Alegerile din Moldova au fost “pașnice și eficiente”, dar au existat și probleme – Observatori internaționali
Misiunea internațională de observare a alegerilor din Moldova a remarcat caracterul “pașnic și eficient” al alegerilor locale din ajunul zilei de 5 noiembrie, dar a semnalat problemele legate de interferențele externe și limitările legate de situația de urgență.
Deși remarcă procesul în general bine organizat al alegerilor locale din Republica Moldova, misiunea semnalează “interferența externă și măsurile restrictive impuse din motive de securitate națională în ceea ce privește libertatea de exprimare, de asociere și dreptul la concurență”.
Observatorii au lăudat legislația electorală din Moldova, în special în ceea ce privește raportarea financiară de către partidele politice, și activitatea Comisiei Electorale Centrale, deși acesteia îi lipsește expertiza în probleme-cheie, cum ar fi securitatea cibernetică și monitorizarea financiară.
Raportul notează “complicațiile” cauzate de decizia parlamentului moldovean de a interzice persoanelor afiliate unui partid considerat neconstituțional să candideze la alegeri, precum și de retragerea candidaților partidului pro-rus Chance cu trei zile înainte de vot.
“Excluderea completă a candidaților fără posibilitatea unei apărări juridice efective este contrară angajamentelor OSCE și standardelor internaționale”, au scris observatorii.
Documentul semnalează și alte critici ale voinței din Moldova, cum ar fi utilizarea de către oligarhul fugar Ilan Șor a stimulentelor financiare și a majorărilor salariale pentru funcționarii publici cu o lună înainte de alegeri, precum și afilierea multor instituții media cu oligarhi.
“Ziua alegerilor a fost în general calmă, votul s-a desfășurat fără probleme și a fost evaluat favorabil de către observatorii misiunii. Procedurile au fost în general respectate, cei prezenți au înțeles pe deplin procedurile și nu au fost înregistrate cazuri de nereguli semnificative”, descrie raportul ziua votului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
In actualele alegeri este clar ca nu au fost “pasnice si eficiente”, asa cum scriu observatorii internationali. De ce ? Pt ca au fost interzise unele partide. Dar, in situatia actuala, in care Rusia a intervenit prin acele partide interzise (si nu numai prin ele), este maximul a ceea ce s-a putut face pentru a repara viata politica. Ceea ce au ales moldovenii, asta vor avea la eventuala intrare in UE (daca vor intra curand, la pachet cu Ucraina intrucat au dovedit-o cu varf si indesat ca nu sunt in stare singuri).Probabil ca daca ar fi ales mai pro-european, ar fi beneficiat si de un sprijin pt integrare mai mare. In situatia in care au ales, posibil sprijinul sa fie scazut. Unde nu e cap, vai de picioare !
După cum se orientează, mai mult spre Rusia ,moldovenii nu vor intra în UE ,doar Ukraina . Mulți vor pierde cetățenia romana ! Romania și UE nu acceptă rusofili care pot fi agenți ai Moskovei . Vreți ocupație rusească din nou ? Mergeti la Moskova pt ajutoare ,gaz,curent și bani ! Romanii iubesc Moldova ,dar fără rusofili !
Dac[ vi s-a părut că cetățenii din RM (atenție moldovean sunteți și dv. fiind din Iași – nu generalizați) doresc să intre în UE, să se apropie de România, să reînvețe ce înseamnă să trăiești în civilizație, vă anunț cu mare regret că doar vi s-a părut. Trăitorii în RâMa mimează cu mare talent că fac, că dreg, că vor iar rezultatele s-au văzut la vot și se văd permanent în societatea din respublikă. Ce vor cu adevărat trăitorii în RâMa, chiar dacă declarativ zic cu totul altceva, rezultă din acțiunile lor concrete: vor banii din vest (România, UE, SUA, Japonia etc, nu contează de unde – să șii prinit) și să trăiască în cccp unde pînea era 16 kapeici. Asta e tot ceea ce pot ei la nivel colectiv și la nivel de „politicieni”. Și nu, nu vă păcăliți din nou când unii se declară proeuropeni, prounire, promarțieni samd. Nu, în niciun caz. Uitați-vă cu atenție la acțiunile lor concrete și vedeți că acești „mari” pro… nu își urmăresc decât interesul lor propriu și meschin sau cântă katiușa.