Timpul Local

A început evaluarea cererilor de finanţare în țară

Amintim că cea de-a II-a etapă a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020 a luat sfârșit pe data de 22 august.

După evaluarea administrativă a pachetelor depuse, urmează evaluarea calitativă a cererilor recepționate cu antrenarea unor experți specializați pe fiecare dintre domeniile de intervenție în care se înscriu cele 64 de proiecte din Regiunea Centru. Dintre raioanele de centru cele mai active la depunerea cererilor de finanțare au fost APL-urile din Hâncești și Strășeni cu câte opt solicitări fiecare, iar la coada clasamentului avem înregistrate raioanele Anenii Noi și Dubăsari cu câte două cereri de finanțare depuse.

Leova
Cu sprijinul partenerilor europeni, 21 de instituţii publice din raionul Leova au scăpat de sobe sau de vechile cazane, trecând la încălzirea pe bază de biomasă. Această unitate teritorial-administrativă este lideră în Republica Moldova la capitolul instituţii publice asigurate cu energie tehnică produsă de combustibilul biologic.

Un exemplu în acest fel, este grădinița „Andrieș” din satul Filipeni unde vin zilnic 50 de copii. Instituția a fost branșată în anul 2014 la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Inovația sporește confortul termic al copiilor și educatorilor, oferă siguranță și împiedică poluarea mediului ambiant. Drept rezultat, numărul copiilor bolnavi de afecțiuni respiratorii s-a redus cu 10 la sută, iar anual se economisesc aproximativ 30 de procente din cheltuielile pentru energia consumată.

Proiectul de eficiență energetică, în valoare de 515 mii de lei, a fost implementat la Filipeni cu suportul financiar al Guvernului României și al administrației publice locale. Primăria din localitate merită toată lauda şi pentru faptul că, anterior, la această grădiniță a fost reparat acoperișul, s-au înlocuit ușile și ferestrele putrede cu altele noi.

Soroca

În centrul satului Schineni din preajma Căminului Cultural a fost inaugurat, la începutul lunii septembrie, un scuar. Acesta a fost renovat în cadrul proiectului „Împreună pentru o comunitate prosperă”, după ce sătenii au identificat că una dintre cele mai mari probleme ale satului este lipsa unui loc amenajat pentru odihna sătenilor. Astfel, în numai câteva luni locul ales a fost împrejmuit cu un gard ca animalele să nu mai pășuneze, s-au pavat aleile cu piatră, s-au instalat 12 bănci, trei scrâncioburi, șase urne, două plafoane de iluminat stradal, o figurină şi un podeț pentru ședințe foto. Totodată, au fost amenajate cinci răzoare de flori şi au fost plantaţi copaci.

Proiectul dat a fost Implementat de AO Centrul de Asistenţă Socială „Casa Speranţelor” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/ DANIDA.

Cimișlia
Bugetul raional Cimişlia, aprobat pentru anul 2016, a fost corelat cu Legea bugetului de stat. Olga Gorban, şefă interimară a Direcţiei finanţe din cadrul Consiliului Raional Cimişlia, a menţionat că, în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2016, raionului i-a fost modificată suma transferurilor cu 28,3 mii de lei, dintre care s-au micşorat cu 191,7 mii de lei transferurile pentru învăţământul preşcolar, primar, secundar general, special şi complementar. Totodată, s-au majorat cu 172,6 mii de lei transferurile pentru asigurarea şi asistenţa socială și s-a redus cu 3,1 mii de lei transferul pentru Şcoala sportivă. În buget a crescut cu 29,4 mii de lei transferul curent cu destinaţie specială (Fondul local de susţinere a populaţiei). De asemenea, a fost adăugat un alt transfer în valoare de 21,1 mii de lei.

Cei 25 de consilieri prezenţi în sală (numărul lor total este de 33) au adoptat în unanimitate o decizie prin care au aprobat bugetul raional Cimişlia pentru anul 2016: la capitolul venituri, acesta va constitui 112 milioane 962,7 mii de lei, iar la cheltuieli – 113 milioane 215,3 mii de lei, cu un deficit de 252,6 mii de lei.

Cahul
Profesorii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, au decis să înceapă un nou an academic pe picior egal. Astfel, la tradiționalul careu de inaugurare, profesoarele au ales să poarte aceeași ținută în semn de eleganță și exemplu pentru discipoli. Inițiativa aparține directoarei instituției, Maria Chiciuc, care a spus că ideea i-a venit încă de la sfârșitul anului precedent de studii, iar timp de o vară aceasta a trecut prin mai multe etape de dezbateri. „Ideea a fost acceptată de colegi și mai mult, susținută de întregul colectiv de profesori”, a afirmat directoarea.

Găgăuzia
Ziua mondială a turismului, sărbătorită pe 27 septembrie, va fi marcată și în Găgăuzia. Direcția cultură și turism din regiune pregătește un complex de activități de promovare a potențialului turistic al autonomiei.

Cu ocazia zilei mondiale a turismului, la Muzeul de istorie locală din Comrat și muzeul istorico-etnografic din Beșalma va fi organizată ziua ușilor deschise.

Evenimente tematice vor fi organizate în toate instituțiile din autonomie, care au o orientare turistică.  

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *