Actualitate

Alarmant! Oceanele înregistrează cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată, anunţă serviciul european Copernicus

Suprafaţa oceanelor a înregistrat cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată, anunţă miercuri, 7 iunie, serviciul european Copernicus.

„Temperaturile la suprafaţa oceanelor ating niveluri-record, iar datele arată că temperatura medie a tuturor mărilor pe care nu există gheaţă, în mai 2023, este mai mare decât în orice altă lună mai”, anunţă într-un comiunicat adjuncat directorului serviciului european Copernicus privind modificări climatice (C3S), Samantha Burgess.

Serviciul se bazează pe analize pe calculator generate pe baza a miliarde de măsurători provenind de la sateliţi, dar şi de la nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume.

Unele date folosite de către Copernicus sunt din 1950.

A DOUA CEA MAI CALDĂ LUNĂ MAI PE GLOB

În ceea ce priveşte temperaturile de pe întregul glob, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.

”Mai 2023 a fost a doua cea mai cladă la nivel mondial, iar un semnal El Niño continuă să apară în Pacificul Ecuatorial”, declară Samantha Burgess.

El Niño este un fenomen climatic natural, asociat în general unei creşteri a temperaturii şi o secetă accentuată în anumite părţi ale lumii şi ploi puternice în altele.

El a avut loc ultima oară în 2018-2019 şi a condus la un episod deosebit de lung, de aproape trei ani, al La Niña, care provoacă efecte inverse şi o scădere a temperaturii.

La începutul lui mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estima că există o probabilitate de 60% ca El Niño să se dezvolte până la sfârşitul lui iulie şi de 80% până la sfârşitul lui septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *