Muzică

A IX-a ediţie de festival: La „Două inimi gemene”

In memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici”.

La ediţia din anul curent au participat 40 de concurenţi din 13 ţări. Ca de obicei, în primele două zile s-a desfăşurat concursul propriu-zis, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Gala Laureaţilor a avut loc alaltăieri, 15 noiembrie, de ziua de naştere a Doinei Aldea-Teodorovici.

În cadrul festivităţii de premiere, atât preşedintele festivalului, Cristi Aldea-Teodorovici (fiul celor doi mari dispăruţi), cât şi cel al juriului, reputatul cântăreţ de operă Mihai Munteanu, au subliniat importanţa acestui eveniment de anvergură, prin intermediul căruia muzica lui Ion Aldea-Teodorovici este promovată în mai multe ţări ale lumii.

La secţiunea maturi, Marele Premiu a fost luat de către Cristian Papanaga din Chişinău, iar la cea pentru copii – de Cristina Donceva din Bulgaria. Premiul I pentru copii a revenit Angelei Bâtlan din Tecuci, România, şi Dianei Brescan din R. Moldova, iar cel pentru maturi – lui Anton Roşu din Briceni. Andreea Braga, Ştefan Roşcovan din R. Moldova şi Diana Indelson din Israel (secţiunea copii) s-au învrednicit de premiul doi. Acesta, la secţiunea maturi, a fost împărţit între Moss Nazeşcic din Adîgheia şi Elena Esaian din Armenia. La secţiunea compoziţie, pe locul II s-a plasat Aliona Triboi (piesa „Intermezzo”) şi Valeria Paşa („Amintiri”). În conformitate cu condiţiile festivalului-concurs, participanţii au interpretat câte un cântec din repertoriul Doinei şi al lui Ion Aldea-Teodorovici. Astfel, la festival au răsunat şlagărele „Ca prima oară”, „Clopotul învierii”, „Focul din vatră”, „Hai, hai”, „Pentru ea” ş.a.

Juriul a mai acordat multe premii speciale, venite din partea administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea sponsorilor.

Festivalul este regizat de la prima ediţie până la cea recentă de către Vasile Stratulat, regizor la Palatul Naţional. Solicitat de TIMPUL, el a apreciat înalt contribuţia deosebită la organizarea manifestării a mamei Doinei, Eugenia Marin, pe ai cărei umeri, de fapt, se ţine acest festival. „Este cu adevărat un festival internaţional. Ne bucurăm că, din an în an, avem mai mulţi interpreţi din diferite ţări. Graţie festivalului, cântecele Doinei şi ale lui Ion au ajuns să fie interpretate în lumea întreagă”, a remarcat Vasile Stratulat.

La manifestare a participat preşedintele interimar Marian Lupu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi alte persoane oficiale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *