altfel, intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial la 22 iunie 1941 a vizat refacerea integrităţii teritoriale a ţării, grav afectată în vara anului 1940, când Basarabia, partea de nord a Bucovinei și partea de nord-vest a Transilvaniei şi au fost ocupate de către Uniunea Sovietică și Ungaria.

Astfel, generalul Ion Antonescu şi-a asumat responsabilitatea angajării ţării în război pentru întregirea țării şi a cerut militarilor români, prin celebrul ordin „Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!”, să readucă în trupul țării „glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali al Bucovinei”. Primele acţiuni ofensive ale armatei române în Bucovina au fost purtate de Armata a 3-a română, care folosind o manevră dublă de învăluire a reuşit să intre în Cernăuţi, capitala istorică a Bucovinei, în după-amiaza zilei de 6 iulie 1941.

Astfel, Armata a 3-a română comandată de generalul Petre Dumitrescu a acţionat în nordul Bucovinei pe direcţia Storojineţ – Cernăuţi – Hotin, iar după eliberarea și a acestui oraș bucovinean, trupele române au fost dirijate spre zona Moghilev, în vederea participării la forţarea Nistrului şi străpungerii puternice linii de fortificație ce se găsea dincolo de acest râu.

La data de 7 iulie Armata Română va trece Nistrul și va termina eliberarea nordului Bucovinei și a unei importante părți a Basarabiei, ocazie cu care generalul Ion Antonescu va emite o proclamație adresata românilor de aici în care va spune: ,,Basarabeni! Cu vrerea Domnului și prin sângele eroilor noștri, am izgonit de pe pământul strămoșesc pe dușmanii neamului, redându-vă libertatea, onoarea și credința”.

Sursa Lectia de istorie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *