Politică

Alexandru Tănase: Decizia privind unificarea R. Moldova cu România nu ne aparține nouă, ea aparține clasei politice de la București. Nu cred că actuala clasă politică românească este capabilă de o asemenea decizie

Tot mai multe voci spun că dacă Rusia va dori să invadeze Republica Moldova, unica salvare ar fi unirea Republicii Moldova cu România. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase susține însă nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece, întrucât decizia despre o eventuală unificare statului nu se ia la Chișinău, ci la București.

”Să nu lansăm speranțe false cetățenilor. Nici în 1918 nu a fost determinantă voința moldovenilor pentru a unifica statul român. Decizia de unificare s-a luat la București. Sfatul Țării a votat, însă decizia a fost luată acolo. La ora actuală, decizia privind unificarea Republicii Moldova cu România nu ne aparține nouă, ea aparține clasei politice de la București. Eu nu cred că actuala clasă politică românească este capabilă de o asemenea decizie. De aceea, eu cred că noi trebuie să mizăm în primul rând pe forțele proprii, să încercăm să vedem cum ne putem apăra de unii singuri, să nu trăim cu anumite iluzii care nu au șanse să se realizeze”, declară Alexandru Tănase.

Tănase susține că potrivit sondajelor din România, numărul unioniștilor a scăzut, iar politicienii de la București au început să vorbească tot mai mult în ultimii ani despre Republica Moldova ca stat independent.

”Toate puse la un loc, mie nu îmi creează o convingere că în România ar fi cineva gata să-și asume un asemenea proiect, care presupune o confruntare cu Federația Rusă și o redesenare toată a paradigmei relaționale Rusia-România. (…) Vorbind despre posibilitatea unirii, trebuie să înțelegem că deciziile nu se iau la Chișinău. Dacă noi la Chișinău am lua o decizie colectivă că vrem unirea, atunci și România ar trebui să accepte această decizie. Având în vedere cine astăzi guvernează România, mă îndoiesc că și-ar asuma acest lucru”, mai spune fostul președinte al Înaltei Instanțe.

Alexandru Tănase amintește că: ”Basarabia este prețul pe care l-a plătit Bucureștiul Rusiei pentru ca România să existe în frontierele actuale”, iar o eventuală reunificare ar însemna o regândire strategică și o repoziționare totală a relațiilor româno-ruse, care nici pe departe nu sunt cele mai bune. În acest sens, Tănase precizează că România nu este gata să-și asume o asemenea decizie acum.

”La ora actuală, avem o ”Transnistrie” care, din fericire, nu este loială sută la sută Rusiei și nu este sută la sută agresivă ca Rusia, respectiv ezită să se implice în acest joc”, mai spune Alexandru Tănase.

În cazul în care Rusia va decide să atace teritoriu Republicii Moldova, țara noastră va trebui, nestingherit, să ceară ajutor de la parteneri pentru a se apăra, spune Tănase.

”Noi va trebui să cerem ajutor de la toți cei care sunt gata să ni-l ofere. Nu vom fi puși în situația de a alege de la cine să cerem ajutor, va trebui să luăm de la toți. Ucraina are un interes vital ca acest focar de la frontierele sale de vest să dispară, ca Rusia să nu mai poată șantaja Ucraina cu un al doilea front. În acest sens, dau foarte multă greutate declarațiilor precum că (Ucraina va apăra Moldova).”, mai spune expertul în drept constituțional.

Alexandru Tănase spune că provocările Moscovei în Republica Moldova ar urma să se întrevadă și mai mult în ultima perioadă, dar într-o altă formă: ”Singurul risc mare este destabilizarea situației în Republica Moldova. Nu este un secret că Federația Rusia va activa coloana a cincea pentru a schimba guvernarea de la Chișinău, iar aici va conta responsabilitatea cetățenilor de a fi implicați în acest gen de operațiuni”.

Fostul premier Iurie Leancă a declarat la un post TV din România că țara noastră nu are prea multe variante, dacă cade Ucraina, ba mai mult, doar una singură. Și aceea e unirea.

”Dacă rușii reușesc să ajungă la Tiraspol, e sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene”, menționează Leancă.

Fostul premier menționează că ”autoritățile de la Chișinău nu pot face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat pe malul stâng al Nistrului. Unica soluție și unica pauză a Republicii Moldova, astăzi, este Ucraina, și capacitatea ei de a rezista acestei invazii, acestor atacuri rusești”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

 1. Nene Tănase, nu ai dreptate. Ce zici matale acolo dă bine și împachetează frumos curluntrismul moldovenist. Ca să poată fi Unire cel mic trebuie să o ceară celui mare. Altfel ar fi un gen de viol pe model rassia. Crezi că „paliticienii maldavani” ar cere Unirea? Eu mă îndoiesc „strașnic”…

 2. Excelentza sa Dl TANASE ne va spune dece
  politicienii dela chisinau nu au depus
  pana acum o cerere in regula de Unire cu
  Romania ???????
  Dece nu o depun acum in SUA,
  UE si ROMANIA pentru ca acum este
  momentul oportun ?????
  Populatzia va fi antrenata in
  acest sens si numarul celor favorabili va
  creste , SIGUR.
  NU asteptatzi avizul populatziei caci
  germania nu a consultat pe nemtzi
  pentru unirea lor FULGER.
  Convingetzi poporul. in fiecare zi .

 3. Adica Romania a inteles ca Moldova joaca ba cu dracul, ba cu Dumnezeu si spune pas acestui curluntrism moldovenesc. Sa aminteasca acest domn cu a vandut Moldova pe Romania ca Iuda pentru 30.000 de arginti. Cand tragi un sut in fund unui fost presedinte nu te poti astepta sa fii primit in Romania cu paine si sare. Iar tu oficiezi ajutorul primit pentru Covid sub un pod in Chisinau, dar imprumutul din Rusia l-a dus in cetnru. Asa ca sa ne mai scuteasca cu parte asta ca Romania nu face, romanii nu vor, pana la urma autoritatile moldovene si-au batut joc constant de romani, iar acum se asteapta ca sa vin si sa moara ca prostii in Moldova? Vad ca se tot cere suport, suport in ce conditii? Asta e problema. Ce, are impresia ca Romania se va implica in Moldova pe ochi frumos? Romanii au platit pretul pt Nato si UE, isi construiesc si intretin o armata moderna ca sa vina sa lupte in Moldova pt nimic? Ca sa mai apoi Moldova sa tranteasca Romaniei in nas usa cu neutralitatea si statalitatea? Chiar atat de prosti ii cred pe romani? Romania va oferi suport cum a facut pana acum, dar tu cand vorbesti despre orice, ca autoritate de la Chisinau, dar o singura data nu vii la Bucuresti si nu vorbesti o data cu Romania, la ce te astepti? Oamenii astia de la Chisinau par ca discuta cu oricine de pe lumea asta, dar ultimii la care se gandesc sunt romanii. Ce asteapta Moldova? Tratament preferential cand tratezi cu atat dezinteres Romania? Sa te mire ca Romania are o atitudine moderata cand insasi Ucraina a spus ca Maia Sandu este pro-rusa? Ce mai vreti?

  1. corect !.Moldova de dincolo de Prut a mai fost salvata odata de trulele romanesti in 1918, ,cand bandele de soldati rusi care fuguisera de pe frontul de la Marasesti si destabilizasera frontul, au facut prapad in Basarabia.

 4. Pai autoritățile de la Chișinău se prostesc cu ideea de integritate teritoriala,știind bine ca nimeni nu va face nimic cata vreme exista Transnistria.
  Pot face 3 lucruri care sa dea greutate dorinței de unire:sa acorde formal independenta Transnistriei,sa ceara unirea și sa ceara cetățenilor din Transnistria care doresc sa devina romani sa se mute dincoace de Nistru.Rusii nu mai au pretexte,dispare conflictul înghețat care face probleme la admiterea în UE și NATO,dispare reticenta României de a lua rusnaci,dispare și pericolul ca soldații romani sa se confrunte cu cei rusi,deci dispare și un risc pt NATO.

 5. Mai dom’Tanase ,ma dezamagesti!Pt ca ai spus multe neadevaruri ,te-au contrazis antescriitorii mei!Iti voi da doua exemple :
  1.Mama era din Basarabia ,din Scoreni,si de cate ori se ducea la neamuri ,era intampinata ,cu cuvintele ,,au venit ROMANII” de parca ei erau
  naibii altceva ;aaaa,erau ,,moldovani”!
  2 Prin 2000 si ceva ,fiica-mea avea la liceu doi colegi basarabeni ,care stateau la internat si stiind cat e de greu departe de familie ,i-am spus
  sa-i cheme la masa la noi!Aveau nume frumoase romanesti ,fara -ov sau -ciuc ,-enko etc la coada ,desi pe unul ,imi aduc aminte il chema Sergiu!
  Toate bune si frumoase pana cand s-au scapat si au inceput sa vorbeasca intre ei ruseste !Putin ,pt ca au realizat greseala ,dar suficient!Ei niste copii
  ,nascuti dupa ’90,nu unor maturi educati sovietic!Bineneteles ca a fost prima si ultima oara!ATAT!
  CRED CA ATI INTELES CE VREAU SA SPUN SI CE CRED DESPRE VOI ,MOLDOVENII,chiar de sunteti printre stramosii mei !Si ca mine sunt multi!
  In atare conditii ,Bucurestiul consider ca face chiar prea mult pt voi ,la cat raspundeti voi faptelor si buna vointei noastre!
  Asa ,cum de mai multe ori am spus-o pe aici,iesiti dragi intelectuali moldoveni si educati=va poporul ,sa mai lase maliga si jinul si sa mai invete adevarata
  istorie si sa pretuiasca faptele fratelui ,nu sa-l injure cand nu-i de fata!

 6. .Domnul Tanase ar fi bine sa precizeze ca UNIREA
  este o afacere cere depinde eexclusivement de
  WASHINGTON. Insa, cand te prezintzi cu cererea
  trebue ca cela 2 partzi sa fi in absoluta concordantza.
  Si dupa aceea vom vedea ce sanse avem. In
  concluzie chisinaul va opta pentru o unire prin
  decizie parlamentara ca si germania. si prezinta
  cererea Romaniei. Romania nu va accepta unirea daca
  adeziunea poporului moldovan nu este de cel
  purzin 80 la suta. Pentruca asa cere Washingtonul .
  Deci NU rusoaica va face unirea ci o alta genreratzie
  fara bube in cap.

 7. REGREAM , regretam regretam ,
  Am crezut ca presedinta va fi una din marile
  femei ale lumii. Curaj sacrificiu pentru_
  cauza romanimii; sustzinerez identitatzii cu
  pretzul vietzii sale .
  Vedem o pasarica plouata care asteapta
  ca poporul sa se trezeasca. Nu Domnia sa sa l
  trezeasca din somnul cel de moarte.
  Putin o a treaca si peste ea cum a trecut peste atatzea.
  Prin FOC si PARA.

 8. Acum, cand v-a intrat morcovul in fund, spuneti ca decizia unirii este la Bucuresti ? Pai Leanca, ai fost la guvernare si puteai sa faci unirea atunci, de ce nu ai facut-o ? Nu spunea Snegur ca Rep. Moldova trebuie sa fie ca vitelul ce suge la doua vaci ? Nu v-a convenit sa faceti asta ? Ce ipocriti, ce mincinosi, ce jeguri ordinare sunteti ! Daca-i intrebi pe moldoveni „sunteti romani?”, ei zic ca nu, ca ei sunt moldoveni. Dar de ce vorbiti limba romana atunci ? Aaaa ei „moldovineasca” ! Pai futu-va muma in cur de prostavani ce sunteti ! Meritati sa fiti saraci si sa v-o traga rusii in toate gaurile ! De cate ori s-au facut „podurile de flori” ? De ce nu v-ati unit atunci ? Va dada Rusia gazul ieftin si v-a placut ? Mari jigodii mai sunteti ! Dar acum, ce va impiedica sa faceti o adunare in care Parlamentul sa voteze Unirea cu Romania, ca sa beneficiati de umbrela NATO ? Poate Romania sa se opuna unei decizii a Parlamentului pt. unire ? Dar cum, domnule Tanase, poti sa sustii ca decizia e la Bucuresti ? Asa mincinosi… mi-e scarba de voi !

 9. Pai romanii ce sa faca Nea Tanase? Sa se urce pe tanc sa va elibereze?
  La voi acolo e solutia.
  Nici macar aia care au cetatenie romana cred ca nu ar vota toti pentru unire.

 10. Filiala Tiraspol si-a reactivat trolii.
  Au pornit covitaiala cadentata cu avant si multa pasiune.
  Calma, calma, nimeni si peste nimeni nu vine cu forta(‘nafara de rusi)…
  Tov. crasnoselschi, decupleaza-i

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *