Ajutor! „Clepsidra” își caută locul
Între timp, proiectul a început să prindă formă, iar visul lui Tudor Cotruță se apropie de realizare. Mai mult, în urma colaborării din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, au fost stabilite două locații potrivite monumentului, care vor fi supuse dezbaterii printr-un sondaj.
Numărul de susținători ai ideii a crescut considerabil, dar și echipa „Clepsidra” s-a lărgit. Arhitectul Ion Bruma este autorul conceptului de arhitectură a monumentului. Alecsandra Serediuc se ocupă de resursele umane și organizarea evenimentelor legate de instalarea Clepsidrei, iar de promovarea conceptului este responsabil Evgheni Liuft. Greta Hârbu lucrează cu planurile urbane și analiza socială, iar Călin Cotruță face consultanță juridică și administrativă întregii echipe „Clepsidra”.
Conform conceptului monumentului, acesta nu va fi o simplă clepsidră care va fi întoarsă la fiecare câteva luni. Tinerii vor amenaja locul cu bănci, copaci, flori și vor crea spații de joacă pentru copii, dar și pentru diferite activități, precum sporturi extreme și jocuri de dame. „Clepsidra va reaminti oamenilor despre visele lor”, spune managerul de proiect, Tudor Cotruță. Conform specialistului în marketing, Evgheni Liuft, „pentru cineva Clepsidra va fi un loc de recreere, unde-şi ordonează gândurile şi le pune pe poliţe, pentru alţii va fi un ceas cu o durată mai mare decât cel de pe mână, care îi ajută să-şi pună scopurile şi visurile pe rigla timpului, arătându-le că timpul trece. Iar dacă Clepsidra se întoarce, apoi timpul nu”.
În prezent, echipa „Clepsidra” este concentrată pe alegerea locației din cele două propuse de Primărie. Iar cu această ocazie, inițiatorii au realizat un sondaj prin care invită toți cetățenii să-și spună opinia, luând în considerare capacitatea spațiului de a deveni o zonă de odihnă activă, dar și accesibilitatea și popularitatea zonei respective. Tudor Cotruță consideră că locația „Calea Ieșilor, de lângă lacul „La Izvor” câștigă la nivel de spațiu pentru activități distractive. Zona de la intersecția bd. Decebal cu str. Trandafirilor este mult mai accesibilă, dar și mai aglomerată și cu mai puțin loc pentru distracție”. Acest sondaj este necesar pentru a scrie o cerere la Primăria municipiului Chișinău, iar în baza lui se va oferi spațiul necesar.
Pentru construcția acestei clepsidre gigantice inițiatorii au nevoie și de susținerea financiară a celor care urmează să se odihnească în scuarul monumentului. „Este vorba de un spațiu pentru socializare, un mic parc sau o piață. Pornind de aici, ajungem la ideea că avem nevoie de ajutor financiar din partea celor care-l vor folosi”, explică Tudor Cotruță. Tinerii au realizat și mici clepsidre ce vor fi dăruite tuturor persoanelor care vor participa financiar la construcția monumentului ce-ar putea intra în Cartea Recordurilor.
Donațiile pot fi realizate de la orice bancă, pe contul VICBMD2X416 225920050021021588400.Pentru informații suplimentare, contactați managerul proiectului, Tudor Cotruță la numărul de telefon 068566000, e-mail: tudorng@gmail.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!