Timpul Liber

A fost lansată o nouă promoţie de profesori

La eveniment au fost prezenţi şi au rostit discursuri de felicitare dnii Mihail Grosu, rector interimar al Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Gabriela Topor, decanul Facultăţii de Filologie, Liuba Cibotaru, prodecan, Aliona Zgardan, şefă de catedră. Printre primii au fost invitaţi să-şi primească diplomele şefii de grupă, cărora le-a revenit o mai mare răspundere pe parcursul anilor de studii. Au urmat apoi, în ordinea mediei obţinute la examenele de stat şi la teza de licenţă, ceilalţi absolvenţi, fiecare primind diploma bine meritată. Alături de profesorii UPS „Ion Creangă” la manifestare au venit să susţină studenţii rudele acestora – părinţii, soţii şi chiar copiii celor care au deja o familie.

Promoţia curentă a facultăţii este formată doar din fete. Fiecare dintre ele a primit şi repartizarea la muncă, obligatorie însă numai pentru cele care au studiat la buget, deoarece studentele care au învăţat în bază de contract pot primi, dar pot şi să refuze locul de muncă ce li s-a oferit. Multe absolvente ne-au mărturisit că îşi vor continua activitatea în calitate de profesoare şcolare în localităţile de baştină, din varii motive – fie că acolo au o familie, fie că nu văd o cale mai bună. O parte din ele va rămâne la universitate pentru a-şi continua studiile de masterat. În general însă tinerele nu par să fie sigure de viitorul lor în şcoală. Unele dintre ele ne-au mărturisit că se tem de o atitudine preconcepută din partea conducătorilor de şcoli. Există cazuri, ne-au spus ele, când directorii nu îi apreciază la justa valoare pe tinerii specialişti şi decât să angajeze un începător, preferă să mizeze pe învăţătorii pensionari. Alteori, din aceeaşi lipsă de încredere în tineri, conducătorii de şcoli le repartizează un număr minimal de ore, ceea ce presupune şi un salariu mult mai mic.

Toate aceste griji nu au putut pune în umbră bucuria de a absolvi universitatea şi de a primi diploma de filolog. „Ne-am străduit să vă oferim tot ce cunoaştem şi acum e rândul vostru să transmiteţi aceste cunoştinţe altor generaţii”, le-a spus rectorul interimar Mihail Grosu absolventelor de la Filologie. El le-a urat drum bun în viaţă şi să nu uite de instituţia şi profesorii care le-au instruit.

Silvia Midoni, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *