Actualitate

A ieșit din „amorțeală”. Filat și părerea sa față de o posibilă invazie a Ucrainei

Filat afirmă că, Indiferent dacă Rusia va invada sau nu în Ucraina acest lucru va marca pentru mulți ani relațiile internaționale, transmite realitatea.md.

„Amenințarea cu forța exercitată de Rusia asupra Ucrainei și spectrul unui război pe continentul european va marca pentru mulți ani relațiile internaționale. Indiferent dacă Rusia va invada sau nu în Ucraina, războiul va deveni o realitate, doar că va fi din ce în ce mai perfecționat. Fie că va fi unul hibrid ce va combina amenințarea cu forța, măsuri economice limitative, ingerințe în statele suverane etc., ori va fi un război cognitiv de natură să modifice nu doar ce gândesc oamenii, dar și cum gândesc, conflictul va deveni o permanență cu care va trebui să trăim. Militarizarea neuroștiințelor, bătălia pentru mintea oamenilor, va permanentiza un tip de conflict greu de perceput, dar mai ales greu de contracarat”, este de părere Filat.

Condamnat pentru acte de corupție, menționează că „Rusia își dorește modificarea sistemului internațional și impunerea unei lumi multipolare, în care fiecare mare putere beneficiază de o sferă de influență unde își impune propriul sistem”.

„Din păcate, după mulți ani, dreptul forței a înlocuit forța dreptului în relațiile internaționale. Pentru Republica Moldova un război clasic în Ucraina ar fi un dezastru: fluxuri comerciale blocate, refugiați, întreruperi de gaze și instabilitate. De asemenea, un război hibrid și cognitiv ne va afecta dezvoltarea și ne va îngusta opțiunile de decizie. În acest context, singurele soluții pe care le avem sunt scăderea vulnerabilităților, maximizarea interdependențelor cu vestul și o cât mai mare solidaritate între noi”, conchide Filat.

Precizăm că, în ultima perioadă, Rusia și-a concentrat la granița cu Ucraina un număr impresionant de soldați – peste 100 de mii, tehnică militară grea, rezerve de sânge și toată logistica. Inițial se afirma că acest lucru se face în contextul unor exerciții militare.

Ulterior, Rusia a început să reamplaseze tot mai aproape de granița cu Ucraina toată tehnica militară, ajungându-se chiar la 30 km distanță. Ieri, 14 februarie, în cadrul unei adresări către cetățenii din Ucraina, președintele Vladimir Zelenskiy, a afirmat că rușii ar urma să invadeze țara lor la data de 16 februarie.

Astăzi, 15 februarie, reprezentanții Ministerului Apărării ai Federației Ruse au anunțat că „exercițiile militare la granița cu Ucraina au luat sfârșit, iar toată tehnica militară va fi adusă înapoi în garnizoanele de pe teritoriul federației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *