Afaceri

Afacere cu imprimantă 3D, în Chișinău

Dacă faptul că imaginea de pe computer se transferă pe foaie în câteva secunde nu ni se mai pare de ordinul viitorului, atunci imprimarea tridimensională abia face primii pași prin Chișinău. Patru tineri antreprenori, printre primii din capitală, au lansat recent o afacere la baza căreia stă chiar o imprimantă 3D.

Ce este o imprimantă 3D?

Obiectele realizate prin imprimarea 3D sunt, de obicei, făcute din mai multe straturi. O imprimantă 3D începe construirea obiectului cu stratul de jos, aşteaptă ca acesta să se usuce, apoi continuă în acelaşi ritm până la punctul final. Acest proces de construire în straturi diferă în funcţie de modelul de imprimantă şi în funcţie de materialele din care se realizează – metal, plastic, titan sau chiar ciocolată.

Prin imprimarea tridimensională se pot realiza mecanisme dintr-un singur proces tehnologic, fără a mai fi necesare alte procedee de asamblare după producerea acestora. Mecanisme, cum ar fi rulmenţi cu bile, lanţuri, chiar şi cutii de viteze întregi sau motoare pot fi imprimate prin această metodă.

3D Magic Makers

Eroii noștri sunt patru tineri care s-au cunoscut în cadrul unei organizații studențești tocmai în anii 2008-2009. Deși sunt foarte diferiți, îi unește dragostea față de ecologie și inovația. Virgiliu Grosu organizează programul Erasmus+ în regiunea orașului Bălți, Marina Pascari lucrează în cadrul unei bănci din capitală, Ghenadie Covalciuc își face doctoratul în Inginerie, iar Alexandru Iscenco, cu care am discutat, a studiat la Facultatea de Relații Economice Internaționale, în Chișinău, iar în Danemarca a studiat Economia protecției mediului și Resurse naturale. Toți patru sunt cofondatorii afacerii pe care au denumit-o „3D Magic Makers” (n.red.: Creatorii de magie tridimensională).

Ideea i-a venit lui Alexandru după ce a câștigat competiția „Green talants” (n.red.: Talente verzi) și a avut ocazia de a lucra la o cercetare în Germania. Acolo, timp de trei luni, a analizat cum imprimantele 3D pot să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a Berlinului. Astfel, în cadrul Institutului de Cercetări în Economie și Protecția Mediului, Alexandru a învățat cum se construiește și cum funcționează un aparat de acest gen.

Imprimare 3D cu ciocolată

Imprimanta (printer), pe care tinerii antreprenori o dețin, a fost cumpărată – aveau deja comenzi în așteptare. Au achiziționat-o recent, la sfârșitul lunii februarie, și au investit în ea peste 700 de euro. „Printerul acesta este considerat de nivel avansat, este primul de această generație, iar în lume sunt foarte puține”, explică Alexandru. Se pare că imprimanta de care se folosesc tinerii antreprenori este apreciată ca având cea mai bună calitate din categoria celor cu preț redus. Asta în timp ce un printer pentru începători costă aproximativ trei mii de euro. În același timp, tânărul spune că, deși aparatul pe care-l deține nu are un aspect frumos comercial, acesta operează calitativ.

Dacă primul aparat a fost cumpărat, al doilea printer deja urmează să fie asamblat de ei, iar pe cel de-al treilea aceștia vor să-l construiască de la zero. „Imprimanta de care dispunem acum folosește plasticul obișnuit sau reciclat și ghipsul. Noi ne gândim să printăm și cu ciocolată, dar e vorba de un plan mai îndepărtat”, afirmă Alexandru menționând că interesul față de cadouri personalizate din ciocolată a fost deja manifestat. Mai mult, antreprenorii planifică să organizeze și cursuri de design 3D și de utilizare a printerelor respective.

Ecologic și sustenabil până la capăt!

Tinerii au deja încheiate contracte cu câteva companii mari din capitală, dar primesc și comenzi individuale. „Persoanele care au cunoștințe în domeniul designului 3D pregătesc acasă ideea și noi doar o imprimăm. Altfel, noi aflăm care-s cerințele și elaborăm designul după sugestia comanditarului”, spune Alexandru care ne-a făcut cadou un ecuson personalizat realizat de imprimanta 3D. Acesta a fost produs în aproximativ o oră și ar costa circa 50 de lei. Totuși, conform antreprenorului, dacă e vorba de o comandă mare, prețul per unitate scade. „Avantajul imprimării 3D este prețul scăzut pentru lucruri personalizate”, afirmă Alexandru.

Fiind prieteni cu natura, tinerii folosesc plastic ecologic biodegradabil și biocompatibil, adică făcut din deșeuri de plante. „Așadar, atunci când orice obiect elaborat de printerul 3D este aruncat, el se descompune și, fiind organic, el nu dăunează – motiv pentru care acest fel de plastic este folosit și în medicină, pentru elaborarea protezelor”, ne spune Alexandru.

Deocamdată, plasticul utilizat de ei este cumpărat și are doar culorile alb și negru. Tinerii planifică să adauge la paletă culorile albastru, verde și roșu și să cumpere un reciclator de plastic, pentru a nu mai fi nevoie de alte cheltuieli.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *