Ultima oră

Aleksievich, laureată NOBEL: „Tinerii ruși sunt nişte SCLAVI, la fel ca părinţii lor”

În primul rând, așa cum a recunoscut Aleksievich, Premiul Nobel nu a avut niciun efect asupra stilul ei de scris, dar a schimbat statutul ei social. De exemplu, a semnat recent o scrisoare în sprijinul fratelui opozantului rus Alexei Navalnîi ( Oleg Navalnîi) şi o lata pentru eliberarea Nadiei Savchenko.

„Însă atunci când trăiești sub un sistem autoritar, nu ai prea multă libertate de acțiune – spune cu regret Aleksievich. – Poţi obține trei premii Nobel, tot va fi insuficient sa fii auzit”.

Potrivit scriitoarei, Comitetul Nobel i-a acordat premiul nu din motive politice, ci din cauza interesului ei pentru așa-numitul „om roșu”, adică omul sovietic. Occidentul spera sa scape de acest om, dar el pleaca trântind ușa, iar acest lucru inspiră teamă.

„Odată cu sosirea capitalismului sălbatic și a sărăciei, care acum predomină, nu se știe ce va urma: fie o revolta a oamenilor, fie naționalism foarte puternic. În toate călătoriile mele în Belarus, Rusia, Ucraina și Kazahstan, am constatat că oamenii sunt foarte agresivi „- împărtășește scriitoarea observațiile sale.

De asemenea, în interviu, Aleksievich apreciaza rolul Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit ei, Biserica Ortodoxă Rusă a devenit un „organ de putere si control, care educa sclavi”. Biserica propovaduieste sacrificiul pentru binele comun, dar patriarhul este un „ferchezuit care se lauda cu ceasurile şi masinile sale frumoase”, spune scriitoarea. Calatorind în Rusia, ea a observat că preoții își pierd gandirea independentă, iar personalitatile puternice sunt pur și simplu eliminate.

Întrebata despre „Lumea Rusă”, Svetlana Aleksievich spune ca foloseste termenul într-un sens complet diferit faţă de Vladimir Putin. Pentru ea „lumea rusa” este lumea lui Șostakovici, Dostoievski, Cehov, Rostropovich, Herzen, nu a vorbitorilor de limbă rusă din afara Rusiei, pentru care președintele rus spune ca este responsabil.

„Am crezut întotdeauna că războiul din Donbas este o agresiune militară împotriva Ucrainei, o ocupație. Fără îndoială, daca nu era Putin, nu ear nici război – spune Aleksievich. – Dacă aduci cinci camioane cu Kalașnikov în Belarus, se va produce același scenariu: există întotdeauna oameni dornici sa traga cu arma”.

În ceea ce privește Crimeea, lucrurile nu sunt atât de simple, spune Svetlana Aleksievich, care afirma ca ştie oameni care au strigat de bucurie la auzul știrii despre alipirea la Rusia. Dar pentru a afla cu adevarat ce cred oamenii din peninsula Crimeea, trebuiau să se organizeze alegeri libere, a spus ea. Iar rusii pur si simplu au venit și au confiscat teritoriul.

Svetlana Aleksievich nu se fereste sa critice „putinismul” – ideologia lui Vladimir Putin și a sustinatorilor sai. Atunci cand a ajuns la putere, Putin nu a spus oamenilor că este „mândru de realizarile democratice”, ci a vorbit în exclusivitate despre Marea Rusie și respectul pe care este datoare sa-l arate acesteia lumea intreaga. El a adoptat idee națională care lipsea sub Elțîn, și oamenii au plăcut-o. Dar intelectuali, inclusiv Aleksievich, au fost speriat pentru că se așteptau la altceva, nu la lozinci patriotice și „redistribuirea petrolului între oligarhi și prietenii lui Putin”.

Scriitoarea recunoaste că din cauza acestei ideologii promovate de Putin, nu îi mai recunoaște pe oameni și chiar a pierdut o parte din prietenii sai. „Nu am acordat suficientă atenție primelor simptome, toate aceste filme de la televizor despre CEKA, despre Stalin … Ei încearcă chiar să justifice crimele lui Beria” – se plange Aleksievich. În opinia ei, nu toate aceste inițiative vin de la Putin, unele dintre ele vin din popor.

„Am fost surprinsa în special de tineri. Ei conduc masini frumoase, poarta haine frumoase, dar rămân sclavi – spune scriitoarea. Generația anilor 90 îl sprijina puternic pe Putin, îi plac cuvintele lui despre umilința si nevoia unui lider puternic”. Aleksievich se aștepta ca tinerii sa fie mai liberi. Potrivit ei, mentalitatea tinerei generații se bazează pe poveștile părinților despre medicina gratuita, educația bună și scara socială din Uniunea Sovietică.

Pentru ca situația sa se schimbe, trebuie să dispară „această mentalitate de sclavi”, dar nu este suficient sa iesi afară și sa dai foc la cauciucuri – intelectualitatea ar trebui să-si asume rolul de educare a oamenilor.

„Atunci ieșeam în stradă și strigam:”Eltin, Eltin”- şi nimic nu s-a schimbat. Libertatea – este o muncă asidua. Dar aceasta este calea. Din acest motiv eu sunt împotriva revoluțiilor, baricadelor. Schimbările trebuie sa fie efectuate de oameni liberi, în caz contrar vom avea doar o alta vărsare de sânge „- insistă Svetlana Aleksievich.

La sfârșitul interviului, scriitoarea subliniază că munca ei nu inseamna o simpla catalogare a ororilor comunismului, ci o incercare de a-i face pe cititori să găsească în sine partea de umanism și s-o păstreze. Pentru ca atunci când ți se va spune să iesi la demonstrație în sprijinul lui Putin, vei face alegerea potrivită, încheie Aleksievich.
 
paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *