A treia seară de manifestații: Protest cu peste 10.000 de oameni în Piața Universității. Românii din toată țara au ieșit în stradă
Pentru început, a fost vorba despre aproximativ 1.000 de oameni, dar, la fel ca serile trecute, în doar o oră numărul acestora a ajuns la circa 10.000, și continuă să crească odată cu trecerea timpului.
La ora 20:13 a fost blocat și bulevardul Elisabeta, după ce aproximativ 1.000 de studenți din Regie și-au făcut apariția în Piața Universității.
– ora 19:10 – Incident între protestatari la Universitate, din cauza unui mesaj anti-Iohannis
Un incident izolat are loc în Piața Universității între mai mulți protestatari. Totul a pornit de la un bărbat care a afișat o pancartă cu un mesaj prin care îi cerea demisia președintelui Klaus Iohannis. Acesta a fost dezaprobat imediat de oamenii din jurul său. După câteva momente, a renunțat la pancarta sa și a fost înconjurat de mai mulți jandarmi.
Manifestanţii care au blocat bulevardul Bălcescu strigă ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”, iar unii dintre ei agită steaguri tricolore.
Protestatarii s-au adunat pentru a treia seară la rând în centrul Capitalei, manifestații similare fiind anunţate şi în alte oraşe ale ţării, după ce revolta din stradă, generată de tragedia din Clubul Colectiv, a dus marți la demisia Guvernului Victor Ponta și a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
Aproximativ 250 de arădeni au participat la protestul de joi seară
Aproximativ 250 de arădeni de toate vârstele, în majoritate tineri și foarte tineri, au participat joi seară la protestul care a început la ora 19.00, pe platoul din fața Palatului administrativ al municipiului Arad, acțiunea dedicată victimelor tragediei de la clubul Colectiv fiind organizată pe rețelele de socializare.
Protestatarii au au început să scandeze diferite lozinci, cum ar fi: ‘PNL, PSD, aceeași mizerie’; ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’; ‘București, nu uita, Aradu-i de partea ta’; ‘Corupția ucide’; ‘Jos Parlamentul’; ‘Ultima soluție, înc-o Revoluție’; ‘Vrem spitale, nu vrem catedrale’; ș.a.m.d.
La scurt timp după începerea protestului, cei ieșiți în stradă la acțiunea de protest i-au cerut demisia parlamentarului arădean Mihăiță Calimente care, întrebat la un post TV dacă PNL va fi acceptat la Putere de către manifestanții ieșiți în stradă, a răspuns că ‘Dacă strada nu ne vrea nici pe noi, atunci să-i voteze pe bulgari’.
De asemenea, protestatarii i-au cerut și Prea Fericitului Patriarh Daniel să se retragă din funcție, după declarațiile acestuia față de tragedia de la București.
După câteva zeci de minute în care protestul s-a desfășurat pe platoul din fața Palatului administrativ, protestatarii s-au încolonat și, escortați de jandarmi și polițiști, au pornit în marș pe bulevardul Revoluției, artera principală a Aradului, fluturând drapele tricolore, fluierând, suflând în vuvuzele și bătând în tobe. De asemenea, ei purtau diferite pancarte, pe care scria: ‘Sataniștii, schimbă comuniștii’; ‘Curățenie’; ‘Arad vrem implicare!’; ‘Corupția e cancerul societății’; ‘Piedone și Viorel, luați-și pe Daniel’; ‘Societatea civilă contează!; ș.a.m.d..
Protestatarii au făcut prima oprire în fața Teatului Clasic ‘Ioan Slavici’, unde au ținut un moment de reculegere în memoria celor 32 de victime din ‘Colectiv’. Marșul a continuat apoi pe b-dul Revoluției, până în fața Catedralei Ortodoxe din Piața Podgoria, unde s-au oprit preț de câteva minute, scandând ‘Vrem spitale, nu vrem catedrale’.
Protestul s-a încheiat la ora 22.00, fără a fi consemnate niciun fel de incidente.
Sebastian Bulumac, unul din organizatorii acțiunii de protest, a anunțat că se dorește organizarea unui nou protest vineri seara.
Protestarii vâlceni au considerat o victorie a străzii retragerea lui Mircia Gutău din PNL
Cei aproximativ 100 de protestatari vâlceni adunați joi seară au considerat o victorie a străzii retragerea susținerii PNL pentru candidatura lui Mircia Gutău la primăria Râmnicului, ei spunând că vor cere organizațiilor județene ale partidelor să pregătească pentru alegerile locale și generale liste cu candidați ”nepătați”.
Mai mulți participanți au decis să realizeze o fundație "Vâlcea curată", fundație care va colabora voluntar cu partidele politice pentru a le ajuta în alegerea unor candidați "nepătați" la alegerile locale și generale.
Protestarii au cerut numirile în conducerile instituțiilor deconcentrate pe baza criteriilor de competență și nu pe bază de carnet de partid
Aceștia au aprins lumânări la monumentul eroilor vâlceni ai Revoluției din decembrie 1989 dar s-au rugat și pentru victimele de la Clubul Colectiv.
Mitingul s-a încheiat fără incidente, iar organizatorii au anunțat că și vineri seară va fi reluată acțiunea.
Mircia Gutău a anunțat că va părăsi organizația județeană PNL Vâlcea, el motivându-și decizia că nu poate sta într-o stare de provizorat, în condițiile în care copreședintele formațiuni, Alina Gorghiu, a declarat joi că acesta nu are susținere la nivel central pentru a candida pentru funcția de primar al Râmnicului.
Mircia Gutău a fost acceptat la începutul lunii octombrie ca membru al PNL Vâlcea, în cadrul unei ședințe Comitetului Executiv Județean al partidului.
Copreședintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a declarat la începutul lunii octombrie că organizația județeană a liberalilor își asumă candidatura lui Mircia Gutău pentru funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Gutău a fost desemnat candidatul liberalilor după ce, în urma unui sondaj de opinie intern al organizației PNL Vâlcea, a ieșit detașat pe prima poziție în opțiunile râmnicenilor, cu peste 40%.
Gutău a fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea două mandate, fiind condamnat definitiv în 2010 pentru fapte de corupție. În iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupție la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta a rămas în libertate.
Maramureș: Peste 500 de protestari pe străzi în municipiul Baia Mare
Peste 500 de persoane au protestat, joi seara, pe străzile municipiului Baia Mare, în semn de solidaritate cu manifestările din București și din alte orașe.
Majoritatea participanților au fost tineri care s-au mobilizat pe rețelele de socializare, ei traversând cartierele din zona centrală a orașului pentru a se opri în fața Prefecturii Maramureș și a primăriei municipiului Baia Mare.
Protestatarii au afirmat că e nevoie de schimbarea clasei politice, precum și de o administrație locală mai suplă care să răspundă nevoilor cetățenești. Ei au scandat lozinci și împotriva finanțării cultelor religioase și în favoarea reducerii numărului de parlamentari.
Inițiatorul protestului, Mihai Țăranu, a declarat că tinerii doresc și schimbarea legii electorale și a Constituției. "Ce vrem acum ? Să se modifice Legea electorală și Constituția. Degeaba avem alegeri anticipate și Constituția nu ne lasă. Acolo e un joc. Avem nevoie de două schimbări: Constituția și Legea electorală, iar după, încercăm să înjumătățim Parlamentul. N-avem nevoie de 600 de omuleți grăsani care să sforăie acolo (…), cam toată clasă politică trebuie schimbată", a spus Mihai Țăranu.
Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Maramureș, mitingul s-a desfășurat fără incidente.
Brăila: Peste 500 de tineri participă la a treia seară de proteste
Peste 500 de tineri au ieșit în stradă la Brăila joi, pentru a protesta împotriva ‘sistemului corupt’ și a clasei politice, în a treia seară consecutivă de manifestații.
Protestatarii au venit în Piața Independenței, locul unde s-au întâlnit și în ultimele două seri, iar de aici au plecat pe Calea Călărașilor, principala arteră din Brăila, spre Centrul Istoric, pe drum intonând Imnul Național.
Manifestanții au mers și în fața sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, unde au aplaudat și au scandat ‘Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!’.
Platoul din Piața Independenței din Brăila s-a transformat, de duminică seara, într-un altar în jurul fotografiei brăileanului Andrei Petru Bucă, de 29 de ani, de profesie arhitect, decedat în incendiul din clubul bucureștean.
Giurgiu: Câteva zeci de tineri au manifestat în stradă
‘Singura soluție, încă o revoluție!’ este principalul slogan pe care l-au scandat, joi seara, câteva zeci de tineri din municipiul Giurgiu care au ieșit să mărșăluiască pe străzile orașului pentru a fi solidari cu cei care au ieșit în stradă în Capitală sau în marile orașe ale țării.
‘Am primit anunțul pe facebook să ieșim, să ne întâlnim în această seară pentru a mărșălui și noi prin centrul orașului și să fim alături de cei din Capitală, nu știu cine e organizatorul și cine a trimis mesajul, dar sper să fim cât mai mulți’, a declarat joi seara, pentru AGERPRES, un elev al liceului Economic, I. Lucian.
Punctul de întâlnire al tinerilor a fost la statuia lui Mihai Viteazu din parcul cu același nume, unde aceștia au aprins candele și au depus flori în memoria victimelor incendiului de la clubul din Capitală.
Buzău: Peste 300 de tineri la a doua seară de proteste
Circa 300 de protestatari, în majoritate elevi de la liceele din municipiul Buzău, au manifestat joi seara, timp de circa două ore, mărșăluind prin centrul orașului.
Tinerii s-au întâlnit în jurul orei 19,30 pe platoul din Piața Dacia unde au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei din Capitală, au aprins lumânări la troița de lângă Monumentul Revoluției din decembrie 1989 și au rostit ‘Tatăl nostru’. În timpul marșului tinerii au strigat ‘Hoții!’, ‘Jos mafia locală!’, ‘Jos corupția!’, ‘Colectiv’. Protestul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 21,30.Printre cei internați cu răni grave în urma tragediei de vineri seara din Capitală se numără și fotograful buzoian Cătălin Ilnițchi.
Gorj: Sute de persoane au protestat la Târgu-Jiu împotriva clasei politice
Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, au protestat joi seara în municipiul Târgu-Jiu, pentru a doua zi consecutiv, în memoria victimelor incendiului din clubul "Colectiv", dar și împotriva actualei clase politice.
Manifestanții s-au adunat inițial în centrul municipiului, în Piața Prefecturii și au plecat apoi în marș către mai multe zone din oraș, îngreunând traficul pe mai multe artere de circulație. Ei au ajuns și la sediul Primăriei orașului unde au scandat lozinci împotriva conducerii instituției, cerându-le demisia autorităților locale.
Protestatarii au purtat pancarte și bannere pe care erau scrise mesaje precum "Afară cu hoții din țară", "Nepăsarea ucide", "Toate partidele, aceeași mizerie!", "Vrem spitale, nu catedrale".
După ce au mărșăluit pe mai multe străzi din municipiu, manifestanții s-au întors în Piața Prefecturii unde s-au așezat în genunchi și au rostit "Tatăl nostru" în memoria victimelor tragediei din clubul "Colectiv".
Evenimentul a fost unul pașnic, nefiind înregistrate incidente.
Covasna: Peste o sută de tineri s-au adunat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe
Peste o sută de persoane, majoritatea adolescenți, s-au adunat joi seară în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe, pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele incendiului petrecut săptămâna trecută în clubul bucureștean ‘Colectiv’.
Tinerii, care s-au organizat pe o rețea de socializare, au aprins lumânări în memoria celor care și-au pierdut viețile, au afișat mesaje și au scandat lozinci, precum ‘Corupția ucide’, ‘Solidaritate’, ‘Respect’, ‘Ultima soluție încă o revoluție’, ‘Uniți salvăm țara!, ‘Jos corupții din putere’ și ‘Jos Parlamentul’, ‘Colectiv’, ‘Sufletele voastre în inimile noastre’, ‘Ne mișcăm ca să salvăm’, etc.
‘M-a adus aici atmosfera pe care o simt în România și furia, pentru că simt că lucrurile merg foarte, foarte prost în țara asta. Dar și sentimentul că trebuie să fiu un cetățean responsabil și nu aș vrea ca peste 10 sau 15 ani o generație nouă să-mi reproșeze că nu am făcut pașii care ar fi trebuit. Chiar azi am avut o discuție cu mama mea și i-am spus că generația sa este responsabilă pentru situația și criza asta, pentru că în ultimii 15 ani nu ați făcut nimic (…) Prin prezența mea aici aș vrea să demonstrez că nu sunt de acord cu lucrurile care se petrec în România de ani de zile’, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre manifestanți.
Pe rețelele de socializare a fost anunțat un alt protest și pentru vineri seară la Sfântu Gheorghe.
Olt: Aproximativ 200 de persoane au manifestat în centrul municipiului Slatina
Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri, au protestat, joi seara, la Slatina, pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde au aprins și lumânări în memoria victimelor din clubul "Colectiv" din Capitală.
Protestatarii au scandat "Corupția ucide", "Solidaritate", "România", "Jos Mafia" și au rămas pe platoul din fața Prefecturii Olt timp de aproape două ore, după care au plecat în marș pe bulevardul AI Cuza, arteră rutieră din centrul municipiului Slatina.
La ora 21,00, în coloana formată de protestatarii care se deplasau pe bulevardul "A.I.Cuza" mai erau aproximativ 100 de persoane.
Câteva zeci de persoane au protestat în municipiul Slatina și miercuri seara.
Târgu Mureș: Aproximativ 250 de persoane au continuat protestele împotriva corupției
Aproximativ 250 de persoane au participat, joi seara, la Ceasul cu Flori și în fața Prefecturii Mureș, la un nou protest împotriva corupției, cerând resetarea clasei politice românești.
Printre tinerii care au aprins o lumânare în memoria victimelor de la Clubul Colectiv din București și au luat parte la protest se regăsește și George Ștefan, care s-a arătat indignat că unele personaje doresc să câștige la capitolul imagine folosindu-se de evenimentul tragic, dar și din cauza lipsei spiritului civic care se manifestă la Târgu Mureș.
‘Am vrut să le reamintesc oamenilor că lumea a ieșit în stradă din cauza unui eveniment care oarecum pare uitat din cauza răsturnării guvernului. Foarte multe persoane vor să capitalizeze, să ia ceva de pe urma acestei manifestări, pentru mine e dureros, ca om care a trăit evenimentele de săptămâna trecută, de la București, iar acum văd hienele trăgând. Îi chem mâine să aprindem o lumânare, să nu uităm ce s-a întâmplat și să nu se mai repete. În Târgu Mureș nu există spirit civic, de aceea vin puțini, am fost printre inițiatorii protestelor pentru Roșia Montană sau a celor când s-a încălcat dreptul la vot. Dar în Târgu Mureș nu există spirit civic, acesta a fost distrus, probabil în martie 90. Altfel nu reușesc să înțeleg cum de, într-un oraș studențesc, unde energiile se întâlnesc, nu reușim să deprindem acest spirit civic’, a arătat George Ștefan, care a subliniat că se impune o resetare a clasei politice.
În timpul protestului de la Târgu Mureș, tinerii au scandat lozinci împotriva partidelor politice și au cerut o schimbare radicală a modului de a face politică în România.
Iași: Aproximativ 1.000 de persoane, la un protest în Piața Unirii
Aproximativ 1.000 de persoane au venit, pentru a treia seară consecutiv, în Piața Unirii din Iași, pentru a-și arăta nemulțumirea față de clasa politică actuală.
După o oră și jumătate petrecute în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, protestatarii au pornit în marș pe străzile centrale ale municipiului. Ei au scandat lozinci împotriva clasei politice.
Ca și în zilele precedente, mobilizarea a fost făcută pe site-urile de socializare în semn de solidaritate față de victimele incendiului din Clubul Colectiv din București.
sursa. agerpres.ro/dcnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!