Acordarea cetăţeniei române moldovenilor este un act de REPARARE ISTORICĂ
Diaconescu se arată "convins că toţi colegii din România care fac parte din familia socialistă i-au explicat lui Swoboda cum stă situaţia. Acordarea cetăţeniei pentru românii din Republica Moldova reprezintă în primul rând un act de reparare istorică. Potrivit actelor normative din România, beneficiază de acest drept cei care au fost privaţi prin gesturi politice, prin decizii politice de cetăţenia română".
"Astfel de acţiuni reparatorii într-un număr mult mai mare decât privind cetăţenii din Republica Moldova sunt duse la îndeplinire de Franţa şi Spania, pentru cetăţeni din alte zone din spaţiul extra-comunitar", spune consilierul prezidenţial.
"Sigur, este important la nivelul Uniunii Europene să se realizeze reguli de o manieră uniformă. Pe de altă parte, este în egală măsură important să ţinem seama şi de specificitatea istorică, culturală, identitară a unui astfel de proces", conchide Cristian Diaconescu.
Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei, a declarat marţi liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, dând ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie "din belşug" moldovenilor.
"Nu este posibil ca problema cetăţeniei să fie doar de competenţa guvernelor naţionale, deoarece odată cu dobândirea cetăţeniei unui stat membru se obţin drepturi europene: libertatea de circulaţie, falicităţi pentru vize şi multe altele. Când de exemplu domnul Băsescu acordă cetăţenie din belşug moldovenilor şi chiar creează scindări în Moldova între moldovenii care obţin cetăţenia română şi ceilalţi, este clar că în mod automat se oferă unor cetăţeni din afara UE cetăţenie europeană", afirma Swoboda marţi la Strasbourg.
sursa: rfi.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!