Actualitate

Acuzat de trafic de influenţă de un antreprenor, viceministrul Guţuţui ne roagă „să nu-l dăm în ziar”

Această concluzie poate fi trasă în urma neînţelegerilor dintre doi antreprenori, când a ieşit la iveală faptul că viceministrul Veaceslav Guţuţui ar influenţa unele decizii ale Agenţiei de achiziţii publice. Viceministrul Dezvotării Regionale şi Construcţiilor este învinuit de trafic de influenţă atât în desfăşurarea achiziţiilor publice, cât şi în activitatea Agenţiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru şi Sud), agenţii subordonate ministerului.

Directorul firmei de construcţii „Romicons-Lux”, Ion Baltag, susţine că viceministrul Guţuţui se foloseşte de firma de construcţii „Geocorp” pentru a câştiga diverse licitaţii. Schema descrisă de Baltag este simplă. Firmele care participă la licitaţii cu ofertă mai mică sunt convinse să se retragă, pentru ca licitaţia să fie câştigată de „Geocorp”, care propune întotdeauna un preţ mai mare. Miza este diferenţa dintre suma cerută pentru executarea lucrărilor de construcţie de către firmele care se retrag şi cea obţinută de firma câştigătoare.

Ion Baltag a participat la achiziţia din 12 mai 2011. Din darea de seamă a procesului de achiziţie se observă că primele trei firme – care propun preţul cel mai mic pentru executarea unor lucrări de construcţie din satul Vatici, Orhei – îşi retrag oferta, iar licitaţia este câştigată de „Geocorp”. Potrivit actelor, oferta „Romicons Lux” a fost de 814.291,94 lei, iar cea a firmei „Geocorp” – de 1.120.617,96 lei. Diferenţa este de 306.326 lei (19.000 de Euro). Aceşti bani fie reprezintă „comisionul” pe care „Geocorp” şi-l atribuie pentru serviciile de intermediere, fie sunt împărţiţi între firmele care intră în joc. Dacă am fi aflat doar despre acest caz, am fi putut admite că-i vorba de o eroare. Însă TIMPUL a intrat în posesia unor acte care ne arată aceeaşi situaţie într-un proiect din satul Cioreşti, Nisporeni.

Cu toate astea, spune Baltag, „Geocorp” nu prea îşi respectă angajamentele faţă de „parteneri”, după cum s-a întâmplat şi la Vatici. Aici, „Romicons-Lux” ar fi investit circa 80 mii de lei, bani proprii, dar pe care nu a reuşit să şi-i răscumpere în totalitate. Baltag susţine că nu a mai fost contactat pentru finisarea proiectului şi îl acuză pe Guţuţui că ar folosi firma „Geocorp” în interese proprii.

„45 mii de lei au ajuns la Guţuţui, iar 16 mii – la achiziţii”

Ion Baltag mai spune că era pe primul loc în procesul de achiziţii de la Vatici, dar directorul „Geocorp”, Mihail Vicol, l-ar fi sfătuit să se retragă din concurs, pentru că oricum trei firme cu oferta cea mai mică vor efectua lucrările, „doar că proiectul va fi câştigat de „Geocorp”. „Trebuia să fac lucrările de betonare, altă firmă – să se ocupe cu deşeurile de metal. Ne-am retras, căci, dacă câştigam proiectul, avea să găsească motive să ne scurgă de bani. Deoarece mai dura ceva timp ca banii pentru construcţii să fie alocaţi, am investit banii mei în materiale de construcţii. Nimeni nu m-a impus să fac aceste cheltuieli, dar eu vroiam să începem mai repede lucrările. După asta, s-au transferat banii şi Mihail Vicol nu a mai răspuns la telefon. L-am sunat pe Guţuţui şi i-am spus că numele lui este folosit în schema asta. Mi-a răspuns că la el au ajuns doar 45 mii de lei, iar 16 mii au fost date celor de la achiziţii publice, ca să accepte ca cele trei firme să se retragă din concurs”, ne-a menţionat Baltag.

Ofertele pentru achiziţiile publice sunt evaluate şi comparate după criteriul „cel mai mic preţ”, în plus se ia în calcul capacitatea tehnico-materială şi experienţa în domeniu a firmelor care participă la concurs. „Geocorp” a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat la 2 iunie 2010, cu sediul în sectorul Ciocana, de către Veaceslav Luchian. La 25 august 2011, Mihail Vicol devine directorul firmei „Geocorp”, cumpărând 95% din acţiuni. Potrivit site-ului Serviciului de achiziţii publice, în 2011, „Geocorp” a câştigat cel puţin trei licitaţii în valoare totală de 2.775.578,3 lei (180.000 Euro), dintre care, se pare, acum doar la Vatici se efectuează lucrări.

„I-am spus că-i dau şi 20 de mii, numai să nu apărem în presă”

Mihail Vicol, directorul „Geocorp”, dezminte acuzaţiile şi spune că l-a minţit pe Ion Baltag atunci când i-a spus că o parte din banii pentru proiect a ajuns la Guţuţui. „Înainte de a se acorda banii pentru proiect, am investit din propriul buzunar. Am intrat în datorii. Ulterior, ca să pot scoate o parte din bani, a fost nevoie de acordul lui Baltag şi l-am minţit că am nevoie de bani pentru a-i da lui Guţuţui”, a spus Mihai Vicol. Potrivit acestuia, vara trecută, el şi Baltag ar fi avut o înţelegere verbală ca să participe împreună la achiziţii publice şi să împartă profitul. Dar s-a întâmplat ca să câştige ambii câte un proiect – „Romicons-Lux” s-a ales cu un proiect de reconstrucţie la Chiţcanii Vechi, iar „Geocorp” a câştigat proiectul de la Vatici. Vicol susţine că Baltag a refuzat să se împartă cu banii. „Şi atunci i-am zis că n-o să-i dau niciun ban. Baltag pretinde că „Geocorp” îi datorează 16 mii de lei din proiectul de la Vatici, eu i-am zis că-i dau şi 20 de mii, numai să nu mai apărem în presă”, a declarat Vicol.

După ce l-am anunţat pe viceministrul Guţuţui despre acuzaţiile care i se aduc, acesta s-a întâlnit cu cei doi antreprenori (Vicol şi Baltag) pentru a rezolva „neînţelegerile”. Viceministrul Guţuţui şi Mihail Vicol i-au propus lui Ion Baltag 20 mii de lei, doar ca aceste informaţii să nu apară în presă. „Guţuţui s-a oferit chiar să-mi dea aceşti bani din propriul buzunar”, susţine Baltag.

50 mii de lei – ca să câştigi o licitaţie

Am contactat angajaţii din cadrul agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR), care, din motive uşor de intuit, au acceptat să facă declaraţii doar sub protecţia anonimatului. Potrivit acestora, în schimbul a doar 50 mii de lei, viceministrul Guţuţui îşi ajută prietenii antreprenori să câştige procesele de achiziţii. Viceministrul invită directorii de agenţii în bar, ca să facă cunoştinţă cu antreprenorii. Dacă refuză, primesc mustrări salariale. În plus, viceministrul are şi intermediari. Odată, după ce a fost desemnat câştigătorul proiectului, un subaltern al viceministrului a contactat antreprenorul şi i-a propus o întâlnire, fără să ştie că acesta câştigase deja proiectul, pentru a-i cere mită”, ne spune un angajat din cadrul ADR. „Se întâmplă să primim ordonanţe în scris, documente oficiale cu semnătura viceministrului, pentru a nu întreprinde o anumită activitate. Nu trec nici două luni şi ni se spune că ni se va tăia din sporurile salariale. Chipurile, n-am îndeplinit activitatea dată”, ne-a spus un alt angajat. Una din surse susţine chiar că „pentru a face regulă în agenţii, viceministrul mai obişnuieşte să sisteze proiecte şi asta doar prin procese verbale, în condiţiile în care, pentru a sista un proiect, este nevoie de o scrisoare oficială din partea inspecţiei de stat în construcţie”.

„Viceministrul voia să infiltreze oamenii lui în agenţii. A venit un băiat care cerea un salariu de 6.500 lei, în condiţiile în care nici meseria n-o cunoştea. Ştia, în schimb, să spună că el este trimis de viceministrul Guţuţui”, ne spune o altă sursă.

Directorii agenţiilor de Dezvoltare Regională sunt împotriva viceministrului

Ion Bodrug,
director al ADR Nord:

– Am colaborat cu „Geocorp” pentru un singur proiect. Cu părere de rău, firma nu şi-a onorat obligaţiunile şi circa 270 mii de lei din fondul ADR Nord pentru anul 2010 n-au fost valorificaţi. „Geocorp” nu a respectat de două ori data limită de execuţie a lucrărilor, ambele cu termenul de 45 de zile. Reieşind din această situaţie, contractul a fost reziliat. Viceministrul mai participă uneori la procedurile de achiziţie. Cât ţine de competenţele sale – să se expună funcţionarii sau instituţiile ierarhic superioare. Oricum, relaţiile dintre Guţuţui şi ADR Nord în 2011 au fost destul de dificile. Fondul naţional nu este suficient pentru dezvoltarea regională, din care cauză noi depunem proiecte şi la structurile europene, ceea ce se pare că îl deranjează uneori pe viceministrul Guţuţui.

Tudor Meşină,
director al ADR Centru:

Mi s-a părut ceva suspect în cazul achiziţiilor de la Vatici şi Cioreşti, dar mi s-a spus că o să înţeleg mai târziu. Adevărul e că majoritatea proiectelor în care-i implicată „Geocorp” sunt reziliate, deoarece firma nu-şi respectă angajamentele. În plus, nu este clar cum sunt repartizate responsabilităţile în cadrul ministerului. Eu trebuie să îndeplinesc şi indicaţiile ministrului, şi a viceministrului, care se contrazic.

Maria Culeşov,
director al ADR Sud:

– Uneori, implicarea dlui Guţuţui în activitatea ADR Sud este constructivă, alteori – distructivă. Deseori suntem impuşi să acţionăm în funcţie de doleanţele sale. S-a întâmplat să primesc şi indicaţii pentru a da câştig de cauză la licitaţii unor firme anume sau să implicăm ca parteneri în proiectele ADR anumite organizaţii. Sunt stopate anumite proiecte din motive neîntemeiate, cum ar fi proiectul de construcţie a sistemelor de canalizare şi aprovizionare cu apă din satul Ecaterinovca sau proiectul „Apă curată pentru comunităţile bazinului Prut” din Crihana Veche, ceea ce a dus la nevalorificarea bugetelor planificate. Ne sunt tăiate stimulentele salariale din motive neclare…

Se declară „victimă”

În replică, Veaceslav Guţuţui ne-a spus că este uimit de ceea ce se întâmplă, dar şi că la adresa lui se fac ameninţări. El zice că cineva vrea să-i facă rău sau chiar râvneşte la postul lui de viceministru. „Ceva nu le-a ieşit şi acum nu se pot înţelege. Ion Baltag m-a sunat de câteva ori, foarte enervat, ca să-i organizez o întâlnire cu Mihail Vicol, dar acesta nu mi-a răspuns la telefon”, a zis Guţuţui, care se cunoaşte cu Vicol de un deceniu – au învăţat împreună.

Cât despre conlucrarea cu agenţiile de Dezvoltare Regională, Guţuţui spune că există situaţii în care se discută şi mai aprins, dar el nu are de gând să înlocuiască directorii, care ar fi fost angajaţi prin concurs până la numirea lui în funcţie. „Să-i înlocuiesc? Nu ştii pe cine iei în loc… Îi lăsăm, dar ei trebuie să se conformeze şi să se supună Ministerului. Eu lucrez foarte mult, cât mă ţin puterile. Şi aşteptările mele sunt foarte mari. Toţi sunt cu ochii pe noi, pe fondurile regionale – şi consiliile regionale, şi donatorii străini. Toţi abia aşteaptă să facem o greşeală”, ne-a mai spus viceministrul. El ne-a asigurat că toate angajările se fac prin concurs. „Arătaţi-mi un om care a fost angajat de mine. Când văd pe cineva, recunosc că-l ştiu, dar nu eu am insistat să fie angajat”. El are şi o explicaţie pentru lipsa conlucrării eficiente cu agenţiile: „Nu poţi cere de la un copil de clasa întâi să facă matematică superioară. În plus, cei din agenţii sunt motivaţi să lucreze, deoarece salariul lor este mai mare ca al meu”, susţine viceministrul Guţuţui, care spune că nici maşină de serviciu nu are şi că circulă cu maxi-taxi.

Veaceslav Guţuţui are 35 de ani şi este unul dintre cei mai tineri viceminiştri din guvenul AIE-2. Anterior, a lucrat în cadrul mai multor proiecte non-guvernamentale, dar care (din spusele sale) „nu au mai încăput a fi trecute pe pagina web a ministerului”. El a insistat foarte mult ca acest articol să nu fie publicat, motivând că ar putea fi demis şi că, în ultima vreme, primeşte la telefonul mobil mesaje de ameninţare de pe o reţea online. El ne-a promis că va rezolva problema conflictului, sugerându-ne că ar fi bine ca acest articol să nu apară.

Legendă foto: M. Vicol, director "Geocorp" (stânga), V. Guţuţui, viceministru (mijloc), I. Baltag, director "Romicons Lux" (dreapta)

Părţi extrase din documente:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *