Finanţe

AIPA nu mai primește cereri pentru subvenționarea agriculturii

Mai mult, Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 57 din 31.01.2012, va fi modificat pentru că circa 300 de milioane de lei din 400 de milioane au fost deja acordate agricultorilor și există riscul unui deficit de plată a subvențiilor.

„În acest an, plata subvențiilor se va face în două rate: prima – 75% din valoarea solicitărilor și a doua – 25%. Noi am dat deja 300 de milioane de lei și pentru a evita deficitul de plată, am stopat pe 1 august procesul de subvenționare. Urmează să efectuăm modificări la Hotărârea de Guvern respectivă pentru a da posibilitate și altor agenți economici să primească bani. Deci, suma rămasă va fi acordată altor solicitanți care urmează să depună documentele începând cu luna septembrie. Din noiembrie însă, vom plăti și celelalte 25%, dacă va fi suplimentat fondul sau dacă vor fi aprobate modificări la bugetul de stat”, a explicat Petru Maleru, directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

150 mln. lei pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol

50% din sursele fondului de subvenționare au fost direcționate spre stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol, urmând cele pentru înființarea plantaţiilor multianuale şi vinicole, asigurarea riscurilor de producţie în agricultură și stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale. Din numărul actual de solicitări înregistrate (2.736), 50 la sută constituie dosarele depuse de către gospodăriile țărănești, iar societăților cu răspundere limitată le-au revenit circa 43% din solicitări. Totodată, SRL-urilor le revine 65% din totalul sumelor autorizate spre subvenționare, iar gospodăriilor țărănești doar 27%.

„Restanțe din anul trecut nu avem, acestea au fost recuperate până în luna mai. Mulți agenți economici, care au depus dosarul anul trecut, au mai făcut investiții în anul curent, au suplimentat dosarul și au primit banii”, ne-a spus Petru Maleru.

Potrivit ultimului raport de activitate al AIPA, un beneficiar a primit câte 9.500 de euro pentru creditele luate de la băncile comerciale. De asemenea, au fost achitate despăgubiri în valoare de circa 49 mln. lei pentru asigurarea riscurilor de producţie în agricultură. Solicitanții au primit de la 500 euro până la 5.000 euro/ha pentru investiții la înființarea plantaţiilor multianuale şi vinicole, în condițiile în care aceștia au investit, în total, suma de 252 mln. lei, primind subvenții de 16 mln. lei. Astfel, în anul 2012 au fost plantate 991 ha viță de vie, în special plantații de struguri de masă, și 3.351 ha de pomi fructiferi. Agricultorii au primit circa 8 milioane pentru producerea legumelor de teren protejat (sere de iarnă, solarii, tuneluri). Astfel, au fost construite 58 de sere, un solar și 11 tuneluri, care se întind pe 60,07 ha.

Producătorii agricoli au procurat, de asemenea, 1.046 de unități de tehnică agricolă, dintre care 959 tractoare (603 – până la 290 cp, 356 – de la 290 cp) și 87 de combine. Au mai fost achiziționate 1843 de unități de utilaj agricol, 142 de sisteme de irigare și patru instalații antigrindină. Au fost reutilate și modernizate 11 ferme de bovine, 13 de porcine, 14 de ovine, 12 avicole și patru apicole. Din fondul de subvenționare a fost acordată și o compensație în sumă de la 1 euro/kg până la 4 euro/kg pentru achiziționarea a 468 de bovine, 772 de porcine, 124 de mioare și capre. Au fost procurate, de asemenea, opt utilaje de procesare a cărnii, 31 de utilaje pentru cereale, 49 de frigidere, șase case de ambalat, șapte – pentru procesarea legumelor, nouă – pentru fructe, patru – pentru lapte și opt utilaje pentru procesarea oleaginoaselor.

17 companii au fost nevoite să întoarcă banii din subvenții, pentru că au încălcat regulamentul: au falsificat acte, au declarat date neveridice, nu aveau utilajul declarat inițial sau l-au importat temporar etc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *