Ambasadorul SUA la București: Scutul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei
"Acest sistem este proiectat să contracareze amenințări venite doar din afara Europei. Nu este, repet nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu are capacitatea de a reprezenta o amenințare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii. Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea și, în cazul în care dorește acest lucru, pentru a-i proteja pe toți cetățenii noștri de rachete balistice din afara spațiului euroatlantic", a afirmat Klemm.
El a subliniat că parteneriatul româno-american în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) demonstrează foarte bine de ce SUA și România au relații militare excelente.
Diplomatul american a amintit că, în septembrie 2011, SUA și România au semnat acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul de la București în decembrie 2011, iar în octombrie 2013 subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, și președintele României la acea vreme, Traian Băsescu, au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.
"Din acel moment, reprezentanții României și ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcției militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activitățile principale de construcție militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcționarea sistemului a fost finalizat și funcționează și că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României", a precizat Hans Klemm.
Ambasadorul a declarat că acest moment este unul important pentru apărarea antirachetă a Europei și evidențiază faptul că atunci când partenerii din cadrul NATO colaborează în mod "profesionist și ferm" pot realiza orice își propun.
sursa: agerpres.ro