Moldova

Alegeri locale în Moldova: Poliția și observatorii raportează despre încălcările depistate

Observatorii, polițiștii și jurnaliștii au înregistrat o serie de încălcări în timpul alegerilor locale din Republica Moldova, desfășurate duminică, 5 noiembrie.

Observatorii organizației Promo-LEX au declarat că au înregistrat peste 600 de încălcări diferite, ceea ce este mai mult decât la alegerile precedente.

Printre altele, acestea includ întreruperea filmărilor în secțiile de votare, racolarea, erori în listele electorale (22 de cazuri), mai multe cazuri de racolare organizată a alegătorilor, 45 de incidente de încălcare a secretului votului, și anume fotografierea buletinului de vot.

Inspectoratul General al Poliției a precizat că au fost înregistrate și cazuri de campanie electorală ilegală, transportarea organizată a alegătorilor și fotografierea buletinului de vot, pentru care se poate aplica o amendă de la 300 la 2.500 de lei (aproape 5.000 de grivne).

Un “furt” de buletin de vot a fost semnalat la Chișinău, un bărbat fiind reținut de poliție.

Unii alegători din Chișinău s-au plâns că nu s-au regăsit pe listele de la secția de votare unde sunt înregistrați.

La Bălți, Alexandru Petcov, candidat al Partidului Nostru, a mers la poliție din cauza unor SMS-uri care i-au fost trimise de pe un număr austriac, cu care, potrivit lui, candidatul și partidul nu au nicio legătură. Potrivit lui Petcov, trimiterea a fost organizată de unii dintre oponenții săi politici pentru a-l discredita.

La Chișinău a fost semnalată o corespondență prin SMS de la un alt număr străin care făcea campanie împotriva primarului în exercițiu Ion Ceban.

Seara, Comisia Electorală Centrală a anunțat că în 820 din cele 898 de localități din țară, alegerile au putut fi considerate valabile.

Amintim că duminică, în Republica Moldova urmează să fie aleși 898 de primari și 11.058 de membri ai consiliilor locale. Pentru ca alegerile să fie recunoscute valabile, este necesar ca la ele să participe cel puțin un sfert din numărul de alegători incluși în listele electorale din fiecare circumscripție.

În același timp, cu două zile înainte de alegeri, Comisia pentru Situații de Urgență din Republica Moldova a exclus din cursa electorală toți candidații din partea formațiunii politice “Șansa” – noul proiect al oligarhului pro-rus fugar Ilan Șor.

Această decizie a fost luată în baza unui raport al șefului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Mustățea, potrivit căruia Rusia și-a intensificat războiul hibrid împotriva țării, aruncând în ea un miliard de lei și implicând grupul criminal al lui Șor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *