Internațional

Alegeri în Georgia: scandal de tortură, umbra Rusiei şi un test pentru aliatul SUA

Liderul de opoziţie Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din Georgia, îl acuză pe preşedinte că acţionează nedemocratic şi că încalcă drepturile omului. În replică, Saakaşvili îl acuză pe opozantul său că va permite Rusiei să domine fosta republică sovietică. .

Saakaşvili a condus ţara într-un război de scurtă durată cu Rusia, în 2008. El a încercat că prezinte scrutinul ca pe o alegere între guvernul său progresist, orientat spre Occident, şi un viitor dominat de Rusia. "Mâine (luni – n.r.), duşmanul nostru are ultima şansă de a ne închide drumul independenţei", a declarat Saakaşvili într-o declaraţie difuzată duminică.

"Dar sunt încrezător că mâine (luni – n.r.), poporul nostru, care iubeşte libertatea, va face ultimul pas, decisiv, către eliberarea din ghearele cuceritorului şi către integrarea în casa Europei", a adăugat el.

Reputaţia Guvernului a avut de suferit în ultimele săptămâni din cauza unui scandal de torturare a deţinuţilor. O înregistrare video difuzată de posturi de televiziune a arătat deţinuţi dintr-o închisoare din Tbilisi bătuţi şi supuşi la abuzuri sexuale de către gardieni.

Scandalul a provocat proteste de stradă şi i-a permis lui Ivanişvili să prezinte guvernul drept nepăsător. "Acest regim nu poate conduce ţara noastră. Acest sistem ar trebui să se prăbuşească", le-a spus el susţinătorilor coaliţiei Visul Georgian, pe care o conduce.

Pe de altă parte, puterea a sugerat că întregul scandal ar fi o înscenare.

Analiştii spun că aceste alegeri sunt cruciale, pentru că sistemul politic al ţării este în curs de modificare pentru a da mai multă putere Parlamentului.

Al doilea mandat la preşedinţie al lui Saakaşvili expiră anul viitor, iar Constituţia nu îi permite să candideze din nou. Deci, o eventuală majoritate parlamentară obţinută de formaţiunea sa, Mişcarea Unită Naţională, i-ar permite să îşi continue dominaţia în politica georgiană după ce demisionează.

Potrivit corespondentului BBC la Tbilisi, bătăile sunt un lucru obişnuit la mitingurile de campanie şi există temeri că o dispută privind rezultatele ar putea duce la violenţă.

via BBC 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *