Alegeri Belarus: Minskul încearcă să ghicească ce va cere Moscova pentru sprijinirea lui Lukaşenko
Experții din Belarus așteptă în mod tradițional de la reuniunea liderilor țărilor „integratoare” dacă nu ceva senzațional, măcar anunțarea unor decizii importante și semnificative. În special dacă Rusia este gata să-l susțină pe Lukaşenko la alegerile din Belarus și care ar fi prețul acestui sprijin.
Dacă în campaniile precedente de multe ori au fost probleme privind privatizarea marilor intreprinderi de stat belaruse către „investitori din Rusia”, şi pe care, apropo, Belarus a reușit cu succes de fiecare dată să le „dinamiteze”, de data aceasta, cei mai mulți experți cred că în joc este deschiderea pe teritoriul țării vecine de noi baze aeriene ruse.
Societatea din Belarus are o atitudine negativă față de perspectivă prezenței unei forte militare străine pe teritoriul ţarii, iar Lukașenko a încercat să nege că astfel de intenții ar primi curs. „Moscova deja i-a aruncat pisica formulând incomodul subiect pentru Lukasenko în spațiul public, în special în această perioadă sensibilă”, – declară comentatorul politic Alexandr Klaskovski.
Moscova încearcă să lege sprijinul pentru alegerea lui Aleksandr Lukașenko, alocarea de credite, cu noua baza aeriană, a declarat analistul politic belarus Valeri Karbalevici.
În același timp, potrivit lui Alexandr Klaskovski, „Belarus are mare nevoie de noi injecții de credite”, și, prin urmare, nu poate ignora cererile Rusiei. În același timp, experiența anterioară a relațiilor dintre Moscova și Minsk le dau un motiv experților să creada că, odata ce a facut o promisiune, Lukașenko va face tot posibilul pentru a întârzia realizarea acesteia. Experții sunt de acord că partea belarusă este capabilă să „înece în detalii” orice problemă. De exemplu, documentul ar putea fi foarte amănunțit studiat de comisiile parlamentare, așa cum s-a întamplat în problema recunoașterii Abhaziei și Osetiei de Sud.
Iritantă pentru Moscova este şi politica externă actuală a Minskului. Făra să-și facă mari iluzii pentru impurmuturile din Rusia (aflată în criza de lichiditati), și chiar temându-se de spectrul anexarii Belarus, Aleksandr Lukașenko construiește în mod activ relațiile cu Occidentul. Toți prizonierii politici au fost eliberati din închisori. La fel ca în ajunul ultimelor alegeri, când într-o criza de isteria autoritățile au aruncat în masă disidenții în pușcării, la fel, țara a creat o aparență de democrație și libertate de exprimare. În ţara s-au întors emigranții politici, și nimeni nu îi mai trimite la închisoare, în ciuda faptului că provoaca puternic autoritățile.
Fostul deținut politic și fost candidat la președinție – Nikolai Statkevici chiar a organizat un pichet nesancționat în centrul orașului și, de asemenea a ramas nepedepsit. Pe posturile publice despre campaniile contracandidatilor lui Lukasenko se vorbeste chiar mai mult decat despre actualul președinte. Experții însă nu îşi fac iluzii cu privire la conținutul profund al acestor fenomene. „Lukașenko construiește doar o fațada a democrației” – spune fostul deținut politic și activist pentru drepturile omului Ales Beliaţki.
În ajunul întâlnirii celor doi președinți, experții din Belarus au început să discute un document interesant. Este vorba despre un raport „Noua geostrategie rusă: Implicații și provocări pentru arhitectura securității internaționale”, elaborat de Centrul pentru Studii Strategice și Politică Externă de la Minsk. Potrivit experților, centrul are reputația că este apropiat puterii. Raportorii textului avertizeaza că în Belarus, în următoarele trei până la șase luni este posibila o „destabilizare-militar politică”. Sursa acestei destabilizări va fi Rusia, care nutrește intenția „de a repeta scenariul ucrainean în Belarus”.
Motivul pentru o anexare silentioasa ar putea fi tulburările post-electorale de la Minsk, spun raportorii. Este amuzant că în ultimele săptămâni teza aprobată a fost: „opoziția – complicii Kremlinului”. În încercarea de a perturba alegerile și a convinge Occidentul să nu legitimeze regimul lui Lukașenko, opoziția ar împinge Belarus în brațele Kremlinului, a declarat recent șeful televiziunii de stat din Belarus, Gennadi Davîdko. Aceeași idee apare şi în raportul menționat mai sus.
Sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!