(ALERTĂ) Cum se poate TRĂI cu o pensie de 500 de lei pe lună
Iar acest fapt ne-o demonstrează zeci de pensionari care se adună pe trotuarul de pe bulevardul Alecu Russo, pentru a-și vinde până și ultimele bunuri din casă pentru a nu pieri de foame.
Eleonora M. are 76 de ani. Câteva decenii a lucrat ca profesoară de matematică, iar de 16 ani este pensionară. Bătrâna afirmă că după ce a ieșit la pensie a mai lucrat patru ani, dar sănătatea nu i-a mai permis să lucreze așa că a fost nevoită să stea acasă.
„Primii ani am mai dus-o, soțul meu mai era în viață și el încă lucra. Eu primeam pensia pe atunci 98 de lei, dar și prețurile erau mai mici și îmi ajungea. De șase ani vin aici să vând. De la început îmi vindeam hainele din tinerețe, apoi am început să vând cărțile și manualele de specialitate. Apoi când am văzut că pensia rămâne mică, iar totul se scumpește am început să-mi vând și lucruri necesare. Ramele de la fotografie, perne, am acest covoraș dăruit de soacra mea. Îmi trebuie, dar dacă nu-mi ajunge ce să fac, să mor de foame?”, afirmă femeia cu lacrimi în ochi.
Un alt caz, aceeași poveste. Maria B. a lucrat inginer pentru plasarea conductelor. Ea afirmă că toată viața a lucrat făcând planuri și proiecte la întreprinderea „Apă-Canal”. Acum are pensie de 827 de lei, iar cheltuielile-i sunt duble.
„Mi-am deteriorat vederea desenând conducte, făcând planșete. Nu credeam că voi ajunge așa zile să ies să-mi vând lucrurile. Cel mai scump obiect pe care îl am e paltonul meu cu care am umblat opt ani. L-am păstrat învelit în pânză albă, nu e mâncat de molii. Sper să îl pot vinde cu 250 de lei măcar. Cel mai ieftin lucru e această jucărie. E un cadou dat de ziua mea. O vând cu trei lei. Sunt părinți sărmani care sper să o cumpere pentru odraslele lor. Copiii mei sunt plecați peste hotare și lor le este greu. Mă ajută uneori, dar nu pot să cer de la ei tot timpul”, spune Maria.
Ana X. spune că a lucrat vânzătoare la combinatul de coniacuri din Chișinău. De trei ani a ieșit la pensie, primind lunar 367 de lei. „Dvs. considerați că este normal după 40 de ani de muncă să ieși la pensie cu 325 de lei pe lună, iar plata serviciilor comunale pe timp de vară este de cel puțin 400 de lei. M-am adresat în toate instanțele, dar pensia așa și mi-a rămas de nici 500 de lei. Credeți că mă salvează asta cumva? Uneori vând de opt lei pe zi, alteori mai fac câte 20 de lei. Dimineața mănânc o felie de pâine și un ou fiert, iar abia seara mai mănânc jumătate de farfurie de hrișcă. Vă dați seama cum trăiesc”, a spus doamna Ana.
În 2012 peste 694 mii de cetăţeni au beneficiat de pensii şi alocaţii sociale prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, din numărul total de beneficiari de pensie pentru limita de vârstă peste 52,6 mii de persoane au primit în 2012 pensia minimă indexată în valoare de 625 lei pentru lucrătorii din agricultură şi 702 lei pentru ceilalţi beneficiari de pensie, iar peste 20,5 mii de persoane au beneficiat de pensia minimă de invaliditate de gradul I, II şi III în valoare de 499 lei, 482 lei şi, respectiv, 339 lei lunar.
Totodată, conform datelor CNAS, în R. Moldova peste 19,3 mii de beneficiari primesc lunar o pensie mai mare de 2000 lei, iar 970 de beneficiari au pensii de peste 5000 lei.
Pensia se calculează din venitul asigurat care nu va depăşi suma de cinci salarii medii lunare prognozate pe economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!