Politică

Alexandru Oleinic, deputat AMN: “Cine va suporta efectele crizei politice din R. Moldova?”

Amanarea intentionata a datei alegerii presedintelui R. Moldova, care, conform Constitutiei, propune parlamentului candidatura la postul de prim-ministru, poate avea un impact fatal asupra economiei tarii in conditiile aprofundarii rapide a crizei economice. Logica tergiversarii este simpla.

Pe de o parte, nu este guvern, nu are cine sa poarte responsabilitate, pe de alta, comunistii continua sa zombeze cetatenii, afectati si saraciti de criza, cu informatii de propaganda electorala pentru a le sustrage atentia de la pericolul pe care ii asteapta – de a nu mai primi salarii si pensii. Desi, in campania electorala, comunistii au magulit electoratul cu promisiunea de a majora salariile cu 20%, imediat dupa alegeri guvernul a cerut autoritatilor locale sa reduca cheltuielile cu 20% din cauza crizei. Situatia la care s-a ajuns devine tot mai alarmanta in toate domeniile.
 

Reducerea productiei industriale (cu peste 24 la suta) si a exporturilor (cu peste 20 la suta) a provocat diminuarea volumului de taxe si impozite si, respectiv, scaderea dramatica a veniturilor fiscale zilnice in bugetul de stat cu 32 la suta fata de anul trecut si la majorarea deficitului pana la 10% din PIB, ceea ce constituie peste 1 miliard de dolari. Tendintele de reducere a remitentelor de valuta (de doua ori), care reprezinta principala sursa de venituri la buget si a rezervelor valutare (cu 35% fata de anul 2008) pot aduce R. Moldova in pragul unui faliment total.
 

Activitatea sectorului de transporturi – cel mai afectat de criza – a inregistrat scaderi de circa 50 la suta, provocand cresterea numarului somerilor cu peste 60 la suta. Scaderea, fara precedent, a investitiilor capitale cu mai mult de 40 la suta pune in pericol realizarea tuturor proiectelor investitionale incluse in bugetul de stat pentru anul 2009.
 

Sunt sigur ca situatia putea fi redresata, daca executivul accepta realizarea masurilor anticriza, propuse inca la inceputul anului de deputatii Aliantei „Moldova Noastra”. Dar, la noi se procedeaza traditional – propunerile Opozitiei sunt ignorate pentru ca, ulterior, sa fie preluate, efectul lor insa fiind unul intarziat. Astfel, masurile fiscale propuse pentru depasirea crizei economice, care prevad stabilirea impozitului unic pe venit, reducerea taxelor sociale si majorarea TVA sunt lipsite de temei economic si in final efectul va fi acelasi – saracirea totala a majoritatii populatiei. Totodata, propunerile avansate ne demonstreaza ca guvernarea comunista a adus R. Moldova in prag de faliment, iar solutiile cautate pentru redresarea starii de lucruri sunt din contul cetatenilor simpli.
 

Pe ultima suta de metri a activitatii sale, pentru a face fata situatiei dificile si a-si acoperi deficitul bugetar, guvernul recurge la utilizarea mijloacelor Bancii Nationale, incalcand flagrant legislatia in vigoare prin interventiile sale in politica monetara a tarii. Asemenea actiuni ilegale ale comunistilor vor compromite total credibilitatea tarii la nivel international, iar in plan intern acestea risca sa puna in pericol nu numai bunastarea cetatenilor, dar si statalitatea RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *