Albirea dinţilor în condiţii de casă
Vă oferim mai jos câteva sfaturi cu adevărat utile pentru ca dinţii dumneavoastră să rămână albi şi frumoși.
Ce au în comun vedetele de la Hollywood? Pe lângă avere şi faimă internaţională, toţi posedă un zâmbet de milioane. Se pare că ne rămâne doar să visăm la o asemenea frumuseţe de dinţi imaculaţi, însă nu e chiar aşa. Dacă vă este frică de stomatolog, sau nu aveţi suficiente resurse materiale sau timp, atunci albirea dinţilor în condiţii de casă e ceea de ce aveţi nevoie.
De ce dinţii noştri îşi pierd din strălucire?
Culoarea unui dinte depinde de compoziţia şi de structura sa, de grosimea fiecărui ţesut din care este constituit. De-a lungul anilor, atât factorii externi, cât şi cei interni îşi pun amprenta asupra culorii dinților, îngălbenindu-i. Printre cauzele externe se numără consumul de cafea, băuturi carbogazoase și colorate, de tip cola, tutun, vin roşu sau alimente puternic pigmentate, igiena deficitară, depunerile (placa dentară şi tartrul), procesul de îmbătrânire.
Cauzele interne pot fi moștenirea genetică, aportul excesiv de fluorură în timpul formării dinţilor (de la naştere, până la vârsta de cinci ani), care le conferă un aspect pătat, tratamentele cu antibiotice în timpul formării dinţilor, traumatismele dentare. Totuşi înainte să vă apucaţi de treabă mai bine este să consultaţi un specialist. Acesta, pe lângă faptul că vă va demonstra cum trebuie albiţi dinţii corect, vă va ajuta să alegeţi cea mai optimă şi inofensivă metodă.
Metodele profesionale
Prima metodă este aplicarea pe dinţi a unui dispozitiv (similar celui pe care boxerii îl utilizează pentru a-și proteja dinţii în timpul luptelor) dintr-un plastic moale, hipoalergenic, care poate fi comandat la dentist sau procurat de la farmacii. La medic, dispozitivul se face în baza măsurilor luate de la pacient, însă dispozitivul de la farmacie s-ar putea să nu fie potrivit pentru orice dantură.
Aşadar, dispozitivul se umple cu gel de albire, cu o soluţie de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă. El poate fi purtat pe dinţi câteva ore la rând sau chiar toată noaptea, în funcţie de sensibilitatea dinţilor. De rezultat vă veţi putea bucura nu mai devreme de două săptămâni, iar fumătorii chiar şi mai târziu, dar efectul este persistent. Dezavantajul acestei metode este distrugerea smalţului, iritarea gingiilor, majorarea sensibilităţii dinţilor. În scopul de a evita consecinţele neplăcute, alegeţi un gel cu un conţinut de peroxid nu mai mare de 3%.
Benzi adezive
Acestea sunt nişte benzi speciale cu înălbitor, care trebuie lipite de dinţi. Metoda nu este foarte confortabilă, însă e cu siguranță mult mai convenabilă ca cea anterioară. Minusul metodei este că spaţiul dintre dinţi se va albi mai rău decât dinţii propriu-zişi.
Gel înălbitor
Gelul se aplică cu ajutorul unei perii. Răcindu-se, rămâne pe dinţi până când se dizolvă complet intrând în contact cu saliva. Pentru un rezultat vizibil, sunt necesare nu mai puţin de două săptămâni.
Stick-uri
Gelul înălbitor este într-un tub care seamănă cu un ruj obişnuit. Soluţia se aplică pe dinţi cu ajutorul unei perii speciale şi se îndepărtează după cinci minute. Metoda va avea efect dacă doriţi să îndepărtaţi pete locale de vin, ţigări sau cafea. Însă gelul respectiv nu se descurcă cu îndepărtarea unor pete mai serioase sau cu o pigmentaţie mai evidentă.
Paste de dinţi
Dacă este să credem în publicitate, atunci cea mai uşoară şi mai accesibilă metodă de a deveni posesorul unui zâmbet irezistibil este prin intermediul pastelor de dinţi cu efect de înălbire. Însă nu vă repeziţi la primul tub pe care scrie „albeşte dinţii”. Cel mai des întâlnite sunt pastele pe bază de cretă sau bicarbonat, cu alte cuvinte, pe bază de abrazive care nu înălbesc, ci pur şi simplu îndepărtează depunerile de pe suprafaţa dentară. De aceea, folosirea lor regulată poate ridica nivelul sensibilităţii dinţilor.
Un alt tip de paste sunt cele profesionale, care au la bază agenţi chimici. Ele descompun structura proteică a depunerilor şi nu afectează smalţul. Se recomandă folosirea acestor paste nu mai mult de o lună, continuând apoi spălarea dinţilor cu paste obişnuite.
Metode casnice
Răşina
În compoziţia răşinii intră compuşi de hidroxid de potasiu. Anume aceştia rezolvă problema dinţilor îngălbeniţi. Răşina poate fi folosită în stare pură sau amestecată cu pastă de dinţi. Efecte adverse: smalţ mai subţire, intensificarea sensibilităţii dentare, sângerarea gingiilor.
Căpşunile
Sunt o metodă naturală foarte eficientă pentru dinţii albi. Ştergeţi dinţii cu fructele respective, clătiţi gura cu suc proaspăt de căpşuni sau faceţi o pastă şi curăţaţi dinţii cu ea. O uşoară albire a dinţilor se obţine datorită acizilor naturali din căpşuni.
Bicarbonatul de sodiu şi soluţia de peroxid de hidrogen
Abuzul de sodiu şi de peroxid duce la distrugerea smalţului şi poate avea un impact negativ asupra gingiilor. De aceea, puteţi clăti gura cu sodiu nu mai des de o dată pe săptămână. Evitaţi nimerirea peroxidului de hidrogen în tractul gastrointestinal. Pentru aceasta, ştergeţi dinţii cu un tampon înmuiat în soluţia pregătită.
Pentru un efect mai rapid, alternaţi mai multe metode. Nu faceţi experimente cu cenuşă, nisip, cărbune activat sau alte produse de acest gen. Acestea distrug smalţul. Procedurile casnice ajută doar dacă aveţi o uşoară pigmentaţie. Cu petele apărute ca rezultat al administrării antibioticelor sau în urma unor boli veţi putea lupta doar cu ajutorul unui specialist. Folosiţi metodele casnice mai mult pentru menţinerea rezultatului.
Medicii stomatologi nu recomandă persoanelor care au carii sau paradentoză să-şi albească dinţii. În primul rând, dinţii trebuie trataţi. De asemenea, pacienţii care poartă aparat dentar sau coroane pe dinţii din faţă, femeile gravide şi copiii sub 16 de ani sunt îndemnaţi să se abţină de la procedurile de albire.
De altfel, dinţii albi nu sunt un indicator al unei stări bune de sănătate. Un conţinut ridicat de calciu face dinţii mai puternici, însă le conferă şi o tentă gălbuie. Pentru ca nuanţa naturală a dinţilor să nu se schimbe, serviţi băuturile cu paiul, iar după, clătiţi gura sau curăţaţi dinţii.
Aşadar, pentru a preveni îngălbenirea dinţilor, dentiştii recomandă spălarea lor la mai puţin de 30 de minute după servirea mesei, de trei ori pe zi, la care să adăugaţi şi folosirea aţei dentare, pentru curăţarea spaţiilor dintre dinţi. Renunţaţi la fumat, deoarece nicotina duce la apariţia unor pete maronii greu de îndepărtat, pentru că penetrează smalţul. Spălaţi-vă pe dinţi sau clătiţi gura cu apă ori de câte ori beţi un ceai, o cafea şi vin roşu sau mâncaţi fructe roşii precum coacăze, cireşe, mure. Acestea alterează culoarea şi strălucirea naturală a dinţilor. Încercaţi să consumaţi mai multe mere, ţelină sau morcovi, întrucât ele contribuie la eliminarea depunerilor de pe dinţi prin accelerarea producţiei de salivă. Faceţi un detartraj la fiecare şase luni, deoarece acest procedeu poate ajuta la dispariţia diferitelor pete cauzate de ceai sau de cafea.
Elena Sărăteanu
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!