Economie

(ALERTĂ) Leancă VISEAZĂ ca Moldova să devină un şantier de lucru pentru INVESTIȚII

Republica Moldova trebuie să devină un şantier de lucru pentru investiţiile străine şi pentru cetăţenii care vor putea să se angajeze în câmpul muncii. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” la postul TV7 de către prim-ministrul Iurie Leancă, transmite IPN.

INVESTIȚII SAU ÎMPRUMUTURI

Premierul a menţionat că executivul trebuie să ducă la bun sfârşit reformele iniţiate, pentru o deschidere mai mare din partea investitorilor străini. Peste aproximativ o lună, ţara va obţine credite de 300 de milioane euro pentru restabilirea drumurilor naţionale. „La sfârşitul lunii septembrie va trebui să prezentăm rapoarte privind locurile de muncă create”, a notat premierul.

Potrivit lui Iurie Leancă, executivului trebuie să-şi înceapă acţiunile cu verificarea în lanţ a funcţionalităţii instituţiilor statului. Premierul a mai spus, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că va fi implementat un mecanism complex de selectare a şefului Centului Naţional Anticorupţie, prin concurs. „Nu doar numele contează, ci faptul ca această instituţie să nu-şi piardă autonomia. Nu voi permite ingerinţe în funcţionalitatea ei”, a subliniat prim-ministrul. Iurie Leancă a spus că va face tot posibilul ca CNA să-şi păstreze autonomia, dar şi să trateze corupţia ca problemă sistemică. „Trebuie să ne uităm pe segmentele unde acest flagel a prins rădăcini. Dacă nu vom avea intervenţii categorice, fenomenul o să ne afecteze mult prea mult. Statul are instituţii care au diferite mandate, sunt instituţii de forţă care trebuie să-şi facă datoria”, a subliniat premierul.

Despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, premierul a spus că semnalele pe care le are din partea partenerilor europeni demonstrează că există o deschidere şi mai mare din partea Comisiei Europene. Iurie Leancă a mai spus că oficialii europeni vor să creeze în Republica Moldova o zonă de confort, iar şansele de semnare a Acordului de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană sunt semnificative.

TIMPUL vă reamintește că în urmă cu 2 săptămâni am publicat o analiză care demostra o SCĂDERE DRAMATICĂ a investițiilor directe străine.
 
Vă prezentă mai jos un fragment din acel articol:

Deși Republica Moldova se bucură de unele avantaje competitive, printre acestea numărându-se, potrivit Ministerului Economiei, acordurile cu ţările UE, CSI şi unele ţări balcanice, ce oferă posibilitatea de a livra mărfuri moldoveneşti fără taxe vamale, o reţea dezvoltată de telefonie mobilă şi telecomunicaţii, un regim fiscal preferenţial, întrucât povara fiscală nu se resimte atât de puternic ca în ţările vecine, dar și o forţă de muncă relativ ieftină, fluxul de investiţii directe străine a scăzut dramatic în ultimii patru ani.

Cifrele arată că apogeul investițiilor străine directe (ISD) a fost înregistrat în anul 2008, acestea ajungând la o sumă de 711,5 milioane de dolari, în timp ce anul trecut, investițiile au scăzut drastic de aproape patru ori, adică au atins suma de doar 159,2 milioane de dolari. Mai mult, dacă în perioada anilor 2005-2008 investitorii străini au adus în țară fonduri în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari, atunci în următorii patru ani (2009-2012) investiţiile străine s-au cifrat la doar circa 782,9 milioane de dolari. (Figura de mai jos)

via ipn.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *