Aderarea la UE – un obiectiv comun. Declarație semnată de președinții Moldovei, Georgiei și Ucrainei
Integrarea europeană nu are alternativă pentru cele trei țări și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană, scrie în document. „Am realizat deja progrese considerabile în relațiile noastre cu Uniunea Europeană. Susținuți de voința puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniți în hotărârea noastră de a lucra în vederea obținerii recunoașterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE”, se meționează în Declarație.
De asemenea, în document, semnatarii reafirmă angajamentul lor de a avansa în continuare procesul de integrare în Uniunea Europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor democratice și de a armoniza progresiv legislația din sectoarele relevante cu elementele cheie ale acquis-ului UE. Statele au convenit să continue să lucreze cu instituțiile UE pentru punerea în practică a tuturor oportunităților și potențialului oferit de prevederile Acordurilor de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare care prevăd integrarea treptată în piața internă a UE.
Prin declarație, statele își reiterează sprijinul pentru Parteneriatul Estic și spun că vor lucra pentru a se asigura că Parteneriatul Estic dezvoltă o agendă strategică orientată spre viitor și rămâne o politică puternică și eficientă care reflectă nevoile, ambițiile și aspirațiile fiecărui partener. Cele trei state mai menționează că tentativele Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și Europa în ansamblu.
În context, sunt gata să exploreze împreună cu UE modalitățile de a realiza reglementarea pașnică a conflictelor și de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul și angajamentul sporit al UE.
Potrivit președintei Maia Sandu, declarația Summitului de la Batumi pune în evidență angajamentele țărilor în acele domenii în care se dorește obținerea a mai mult și reafirmă dorința comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.
„Împărtășind aceleași valori de respect pentru statul de drept, democrație și drepturile omului și fiind angajați să depunem eforturi pentru a ne consolida democrațiile, credem că avem potențialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică – o uniune care creează, o uniune care inovează și o uniune care îi susține pe toți”, a declarat Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!