Economie

A influențat Rusia decizia aderării României la Schengen? Fostul șef al OMV, Gerhard Roiss: Austria și OMV au fost conduse în mod deliberat de un grup de persoane spre o dependență față de Rusia

Fostul șef al OMV, Gerhard Roiss, îi atacă dur pe „oamenii care îl înțeleg pe Putin” în această țară. Austria și OMV au fost conduse în mod deliberat de un grup de persoane spre o dependență față de Rusia, a spus el. „Acești oameni și-au pus propriile interese financiare mai presus de orice morală”, a declarat el pentru „profil”. Marea dependență de gazul rusesc, așa cum se întâmplă în prezent, nu trebuia să fie, anunță puls24.at.

„Eram, de asemenea, pe o cale promițătoare. În 2012, am înregistrat cea mai mare descoperire de gaze din istoria OMV în Marea Neagră, în largul României”, a dat ca exemplu proiectul „Neptun”. „Presupunerea mea a fost că, în viitor, cu Neptun vom putea livra în jur de trei miliarde de metri cubi de gaz anual în Austria. Acest lucru ar fi acoperit aproximativ o treime din cererea anuală”, calculează Roiss.

Dar lucrurile au stat altfel, potrivit acestuia. „Fostul șef al OMV, Roiss:. Grupul OMV trebuia să servească drept un fel de stimulator cardiac. S-a făcut mult lobby”, spune Roiss.

Holdingul de stat de atunci, ÖIAG (în prezent ÖBAG), a fost responsabil pentru participația de 31,5 % deținută de stat în OMV. Întrebat despre președintele de atunci al consiliului de supraveghere al ÖIAG, Siegfried Wolf, care avea cele mai bune contacte în Rusia, Roiss a declarat pentru „profil”: „Vă rog să nu vă așteptați ca eu să comentez despre acest domn”. El a adăugat că același lucru este valabil și pentru șeful statului rus, Vladimir Putin.

Wolf a reacționat imediat la declarațiile lui Roiss și a anunțat măsuri legale. El a declarat că va lua o poziție adecvată cu privire la toate faptele „în special cu privire la vendetta personală și onorabilă a domnului Roiss la momentul potrivit”.

„Activitățile OMV au fost decise exclusiv de către consiliul de administrație al OMV și trebuia ca aceste decizii să fie decise de propriul consiliu de supraveghere, din care nu am fost niciodată membru. Nu am avut niciodată nicio influență directă sau indirectă asupra deciziilor privind gazele sau alte surse de energie pe care OMV le exploatează sau de unde își procură OMV gazele sau petrolul”, a declarat Wolf într-un comunicat de presă.

Reprezentantul proprietarului pentru interesele Austriei în compania petrolieră și chimică cu sediul la Viena este ministrul de finanțe respectiv. Între 2014 și sfârșitul lui 2017, acesta a fost Hans Jörg Schelling (ÖVP), care, potrivit „profil”, a avut un contract de consultanță cu compania rusă de gaze Gazprom după ce a părăsit politica. Roiss comentează: „Acest lucru arată o problemă generală care a devenit vizibilă în ultimii cinci sau șase ani – strânsa interconectare a politicii și a afacerilor. Acum nu mai avem doar oligarhi din Est, de mult timp avem și mici austro-oligarhi.”

Roiss s-a aflat la conducerea grupului cotat la bursă, parțial deținut de stat, între 2011 și 2015; plecarea sa nu a fost în întregime voluntară; acum investește în start-up-uri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Austria si Hungaria – curvele Europei in materie de politica.!
  Ambele state traiesc cu nostalgia vechiului imperiu de acum mai bine de 100 de ani.Bici unii nici altii nu inteleg cum a fost posibil asa cdeva !
  Gaosenie post imperiala !
  Rupti in cur dar cu nasul pensus.
  In general istoria nu iarta !

  1. Austro-Hungayria, slugile devotate ale rusilor. Cine stie ce kompromat au mujicii de la kremlin daca astia ling ciubotele lui Putin in vazul Europei. Povestea cu boicotul aparent e buna, insa trezeste suspiciuni din cauza ca nu a fost inclusa si tara turanica numita Ungaria.

 2. Mi te si asta cum bea apa. Ce a descoperit OMV in 2012 in Marea Neagra ? Erau deja vreo 3 sonde maritime in zacamantul Neptun, de pe vremea lui Ceausescu. Ulterior, dupa extinderea teritoriului romanesc maritim au fost efecruate de Exxon mai multe investigatii si au gasit la mai mare adancime de data asta un nou zacamant. Aceste lucrari au fost recenr platite de Romania cu 1 mld USD si asa statul roman a preluat participatia Exxon la zacamant. In mod dubios OMV a primit jumatate din drepturile de exploatare. Asa ca nesimtitii astia de austrieci fac acum presiuni asupra Romaniei sa schimbe legea zacamintelor offshore in sensul ca statul roman sa nu mai aiba prioritate in achizitia gazelor exploatate, pentru ca OMV ar dori sa le vanda direct distribuitorilor din Austria folosind reteaua de transport a Romaniei.
  De la habsburgi pana in prezent nu s-a nai vazut asa ceva, colonialism pe fata in Europa.
  De asta ne-au si blocat accesul in Schengen. Vom vedea in lunile urmatoare pana unde vor ceda guvernantii romani , de fapt marionetele multinationakelor care au operatiuni in Romania.
  Zacamintele alea de gaze ar putea fi sansa reaparitiei industriei chimice si a oroductiei de ingrasaminte chimice aflate in prezent in colaps total .

  1. Habsburgii sunt in urma si cu plata redeventelor. Apoi, lobby-ul a lucrat sa nu se majoreze redevanta. Mai e un aspect, deocamdata neclarificat. Foarte posibil o companie de-a lor sa „lucreze” pentru preluarea Enel, dar investitile restante in retea sa fie facute de romani iar mititeii de habsburgi doar sa emita si sa incaseze facturile.

  1. Zonele Romaniei care au fost in partea austriaca a Imperiului Austro-Ungar au dus-o cel mai bine dintre toate regiunile romanesti. Or fi austriecii nenorociti, dar sunt nenorocitii cei mai buni din zona noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *