Timpul Local

Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Musatinul, a fost domnul Moldovei intre anii 1400 – 1432 si i-a succedat la tron lui Iuga, indepartat de la domnie de Mircea cel Batran. Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a intreprins o importanta opera de organizare politica, administrativa si ecleziastica a Moldovei.

A incurajat comertul, confirmand negustorilor polonezi un larg privilegiu in 1408, act in care este atestat si orasul Iasi. A obtinut recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia de Constantinopol. In 1402 (dupa alti istorici in 1415) a adus de la Cetatea Alba la Suceava moastele Sfantului Ioan cel Nou.

Acest eveniment al aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava are o insemnatate deosebita in constiinta publica a poporului roman, fiind zugravit in multe din frescele bisericilor si manastirilor din Moldova. Lunga sa domnie a corespuns, in general, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a voievodului moldovean, care a mentinut echilibrul intre Ungaria si Polonia.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *