Economie

Agricultura FĂRĂ PLUG – o șansă pentru moldoveni

Ea oferă mai multe avantaje în comparație cu agricultura tradițională. La nivel mondial, sistemul conservativ a fost introdus acum șase decenii. „Aceasta ar însemna că noi am rămas în urmă cu 60 de ani de restul lumii”, a declarat recent, în cadrul unei întruniri a producătorilor agricoli, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

În lume, agricultura conservativă este folosită pe o suprafață ce depășește 125 mln. ha. La noi ea e practicată pe o suprafață de 50 mii hectare, cu preponderență, în zona de nord a republicii. Tehnologia este practicată cu succes în România, Ucraina și în zonele de sud ale Federației Ruse.
Potrivit specialiștilor, tehnologia „No-Till” are mai multe priorități. Utilizarea ei contribuie la micșorarea cheltuielilor pentru lucrările agricole, iar randamentul producției este mai mare. În plus, ea nu distruge stratul fertil al solului. Agricultura conservativă are ca rezultat intensificarea producției agricole prin optimizarea utilizării resurselor materiale, reducerea degradării excesive a terenurilor și gestionarea integrată a solului, apei și resurselor biologice. Lucrarea mecanizată este înlocuită cu ameliorarea proprietății solului de către microorganismele din sol și echilibrarea de către acestea a caracteristicilor nutritive. Fertilitatea solului (substanțe nutritive și apă) este controlată prin gestionarea acoperirii solului cu resturi vegetale, rotația culturilor și controlul buruienilor. În plus, agricultura conservativă asigură reducerea consumului de combustibil de 2-3 ori și mai mult datorită micșorării numărului de intrări pe câmp a agregatelor.

„Dacă, pe timpuri, apariția plugului a constituit o revoluție în domeniu, astăzi, el a devenit distrugător pentru agricultură. Dacă nu vom folosi pe larg tehnologia „No-Till”, agricultura noastră va falimenta”, consideră ministrul Agriculturii.

Am solicitat opiniile mai multor fermieri mari și mici care practică această tehnologie. Alexei Chiriac, conducătorul Societății cu răspundere limitată „Climăuțanul” din satul Climăuți, raionul Dondușeni, practică agricultura conservativă pe o suprafață de peste 1500 de hectare. „Majoritatea câmpurilor noastre sunt pe pantă și avem foarte multă eroziune a solului. Iată de ce nu trebuie să folosim plugul, care întoarce brazda și îngrășămintele minerale și sămânța se duc în vânt”, afirmă Alexei Chiriac.

La rândul său, Gheorghe Panfil, conducătorul SRL „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Dondușeni, este de părere că, folosind tehnologia „No-Till”, se micșorează prețul de cost al producției. „De asemenea, se micșorează pierderile și recolta este mai mare. Anul trecut, de exemplu, am obținut cinci tone de grâu la hectar”, ne spune Gheorghe Panfil.

Nicolae Moraru, conducătorul SRL „Roșiori-Lux” din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, utilizează această tehnologie din 2007. „Afânăm adânc cu scarificare – un agregat cu trupiță, care nu întoarce brazda în pământ. Masa organică se asimilează și se transformă în humus. Este o tehnologie foarte rentabilă, pe care ar fi bine s-o practice toți agricultorii noștri”, crede Nicolae Moraru.

La sud, tehnologia „No-Till” este utilizată de Ion Curjos, președintele SRL „Natcubi Agro” din satul Larga Nouă, raionul Cahul. „În primul rând, facem economie de resurse materiale. În 2012, bunăoară, am cheltuit la semănat 14 litri de motorină la hectar, pe când, prin metoda tradițională, am cheltui 40 de litri. În al doilea rând, se păstrează umiditatea în sol, iar în al treilea – nu distrugem solul. O altă prioritate constă în faptul că iarna protejăm solul de temperaturile scăzute, iar vara de cele înalte. Și recolta, desigur, este mai mare”, ne povestește Ion Curjos.

Igor Popov, conducătorul SRL „Dângenarul” din satul Dângeni, raionul Ocnița, crede că trebuie de lucrat în ambele sisteme – conservativ și tradițional. „Totuși, prin intermediul tehnologiei „No-Till”, se păstrează fertilitatea solului, structura lui și se reduc cheltuielile”, ne mai spune el.
E cazul să amintim că, începând cu anul 2011, tehnica și echipamentul agricol destinat sistemului conservativ sunt subvenționate de stat. În acest scop, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a reușit să atragă resurse financiare de la donatorii internaționali, precum ar fi IFAD, RISP, Banca Mondială. De asemenea, s-a inițiat crearea loturilor demonstrative cu atragerea investițiilor donatorilor. În prezent, se lucrează la elaborarea conceptului național de agricultură conservativă. O parte din producătorii agricoli au conștientizat necesitatea noului sistem de agricultură și o realizează cu succes. Pentru familiarizarea producătorilor agricoli cu sistemul conservativ de agricultură, în ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat mai multe seminare cu participarea savanților din Ucraina, Germania și R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *