Femeia

Acceptă evaluarea din partea celorlalţi

Feedbackul este o reacţie care are scopul de a-ţi îmbunătăţi şi a-ţi echilibra viaţa cea profesională. A acorda şi a prelua feedback ajută la optimizarea comportamentelor persoanelor cu care lucrezi şi la generarea de atitudini eficiente. Aplicat cum trebuie, feedbackul poate perfecţiona rezultatele, stilul tău de a comunica şi poate întări relaţiile profesionale. Iată câteva trucuri, care te vor ajuta să accepţi evaluarea propriilor performanţe într-un mod îmbucurător.

Evită afronturile verbale. De regulă, oamenii au tendinţa de a lua totul personal. Dar să consideri că eventualele dispute sau neconcordanţe în gândire în raport cu ceilalţi colegi sunt un afront la persoana ta e o greşeală. În cazul unei probleme ivite, limitează-te la a judeca situaţia la rece şi apără-te, dar nu adopta o atitudine ofensivă. Gândeşte-te că persoana cu care te afli în respectivul conflict nu a acţionat împotriva ta, ci pentru binele ei personal.

Nu aproba dacă nu eşti de acord.
Să dai din cap afirmativ, ca şi când subscrii la tot ce-ţi spune interlocutorul (mai ales dacă e vorba de şef!), e o altă lovitură pe care ţi-o aplici sub… propria-ţi centură. Nu lăsa capul ruşinată, ci cere explicaţii – întreabă cu ce îţi poţi rectifica şi revizui munca, la ce anume se aşteaptă de la tine şi cum să faci să îţi îmbunătăţeşti eforturile. Astfel, data viitoare nu vei mai fi nevoită să faci faţă altui „val” de critici.

Asumă-ţi responsabilitatea. Situaţii neplăcute vor exista întotdeauna la birou, e decisiv însă cum le gestionezi – chiar dacă eşti implicată direct sau colateral în ele. Să arăţi cu degetul spre un alt coleg este sub demnitatea ta. Dacă tu consideri că vina îi aparţine altcuiva din departamentul unde lucrezi, solicită-i prezenţa la discuţia cu superiorii şi abţine-te să foloseşti exprimări ca „varianta mea” atunci când îţi vine rândul să expui situaţia respectivă.

„Tirada” de explicaţii nu ajută. Într-o discuţie cu şeful, învaţă să-l asculţi şi vezi pe ce pune accentul. Nu-l întrerupe şi nu face completări explicându-i de ce ai procedat aşa şi nu altfel – chiar dacă intenţia ta este să te autopromovezi, vei omite să preiei din punctul său de vedere. Dacă simţi nevoia să clarifici un caz, fă-o, dar păstrează-ţi „pledoaria” pentru sfârşit.

Silviu Ursu

Timpul Suplimentul Femeia
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *