Ambasadorul RM în Cehia: „Următoarea etapă – depunerea unei cereri oficiale de aderare la UE”
Diplomatul a activat anterior atât în domeniul privat, cât și public, fiind consilier în probleme politice la Ambasada RM la Paris, consilier de stat pe lângă preşedintele țării, consilier al prim-ministrului și lista nu se încheie aici.
În contextul finisării mandatului, am discutat despre realizările sale ca ambasador, despre relațiile moldo-cehe, dar și despre situația geopolitică de pe continentul euroasiatic.
– Domnule Gorda, sunteți pe final de mandat. Cum ați descrie activitatea dvs. de diplomat în Cehia? Ce ați reușit să faceți de când ați fost instituit în funcție?
– Am avut cinci ani de muncă intensă, asta pot să spun cu destulă siguranță. Când am venit aici, se simțea o mare reticență față de Moldova, mai ales față de sinceritatea intențiilor noastre de a ne apropia mai hotărât de Europa, dar, în mod special, față de capacitatea instituțiilor noastre de a implementa înțelegerile cu UE.
Vreau să amintesc că Cehia a devenit, în ultimii ani, unul dintre principalii participanți la formatul Prietenii Moldovei. Am organizat două vizite ale ministrului ceh de Externe la Chișinău, au fost și două vizite ale ministrului moldovean de Externe la Praga, cei doi președinți – Nicolae Timofti și Milos Zeman s-au întâlnit în ambele țări, la fel prim-ministrul nostru a făcut o vizită oficială, iar în septembrie curent, premierul ceh va veni la Chișinău.
În 2011 am obținut un nou Program ceh de asistență pentru dezvoltarea Moldovei până în anul 2017, țara noastră fiind prioritatea acestui program destul de generos. La fel, am obținut ca Moldova să fie țară de interes în Strategia cehă a exporturilor. De asemenea, începând cu anul 2012, moldovenii care muncesc în Cehia pot conta pe pensii cehe, un acord respectiv fiind semnat în anul 2011. Aceste lucruri s-au obținut prin munca echipei de diplomați pe care am avut onoarea să o conduc timp de cinci ani.
Vinurile moldovenești sunt în toate magazinele, Republica Cehă fiind al doilea mare importator de vinuri din UE, după Polonia. Am organizat multiple festivaluri, prezentări, degustări. Pot afirma că acum piața cehă e mult mai primitoare decât era în 2010. Totuși firul roșu al activității noastre au fost două sarcini majore – liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere.
Sunt împăcat și consider că o etapă importantă a fost terminată cu brio. Oricum, fără echipa mea nu realizam nimic. Am lucrat cu două echipe consecutiv și le mulțumesc enorm!
– Gurile pesimiste spun că Occidentul ar putea întoarce spatele Moldovei din cauza conducerii statului care nu-și respectă promisiunile. Mai nou, premierul Chiril Gaburici, cercetat de Procuratura Generală, și-a dat demisia. Cum influențează aceste evenimente opinia Occidentul despre Moldova și relațiile diplomatice dintre aceștia?
– Noi am avut, pe parcursul acestor ani, de gestionat diferite situații de acest gen. Vă amintesc despre imposibilitatea de a alege președintele, o adevărată saga politică de acasă. Am trecut peste asta, deși vă spun acum că nu a fost deloc ușor să explicăm de ce nu ne putem pune de acord asupra unor chestiuni fundamentale. Au mai fost alegeri anticipate, căderea Guvernului în martie 2013, fragilitatea parlamentară și guvernamentală. Noi am avut de gestionat aceste elemente la nivelul comunicării diplomatice și pot să spun că ce am făcut a fost și înțeles, și susținut. În UE se cunoaște că Moldova a moștenit multe probleme din trecut și că avem o populație cu viziuni destul de contradictorii asupra viitorului. Am lucrat toți cu un vas de porțelan, și dacă îl scăpam jos – era totul terminat. Mă refer la asigurarea cursului european pentru liberalizarea vizelor, pentru pregătirea și semnarea Acordului de Asociere. Acum situația este total diferită. Noi avem deja un cadru foarte exact al relației cu UE.
Dar noi trebuie să conștientizăm că aceste succese au fost obținute cu foarte multă muncă. Ar fi mare păcat să fie irosite de certuri politice interne. Acum ca niciodată avem nevoie de un guvern sută la sută profesionist și dedicat pregătirii pentru următoarea etapă – de depunere a unei cereri oficiale de aderare la UE.
– Și Cehia a trecut printr-o perioadă de instabilitate, de exemplu în 2009, având un Guvern interimar. Cum a fost depășită această problemă? Ar putea Moldova să urmeze respectivul exemplu?
– Cehia întâmpină periodic probleme la nivelul stabilității politice. Acum doi ani a avut un guvern provizoriu și alegeri anticipate. Actualmente există un guvern de coaliție din trei partide, liderii cărora dețin funcțiile de premier și vicepremier în guvern. Doar așa se face în UE. Cu tot respectul pentru persoanele care au condus la noi guvernele, uneori mandatarea unor personalități fără sprijin politic nu este cea mai bună alegere. Programul de guvernare și cel de funcționare a unor coaliții politice prevăd foarte clar modalitățile de conciliere a divergențelor și nu se iese în fața publicului, ca la noi, cu orice jalbă în proțap. Există reținere, decență, responsabilitate, dar și ceea ce se numește „bună guvernare”. De exemplu, proiectul Bugetului de stat pentru anul viitor este gata, iar discuțiile se axează deja pe detalii, pe când noi nici nu am început o atare discuție.
– Și totuși, au fost luate în considerare unele sugestii din partea dvs.?
– Noi suntem extrem de slabi, ca stat, în ce privește cooperarea economică. Am avut tot felul de sugestii pe parcursul anilor. Dar firmele noastre sunt încă destul de anemice, nu au consecvența necesară pentru a promova produsele, pentru a cuceri piața, pentru a se menține la nivel de calitate, termene, prestigiu al relației. La fel, statul se limitează deseori la activități formale de promovare, cum ar fi aceste comisii mixte guvernamentale, care sunt ca un ceremonial deja, însă nimeni n-a calculat efectul economic al activității acestor comisii. Fără o nouă abordare a diplomației economice este greu de crezut că avem șanse reale de a reuși în concurența economică globală și în integrarea europeană.
– Președintele Cehiei Milos Zeman a declarat că Occidentul trebuie să abandoneze sancțiunile la adresa Rusiei. Care este, totuși, poziția oficială a Cehiei față de agresiunile Rusiei în Ucraina?
– Președintele vine cu o notă oarecum distinctă în această chestiune. Eu găsesc explicația în presiunea pe care o resimte Castelul Praghez din partea cercurilor de afaceri care exportă masiv în Rusia. Guvernul, și mai ales MAE, au o poziție foarte clară, conformă cu cea a Uniunii Europene. Republica Cehă susține sancțiunile impuse Rusiei, susține necondiționat integritatea teritorială a Ucrainei și procesul de pace de la Minsk.
– Care este situația actuală la capitolul securitate în Cehia ?
– Cehia este o țară democratică. Există și mișcări contestatare, și antiglobaliști etc. Ca țară membră a NATO, Cehia este pe deplin integrată în structurile politice și militare ale Alianței și susține integral acțiunile acesteia. Apropo, vă amintesc că anume un general ceh conduce acum Comandamentul NATO în Europa…
Comuniștii cehi sunt refractari la cooperarea cu NATO, însă au votat in corpore ratificarea Acordului de Asociere cu Moldova. În cazul Georgiei s-au abținut, în cazul Ucrainei chiar au votat împotrivă. Este efectul activităților noastre, dacă doriți, de explicare a necesităților reale ale Moldovei, de modernizare a vieții și europenizare.
– În Cehia, toamna, se organizează „Sărbătoarea românilor din Republica Cehă”. E frumos faptul că, cel puțin peste hotarele țării de baștină, românii sărbătoresc împreună. Cum decurge acest eveniment?
– Evenimentul se întâmplă în fiecare toamnă, în frumoasele Grădini Kinsky. Acum, deoarece ambii ambasadori plecăm, sărbătoarea o să fie la 28 iunie. Va fi foarte frumos. Sute, poate și peste o mie de vizitatori, muzică, înfrățire dintre cetățenii români, moldoveni, cehi, ucraineni, produse naționale, un program artistic de excepție din care, nici în acest an, nu va lipsi formația „Korjeanka” (Codreanca) formată aici de studenții moldoveni.
– V-ați gândit deja cu ce vă veți ocupa odată revenit acasă?
– M-am gândit și mă mai gândesc. Sunt la dispoziția conducerii țării mele. Dacă se va considera că sunt un specialist, voi continua să muncesc în sectorul public, cu cea mai mare dedicație.
– Vă mulțumesc pentru interviu și vă așteptăm cu drag acasă!
– Continuați aceste frumoase tradiții ale jurnalismului de calitate. În persona mea aveți un cititor fidel. Mult noroc dvs. și tuturor cititorilor dvs.!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!