Social

Ambasadorul rus, acuzat de falsificare istorică: „minciuni sfruntate” despre Moldova și România

Declarații controversate venite din partea ambasadorului Federației Ruse la București au stârnit reacții dure din partea istoricilor și analiștilor. Diplomatul rus a susținut public că moldovenii și românii ar fi „popoare diferite” și că „România există doar datorită Rusiei”. Aceste afirmații au fost imediat demontate de istoricul Mădălin Hodor, care le-a catalogat drept „falsuri istorice grosolane”.

Potrivit lui Hodor, aceste idei fac parte din arsenalul clasic de manipulare practicat de propaganda rusă de zeci de ani. De la mitul „limbii moldovenești” până la așa-zisa salvare a României în timpul Primului Război Mondial de către trupele ruse, toate sunt, în realitate, mistificări cu scop politic. „Rusia nu a sprijinit România, ci a ocupat-o și a folosit-o drept monedă de schimb”, afirmă istoricul.

Pe fondul războiului informațional intensificat de Moscova, astfel de declarații vin să submineze coeziunea istorică și culturală dintre România și Republica Moldova. Adevărul istoric rămâne însă ferm documentat: cele două state împărtășesc aceeași limbă, aceeași cultură și aceeași identitate națională.

Reacțiile din societatea civilă și mediul academic nu au întârziat. Mai mulți istorici și cercetători cer Ministerului de Externe să reacționeze ferm la aceste provocări și să nu tolereze reeditarea narativelor imperialiste în spațiul românesc.

Într-un context geopolitic tensionat, falsificările grosolane nu mai sunt simple opinii diplomatice, ci instrumente de destabilizare. România are nu doar datoria, ci și responsabilitatea de a apăra adevărul și memoria istorică a națiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *