Actualitate

Alexandru Dodon – ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

Ce scria TIMPUL despre „frațiorul” lui Igor Dodon:

Alexandru Dodon a ocupat funcția de vicedirector al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală (ASVSPOA). El elibera autorizații pentru importul de carne în perioada în care fusese instituit monopolul în acest domeniu. Pe atunci Igor, fratele său, era ministru al Economiei.

TIMPUL a scris că „mafia cărnii” ar fi adus prejudicii statului de cel puțin șase miliarde de lei. Schema ar fi funcționat astfel: câteva firme monopoliste livrau carnea importată în RM prin intermediul unor SRL-uri intermediare și firme-fantome. O parte semnificativă a acestor tranzacții nu erau înregistrate în baza de date a Fiscului. Respectiv, firmele cu pricina nu achitau nici TVA, nici impozitul pe venit. S-ar fi înregistrat și cazuri în care carnea era adusă prin regiunea transnistreană, astfel monopoliștii eschivându-se și de la achitarea taxelkor vamale. Ca efect, combinatele de carne s-au pomenit în pragul falimentului.

Alexandru Dodon a fost demis din această funcție în 2010 pentru multiplele încălcări grave în eliberarea avizelor sanitar-veterinare de export și import. În aceeași perioadă, mai bine zis în anii 2008-2010, când „mafia cărnii” înflorea, Agenția în care Alexandru activa ca director adjunct era condusă de Radu Mudreac. Anterior, acesta activase ca șef al Serviciului Veterinar de Stat al mun. Chișinău.

Și veniturile lui Alexandru Dodon trezesc suspiciuni. Potrivit RISE Moldova, fratele președintelui RM și soția sa dețin un apartament de 188 de metri pătrați, evaluat la 1,1 milioane de lei, un autoturism Toyota Avalon, achiziționat în 2013, și un Hyundai Santa Fe, fabricat în 2014 și cumpărat în 2015 cu o sumă de două ori mai mare decât veniturile totale încasate de către cei doi soți. Mai mult, consoarta lui Alexandru este fondator și administrator al întreprinderii individuale „Dodon Ecaterina”, care desfășoară activități veterinare și de comerț cu produse alimentare, dar care nu a fost înscrisă în declarațiile de venit și interese depuse de Alexandru Dodon la ANI. Cei doi au și alte firme.


 Alexandru Dodon îmbrăcat într-un costum sportiv al Echipei Olimpice a Federației Ruse.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *