Adrian Cotelea: „Ceea ce fac trebuie să fie funcţional, util şi rentabil”
Realizate după o strategie anumită, chiar şi cele mai utopice invenţii pot fi transformate în lucruri palpabile şi mai ales practice. Astfel unii oameni au reuşit să schiţeze viitorul – trebuie doar să accepţi provocarea minţii şi imaginaţiei. Unul dintre aceştia este tânărul Adrian Cotelea, ale cărui ingeniozitate şi iscusinţă l-au ajutat să facă ceva cu totul deosebit şi inedit.
Totul s-a întâmplat acum un an, când Adrian a însoţit-o pe mama sa la biserică, ea fiind angajată acolo în calitate de femeie de serviciu. După o vreme, protagonistul nostru era lovit de o idee năstruşnică şi anume: descoperise o metodă pe cât de facilă, pe atât de practică de a curăţa sfeşnicele în care se pun lumânările. Deoarece i se părea prea dur cum lucrătorii din biserică rod cu şurubelniţa acele sfeşnice aurite, fără a sta mult pe gânduri, inventatorul nostru a şi pus ideea pe hârtie. Ca rezultat, i-au ieşit trei metode de curăţare, însă utilitare sunt doar primele două. Prima constă în faptul că peretele interior al sfeşnicului poate fi curăţat prin simpla apăsare a spiralei, care se află la baza acestuia. Al doilea exemplu arată că sfeşnicul se curăţă prin rotirea lui la 180 de grade. A treia metodă de curăţare se face, de asemenea, prin apăsare, însă e mai puţin practică decât primele două.
„Mereu am fost interesat de tehnologie şi mecanică. Pot sta ore întregi să vizionez reportaje despre cum este construit sau cum funcţionează un anumit mecanism. M-a fascinat tendinţa oamenilor spre progres şi dezvoltare, începând cu metodele de construcţie a piramidelor cu forţa umană şi terminând cu cele mai performante macarale şi maşini computerizate”, ni s-a confesat plin de entuziasm Adrian. El şi-a exprimat speranţa că, prin intermediul ziarului TIMPUL, cineva ar putea să-i remarce găselniţa şi poate vor apărea şi propuneri de realizare. „Ştiu că TIMPUL este citit de foarte multă lume şi am ţinut neapărat ca despre mica mea invenţie să ştiţi voi primii”.
Adrian Cotelea spune că, deşi în Moldova există un târg de invenţii, condiţiile de participare presupun mult timp şi o taxă care nu este pe buzunarul lui. Acest lucru însă nu-l împiedică să facă noi descoperiri. „Noua invenţie este pe drum”, ne zice Adrian. „De multe ori simt că am ceva de spus în acest domeniu, pornind de la premisa că ceea ce fac trebuie să fie mai întâi de toate funcţional, util şi rentabil”, este de părere Adrian. Optimist şi încrezător, Adrian Cotelea crede că dacă în R. Moldova nu se prevede un viitor luminos pentru creaţiile sale, el îşi va încerca norocul în străinătate, unde şansele de realizare sunt mult mai mari.
Adrian Cotelea a absolvit, în 2005, Institutul Internaţional de Management, specialitatea relaţii economice internaţionale. În acelaşi an finisează studiile la „Hogeschool NOVI” din Amsterdam, Olanda, specializarea Business Economics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!