Actualitate

700 de milioane de dolari – BANII SUA, furați! Arhiva Programului Pământ, ascunsă într-un pod din Chișinău

Cu ajutorul fondurile donate de Guvernul SUA s-a realizat Programul Național Pământ însă băieții deștepți au avut grijă să fure și să privatizeze ilegal o parte din bunurile statului. Cu banii donați de Statele Unite ale Americii pentru Programul Național Pământ bandiții din Moldova și-au făcut averi impresionante. SUA a donat pentru promovarea reformelor democratice și economice: (în perioada 1992 și 2007 valoarea totală a asistenței acordate țării noastre de SUA a constituit peste 700 milioane USD), respectiv modernizarea agriculturii (cu susținerea tehnico-financiară a SUA, în anii 90-ci a fost implementat Programul Pământ de împroprietărire a țăranilor moldoveni”;

Agricultorii s-au plâns de faptul că Programul Pământ a fost ineficient pe alocuri și a creat probleme grave privind drepturile de proprietate.

Prin Programul Pământ au fost privatizate toate întreprinderile agricole din Republica Moldova, sovhozuri și colhozuri. La momentul dat, au fost înființate comisii de lichidare pentru gospodăriile agricole. La momentul finalizării programului au fost emise trei seturi de acte. Un set de documente trebuia să ajungă în Administrația Publică Locală și un set pentru arhivele raionale de pe lângă consiliile raionale la toate raioanele din Republica Moldova. Personale fizice au devenit proprietari a cotelor părți în urma desființării acestor gospodării de agricole. Mulți agricultori nu au reușit niciodată să intre în posesia documentelor de proprietate din cauza băieților deștepți care au avut grijă să distrugă agricultura din Republica Moldova și țăranul moldovean.

Singurii care au reușit să își obțină drepturile au fost liderii agrarieni deoarece și-au oferit sprijinul pentru mafia lui Petru Luicinschi și Vladimir Voronin. Al treilea set de documente trebuia să fie la Arhiva de Stat.

Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza mafiei care a stat la putere în perioada lui Petru Lucinschi și Vladimir Voronin. Arhiva Programului Național Pământ este ascunsă în podul unei case din Chișinău, conform imaginilor filmate la fața locului de către un cititor, care ne-a indicat și locul unde se află, inclusiv numele unor persoane implicate.

În primul rând, în perioada 2001-2004, imaginea țării noastre de „fruntaș” în materie de reforme democratice și economice a încetat să mai fie una credibilă în rândul oficialilor și politicienilor americani de la Departamentul de Stat, Consiliul Național de Securitate și Congresul SUA. Anume în această perioada se produce răcirea și apoi suspendarea relațiilor de cooperare ale Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) ; asistăm la stoparea procesului de privatizare și tărăgănarea reformelor în domeniile bancar, fiscal, energetic, precum și a cadrului regulator; au loc încercări de a revedea rezultatele Programului „Pământ” de privatizare a terenurilor agricole, realizat cu asistența tehnică și financiară a SUA ; se produce a doua reformă teritorial-administrativă care nu ține cont de obiecțiile Consiliului Europei și a Organizațiilor Financiare Internaționale.

Locația Dinu Lipatti nr. 12 Chișinău

„Bunurile fostelor gospodării colective au fost transmise fără a fi înregistrate în registrele cadastrale. Consider că a fost o parte a nereușitei acestui program, care mai are repercusiuni și în ziua de azi. Și acum, există locuri unde oamenii încearcă să-și confirme dreptul de proprietate asupra unor bunuri împărțite cu 20 de ani în urmă. Cu părere de rău, mai există imobile, care pe hîrtie sînt proprietare, iar în realitate nu sînt înregistrate. Ele nu pot fi vîndute și puse în circuitul economic. Mă refer la fostele brigăzi de tractoare, depozite, ferme de tot felul… Cele care au reprezentat un interes major oamenii s-au orientat repejor, le-au pus în circuitul agricol. În schimb altele nu sînt înregistrate, nici folosite și degradează.”, afirma Alexei Țurcanu, fostul conducător al Centrului de privatizare și reorganizare a gospodăriilor agricole Ungheni, cel ce a realizat acest program în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași.

Programul național Pământ a fost numit Mormânt de agricultori, pentru că Luchinschi și Voronin împreună cu gașca lor de mafioți au distrus și au privatizat toate sovhozurile și colhozurile după bunul plac.

„Programului naţional „Pământ”, asociat de ei cu un mare „mormânt”, ce i-a lăsat săraci lipiţi pământului. Îşi amintesc cu nostalgie de vremurile, când aveau în gestiune o societate pe acţiuni, cu trei brigăzi de tractoare, ce dispuneau de 46 de tractoare, de 47 de maşini, de trei autobuze. Fermele de vaci, de porci şi de oi s-au dus pe „apa sâmbetei”. „A fost dat un decret al preşedintelui Lucinschi, ce a programat distrugerea centrului RM, anume Călăraşi, Străşeni şi Ungheni. Eram şi noi ameninţaţi: „Dacă nu veţi accepta condiţiile noastre, nu vă temeţi, că noi câte sovhozuri am distrus, avem practică destulă să vă lichidăm şi pe noi”. Aşa au şi făcut, am suportat un program de stat, menit „să facă bine la oameni”. Supravieţuirea satului moldovenesc depinde de politica ţării în această direcţie şi de susţinerea tinerilor, în special”, susţinea Vasile Manoil din comuna Hârjăuca.

Arhiva Programului Național Pământ este ascunsă în podul unei case din Chișinău pe strada Dinu Lipatti numărul 12. La parterul locuinței figurează o firmă deținută de Tudor Pînzaru, fost procuror și subaltern al fostului ministru al Justiției Ion Păduraru. Sursa noastră ne-a informat că Tudor Pînzaru eliberează dosare în întregime sau copii din arhiva programului național Pâmânt doar la ordinul lui Ion Păduraru.

Firma Ctalexan s.r.l by FreePress on Scribd

(function() { var scribd = document.createElement(“script”); scribd.type = “text/javascript”; scribd.async = true; scribd.src = “https://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js”; var s = document.getElementsByTagName(“script”)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();

0100116.132 by FreePress on Scribd

(function() { var scribd = document.createElement(“script”); scribd.type = “text/javascript”; scribd.async = true; scribd.src = “https://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js”; var s = document.getElementsByTagName(“script”)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();

Dinu Lipatti nr 12 – Arhiva programului Pământ by FreePress on Scribd

(function() { var scribd = document.createElement(“script”); scribd.type = “text/javascript”; scribd.async = true; scribd.src = “https://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js”; var s = document.getElementsByTagName(“script”)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();

Conform registrului de cadastru clădirea unde este ținută la secret arhiva nu este înregistrată și nu sunt perfectate actele privind dreptul de proprietate. După cum se observă în imagini, lângă clădire avem un parc auto cu mașini pentru dezmembrat.

Ion Păduraru are o avere de milioane și este cunoscut ca un apropiat al fostului președinte Nicolae Timofti. Link AICI

Nicolae Timofti – Ion Păduraru

Ion Pădureanu este cunoscut ca un apropiat al lui Vlad Filat și ar fi fost implicat în scandalul dintre Ilan Șor și Vlad Filat

În anul 1998, la 29 de ani a fost numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat pe perioada președenției lui Petru Lucinschi, fost prim secretar la Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Vlad Filat nu ar fi străin de aceste privatizări frauduloase, confirmă sursele noastre.

Vlad Filat centru – Ion Păduraru stânga

Istoria scandalului Șor – Filat

Numele noului candidat la functia de premier, Ion Păduraru, apare în autodenunțul lui Ilan Shor, în baza caruia a fost reținut și este judecat expremierul Vlad Filat.

Astfel în acest autodenunț, Ilan Shor susține că Ion Păduraru ar fi fost interpusul companiei LeBridge în relația cu Vlad Filat.

"Firma noastră (Dufremol n.r.) a a devenit ținta controalelor inopinate și repetate din partea instituțiilor abilitate (Vama, Fisc, MAI). Cei care verificau făceau trimitere la indicații de sus, dând de înțeles ca acestea vin din partea primului ministru Filat. Analiza celor întâmplate a aratat că premierul Filat a început să ne atace la comanda LeBridge, iar interpusul LeBridge la Vlad Filat era Ion Păduraru (în prezent consilierul presedintelui RM). După câteva aluzii precum că problema se rezolvă doar cu implicarea lui Vladimir Filat, am hotărât să-l sun și să-i solicit o întâlnire, pentru a discuta despre problemele iscate".

Ilan Shor a mai declarat procurorilor că i-a oferit 500.000 de dolari lui Vlad Filat pentru a favoriza compania Dufremol, în litigiile cu Le Bridge.

„Analizând situația, l-am sunat pe Filat și am stabilit o întâlnire la domiciliul acestuia", se spune în denunț. În urma discuției, pe care Shor o califică drept „productivă”, iar presiunea "organelor" a dispărut iar instanța (Curtea de Apel Economică) a emis la finele anului 2010, o decizie favorabilă pentru Dufremol, compania lui Ilan Shor.

În urma acestei decizii, compania Le Bridge Corporation Limited s-a adresat la Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor Investiționale (ICSID) din Franța, cerând despăgubiri de 50 milioane de euro de la Republica Moldova. Instanța a obligat țara noastră să achite circa 2,25 milioane de dolari.

Pe 22 decembrie 2014, în cadrul ședinței Guvernului s-a decis ca Ministerul Finanțelor să achite din contul mijloacelor bugetului de stat 35,1 milioane de lei, în beneficiul lui Franck Charles Arif, proprietarul Le Bridge.

În realitate acest caz a costat Republica Moldova peste 50 milioane de lei.

Deși informațiile au devenit publice încă la mijlocul lunii octombrie 2015, Ion Păduraru nu a comentat și nu a oferit explicații asupra acestui caz. La fel CNA și Procuratura Generală nu a precizat dacă Ion Păduraru are vreo calitate în dosarul pornit pe cazul autodenunțului lui Ilan Shor.

Sperăm ca organele abilitate să acționeze în consecință, iar cei care se fac vinovați de aceste acte grave de corupție să fie trași la răspundere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *