Moldova

Afacerile imobiliare dirijate de Svetlana Popa sunt cercetate de Procuratură

Schema care a atras atenţia Procuraturii a fost aplicată în repetate rânduri, pe timpul când S. Popa era şefa fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău (CMC). Schema funcţiona după acelaşi model: bunurile imobile erau sechestrate din cauza datoriilor şi scoase la licitaţie. În unele cazuri evaluarea bunurilor era făcută de firma „Oxel-Imobil”, care a avut-o până recent ca director adjunct pe Svetlana Popa. Anunţurile despre licitaţii nu se făceau publice şi acestea erau câştigate de Viorel Ipati, verişorul soţului Svetlanei Popa. Ipati le vindea imediat unor firme care aveau toate aceeaşi adresă juridică într-un singur apartament şi erau conduse de aceeaşi persoană, Lidia Sârbu. Investigaţiile noastre ulterioare au arătat că dna Sârbu lucrează manager la „Oxel-Imobil”. Banii se roteau în acelaşi cerc vicios ca până la urmă să dispară în buzunare necunoscute, astfel fiind spălate sume imense din bugetul public. Schema a fost aplicată cel puţin în cazurile acaparării imobilelor MAI de pe străzile Pietrarilor 1/3 şi Mazililor 34, dar şi a Bazei de odihnă „Izvoraş” a Regiei municipale „Exdrupo”.

Cea mai importantă pierdere adusă bugetului public, prin aceeaşi filieră, a fost înregistrată în 2007. Atunci, fără a organiza o licitaţie, CMC (condus pe atunci de comunişti) i-a permis unei firme a Lidiei Sârbu să cumpere 2,5 ha de teren al MAI la un preţ de şapte ori mai mic decât cel real. Prin această tranzacţie, pierderile aduse municipiului au atins circa 20 mln. lei. Despre implicarea în această schemă a Svetlanei Popa şi a directorului „Oxel-Imobil”, Victor Pacalo, scria şi Valentin Mejinschi într-o scrisoare către Voronin, desecretizată recent.

Procurorul Victor Bantâş, care instrumentează acest caz, susţine că a luat ca bază a cercetărilor sale anume articolul din TIMPUL. „Vom efectua lucrul pornind de la schema descrisă în ziar şi vom face o recapitulare a cazurilor investigate deja”, a precizat procurorul. Amintim că în privinţa înstrăinării ilicite a imobilelor MAI au fost deschise anterior două dosare penale, însă procurorii care se ocupă de acestea susţin că nu au audiat-o pe Popa şi singurul bănuit este un executor judiciar… „Oxel-Imobil” este cercetată şi în alt dosar penal cu privire la privatizarea ilicită a două construcţii ale Sanatoriului „Constructorul”. Atât directorul firmei Victor Pacalo, cât şi conducerea sanatoriului, afirmă că unul din aceste imobile era vizitat frecvent de către ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *