Social

Alăptează și lucrează: Acum este posibil!

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani.

În Republica Moldova doar 36% din copii sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață. 97% din copiii născuți în perioada a doi ani precedenți studiului MICS 2012 au fost alăptaţi vreodată; 61% dintre copii au fost alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% în primele 24 de ore după naştere. Totodată, jumătate din copii (48%) au fost alăptați continuu până la vârsta de 1 an, și doar 12% au fost alăptați continuu până la vârsta de 2 ani.

La nivel global 45% din decesele infantile sunt asociate cu subnutriția, inclusiv cu insuficiența alăptării. Dacă toți copiii cu vârsta 0-23 luni ar fi alăptați, anual ar putea fi salvate aproximativ 800 000 de vieți de copii sub 5 ani. În Republica Moldova (conform rezultatelor studiului MICS 2012), 6% din copiii cu vârsta sub 5 ani suferă de retard statural (au înălțimea mică pentru vârsta lor), iar alte 2% au retard ponderal. Concomitent, circa 5% din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali.

Republica Moldova și-a propus ca obiectiv național creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70%”, a declarat Ruxanda Glavan, Ministra Sănătății Republicii Moldova. „Legislația Republicii Moldova privind relaţiile de muncă cu femeile gravide şi mamele cu copii conține prevederi referitoare la timpul de muncă parţial, și pauzele pentru alimentarea copilului”, a mai spus Ruxanda Glavan.

OMS și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici, inclusiv creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni până la cel puțin 50%”, a menționat Jarno Habicht, Reprezentantul OMS în Republica Moldova. „OMS recomandă țărilor limitarea publicității substituenților laptelui matern”, a spus Jarno Habicht.

Necunoașterea beneficiilor enorme ale alăptării pentru sănătatea, creșterea și dezvoltarea copilului în comparație cu hrana artificială este unul din principalele motive pentru care mamele renunță să alăpteze", a declarat Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

Produsele promoționale ale substituenților laptelui matern de multe ori induc în eroare mamele, care cred că substituenții au aceeași valoare nutrițională ca și laptele matern”, a adăugat Nune Mangasaryan.

Alăptarea exclusivă este piatra de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, oferindu-i ui toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Laptele matern este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de boli ca diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie, ajută mama să revină la greutatea ideală.
***
Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA) este marcată anual în peste 175 de ţări şi vine să încurajeze alăptarea întru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Activitățile în cadrul SMA sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptare – o rețea globală de persoane și organizații implicate în protecția, promovarea și sprijinirea alăptării. Săptămâna mondială de promovare a Alăptării 2015 este organizată în Republica Moldova de către Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS.
Alăptarea exclusivă este definită ca practică de alăptare în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *