Timpul Local

A plecat la Domnul scriitorul Simion Ghimpu

Solicitat de TIMPUL, scriitorul Andrei Strânbeanu a spus că Simion Ghimpu a fost o floare a generaţiei şaizeciste. „”Era sufletul tuturor întâlnirilor şi petrecerilor noastre. Vorbea la perfecţie limbi străine. Încă în anii 50, a predat limba română în grafie latină studenţilor moldoveni la Institutul teatral „A. Lunacearski” din Moscova, a scris texte pentru mai multe cântece de muzică uşoară şi populară, care au devenit şlagăre”, a mai spus scriitorul Andrei Strâmbeanu.
La mitingul de doliu au luat cuvântul preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, criticul literar Ion Ciocanu, poetul şi deputatul Ion Hadârcă, actriţa Ninela Caranfil, interpretul Ştefan Petrache, preşedintele interimar Mihai Ghimpu ş.a. Toţi au menţionat faptul că Simion Ghimpu a fost un mare patriot, care a promovat limba română şi istoria românilor, fapt pentru care a avut de suferit în perioada regimului sovietic.

Simion Ghimpu s-a stins din viaţă în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 71 ani. Este autorul textelor a peste 100 de cântece, multe dintre care au devenit şlagăre. „Inima mea e Moldova”, de exemplu a fost ca o replică dată cântecului sovietic „Moi adres sovietskii soiuz”. A semnat mai multe volume de versuri, precum şi romanul autobiografic „Viaţa pe muchie de cuţit”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *