Economie

Aliyev: Azerbaidjanul își va dubla exportul de gaz spre Europa în următorii ani

„Bineînțeles, astăzi am avut un schimb amplu de opinii cu privire la viitoarea noastră politică energetică. După cum a subliniat și prim-ministrul, proiectele care au fost implementate funcționează deja cu succes. Ne gândim la noi proiecte. Intenționăm să creștem exporturile de gaze pe piețele mondiale”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul georgian Irakli Garibașvili.

„Anul acesta exportăm 22 de miliarde de metri cubi, iar anul viitor exporturile vor crește. În memorandumul privind parteneriatul strategic în sectorul energetic, semnat între Comisia Europeană și Azerbaidjan în luna iulie a acestui an, se precizează că Azerbaidjanul va dubla exporturile de gaze către Europa în următorii 5 ani. Deci, aceasta este intenția noastră și avem astfel de oportunități. Așadar, estimăm că exporturile de gaze azere către Europa vor ajunge la 20 miliarde de metri cubi doar în 2027.

Desigur, activitatea care trebuie desfășurată în această privință a fost discutată la nivel bilateral și este nevoie de discuții suplimentare. În același timp, exporturile prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan vor crește anul viitor. În plus, dorim să folosim și oleoductul Baku-Supsa, care în prezent este scos din uz. Am vorbit și despre acest lucru. L-am informat pe domnul prim-ministru despre planurile noastre. Există o mare nevoie și un mare potențial în acest sens”, a precizat Aliyev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *