Alimentaţia şi sarcina (I)
În mod normal, în timpul sarcinii, orice femeie acordă o atenţie deosebită stării de sănătate, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să mănânci cât pentru două persoane. Vechea idee conform căreia viitoarea mămică trebuie să mănânce „pentru doi” este deja depăşită. Trebuie doar să fii atentă ce mănânci, deoarece este extrem de importantă calitatea alimentaţiei, nu cantitatea de alimente pe care o consumi. O alimentaţie corectă contribuie la sănătatea ta şi furnizează elementele nutritive necesare fătului, pentru o bună creştere şi dezvoltare intrauterină.
Grupele de alimente
Cea mai uşoară modalitate de a te asigura că ai o dietă echilibrată este aceea de a mânca variat şi de a include în meniul zilnic alimente din cele patru grupe de bază. Dacă dieta conţine câte puţin din fiecare grupă, înseamnă că ai un regim echilibrat.
1. Alimentele hidrocarbonate
Este grupa de alimente care trebuie să constituie baza majorităţii meselor. Alimentele hidrocarbonate te satură fără a furniza multe calorii. Asta înseamnă că trebuie să mănânci, de cel puţin patru ori pe zi, pâine, orez, ovăz, porumb, grâu, paste făinoase, mei, secară, legume bogate în amidon (cartoful). Aceste alimente furnizează energie, vitamine şi săruri minerale.
2. Lactatele
Cred că toate ştim care sunt alimentele care intră în această categorie. Laptele, brânza sau iaurtul sunt sursa perfectă pentru calciu, proteine, vitamina A, zinc, iod sau magneziu. Ca să fi sănătoasă, trebuie să mănânci lactate de patru ori pe zi.
3. Carnea
Carnea şi preparatele din carne sau peşte, dar şi ouăle, conţin proteine, vitamina A, vitaminele complexului B şi proteine. Nu trebuie să mănânci carne grasă, dar grătarele din carne uşoară te ajută să îţi menţii starea de sănătate în timpul sarcinii.
4. Fructele şi legumele
În funcţie de preferinţe, poţi să mănânci fructe proaspete, congelate sau deshidratate. Acestea aduc în organism un aport de vitamina A şi C, acid folic, potasiu, fier şi fibre. Tot în perioada sarcinii sunt recomandate şi zarzavaturile care au frunze închise la culoare, citricele sau fructele roşii.
Ce cantitate de proteine conţin principalele alimente
100 g carne – aprox. 27 g proteine
20 ml lapte – 6 g proteine
un ou – 6 g proteine
100 g peşte – 19 g proteine
100 g fasole -6-9 g proteine
(Va urma)
Timpul. Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!