Actualitate

Actele de care au nevoie românii din R. Moldova pentru a vota în turul doi din 16 noiembrie

CCR a validat vineri primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și a stabilit că în turul doi se vor confrunta Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) și Klaus Iohannis (ACL).

Potrivit Biroului Electoral Central nr. 101, la secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate pot vota cu următoarele acte de identitate valabile:

· Paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
· Paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
· Paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);
· Titlul de călătorie.

La secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, cetăţenii români cu domiciliul în România pot vota cu următoarele acte de identitate valabile:
· Paşaportul diplomatic;
· Paşaportul diplomatic electronic;
· Paşaportul de serviciu;
· Paşaportul de serviciu electronic;
· Paşaportul simplu;
· Paşaportul simplu electronic;
· Paşaportul simplu temporar;
· Titlul de călătorie;
· Cartea de identitate;
· Cartea de identitate electronică;
· Cartea de identitate provizorie;
· Buletinul de identitate.

La secţiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova NU se poate vota pe baza Certificatului de Cetăţenie sau Certificatului de Naştere.
Ambasada României la Chișinău informează cetățenii români că în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile pentru preşedintele României din anul 2014 este absolut necesară deținerea unui document de identitate valabil.

Cetăţenii români care votează la secţiile organizate în Republica Moldova îşi pot exercita dreptul de vot după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată aici, sau poate fi completată la sediul secției de votare, în ziua votării.

Cum votezi

1. Prezintă actul de identitate unui membru al biroului electoral al secţiei de votare.

2. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă ești înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care semnezi în listă la poziţia destinată ție.

3. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îți încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT", pe care o vei aplica pe buletinul de vot.

4. Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. ATENȚIE! Dacă aceasta lipsește, votul tău va fi declarat nul!

5. Intră singur în cabină și aplică ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care vrei să îl votezi. ATENȚIE ! Dacă ștampila este în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul!

6. Îndoaie buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, introdu-l apoi în urnă.

7. Restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta ștampila încredinţată pentru votare. Vei primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT" sau un timbru autocolant.

Ce este interzis în ziua votului

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cei care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, precum şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător vor fi pepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiţi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, însă pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amendă penală.

Sunt interzise continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi consumul şi comercializarea alcoolului pe o rază de 500 de metri de secţia de votare.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *