Interviu

Ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser: „R. Moldova știe foarte bine unde vrea să ajungă”

Excelența Sa William H. Moser a fost confirmat de către Senatul SUA în funcția de ambasador al SUA în R. Moldova pe 2 august și a depus jurământul pe 6 septembrie anul trecut.

– Domnule William H. Moser, de la începutul carierei dvs. diplomatice ați activat în mai multe țări, precum Kazahstan, Egipt, Surinam și Mali, inclusiv în țara vecină, Ucraina. Prin ce se deosebește munca diplomatică în R. Moldova față de țările menționate mai sus?

– Pe parcursul întregii mele cariere diplomatice, ambasadele SUA au participat activ la dezvoltarea democrației și economiei de piață în țările în care am activat. Respectiv, munca mea, în fiecare dintre aceste țări, a fost un lucru important, dar și minunat în același timp, deoarece am avut o responsabilitate imensă de fiecare dată, uneori în ceea ce privește managementul infrastructurii ambasadei, iar alteori trebuia să mă implic în problemele legate de petrol, precum în Kazahstan.

– Ce cunoșteați dvs. despre R. Moldova înainte de a veni aici acum un an și două luni?

– Având în vedere că am fost diplomat în Ucraina, bineînțeles că știam despre Moldova. Dacă trăiești în Ucraina, nu poți să nu știi unde e Moldova. Totodată, din moment ce am activat în Ucraina timp de doi ani și în Kazahstan trei ani, pot spune că am avut o experiență semnificativă în fostele țări ale Uniunii Sovietice. Respectiv, în cinci ani de experiență în spațiul postsovietic, am sesizat multe similarități în aceste republici, dar, în același timp, trebuie să remarc că R. Moldova a făcut mult mai multe lucruri bune pentru un viitor mai luminos.



– În ultima vreme, SUA sunt mai puțin implicate în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în prim-plan remarcându-se UE. Este o impresie corectă?

– Nu cred că este adevărat, deoarece, în ultimii 20 de ani, SUA sunt activ implicate în rezolvarea conflictelor înghețate în teritoriul postsovietic. Spre exemplu, chiar și în această săptămână au avut loc negocierile în formatul „3+2”, unde partenerii internaționali s-au întâlnit cu ambele părți din Moldova. De altfel, consider că istoria arată clar că SUA continuă să se implice în procesele de soluționare a acestor conflicte. Mai mult, aceste negocieri și discuții diplomatice nu au loc doar în R. Moldova, la nivel național, dar și la nivel internațional și sunt foarte fericit să văd implicarea altor organizații internaționale în cadrul acestor negocieri pe marginea diferendului transnistrean.

„Trebuie să acționăm pas cu pas pentru un viitor mai bun”

– Totuși, care este poziția SUA în rezolvarea conflictului transnistrean și cum vedeți dvs. soluția echitabilă care ar asigura independența și integritatea teritorială a RM?

– SUA consideră că acest conflict este unul solvabil și, uitându-ne la ce a fost stabilit de comun acord de către actorii internaționali, suntem ferm convinși că Transnistria ar trebui să aibă un statut special în interiorul teritoriului independent al R. Moldova. Deși recunosc că va fi dificil și va dura mult, sunt încrezut că este un scop realizabil. Totodată, ca să ajungem acolo se cere multă muncă. De cealaltă parte, știu că este frustrant să fie urmărite aceste negocieri sau discuții de lungă durată dintre părțile negociatoare pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar, în același timp, le spun mereu moldovenilor să aibă mai multă speranță în ceea ce privește acest conflict. Spre exemplu, îmi amintesc că în anii `87-`88, în timp ce eram tânăr diplomat la Bonn, în acel moment, nimeni nu credea că Zidul Berlinului va cădea vreodată și mereu vor fi două Germanii. Însă nu a fost să fie adevărat. Trebuie să sperăm și să acționăm pas cu pas pentru un viitor mai bun.

„Cooperăm atât de bine cu UE, datorită moldovenilor”


– Dle ambasador, este bine cunoscut faptul că marea majoritate a reformelor în curs de desfășurare în R. Moldova sunt realizate datorită sprijinului SUA și al UE. Cum se ajunge la această cooperare și coordonare a eforturilor dintre SUA și UE spre realizarea reformelor în RM?

– Motivul pentru care cooperăm atât de bine cu UE se datorează moldovenilor. Moldova și-a stabilit foarte clar agenda de reforme și știe foarte bine unde vrea să ajungă. Datorită acestui lucru, donatorii internaționali, dar și ai UE sunt abili să coordoneze îndeaproape și să formeze o agendă complementară care ajută R. Moldova să meargă mai departe pe calea reformărilor. În termeni practici, menționez că am petrecut foarte mult timp vorbind cu ambasadorul UE la Chișinău, Dirk Schuebel, sau cu alți membri ai delegației UE la Chișinău. Prin urmare, este o situație fericită pentru R. Moldova, întrucât comunitatea internațională este unită în ceea ce privește sprijinul scopurilor RM.

– Totodată, Ambasada SUA la Chișinău acordă o asistenţă enormă reformei judiciare în R. Moldova. Depistaţi, într-adevăr, semnele reale că această reformă funcţionează și dă rezultate?

– Moldova este pe cale de a înregistra rezultate bune în cadrul sistemului judiciar. Voi aduce două exemple unde aceasta se adeverește. În luna iunie a anului trecut, Guvernul Moldovei a început elaborarea strategiei de reformare a sistemului judiciar. Al doilea exemplu pozitiv pe care l-a făcut Parlamentul RM este adoptarea legii, în august a.c., privind reducerea imunității judecătorilor atunci când sunt găsiți vinovați în acte de corupție. Noi, americanii, credem cu tărie că niciun funcționar public sau oficial nu este deasupra legii și nu are niciun drept să se angajeze în activități corupționale care subminează activitatea lui oficială. Respectiv, reprezentanții Ambasadei SUA în Moldova vor să vadă că oficialii înțeleg că, de fapt, slujba în interesul cetățenilor într-o societate democratică este un privilegiu, și nu un drept.

Un alt lucru pe care am dorit să-l menționez este că, acum câțiva ani, Guvernul SUA a finanțat instalarea unui sistem computerizat și a unui echipament audio în toate cele 52 de curți de pe teritoriul țării. Sistemul computerizat permite împărțirea aleatorie a cazurilor, iar sistemul audio permite ca ședințele de judecată sa fie înregistrate, astfel încât nimeni să nu poată influența o decizie judecătorească, iar oamenii să aibă toate informațiile privind deciziile judecătorești. Acum câteva săptămâni am vizitat curtea judecătorească din Hâncești și am fost impresionat, pentru că au implementat aceste sisteme. Țin să menționez aceasta, deoarece foarte mulți moldoveni cred că asemenea lucruri nu se pot întâmpla în Moldova, dar ele sunt posibile. Prin urmare, la unul dintre lucrurile la care lucrăm la actualul program de asistență în sectorul judiciar este să ne asigurăm că sistemul computerizat funcționează pe tot teritoriul țării, deoarece acest lucru poate reduce semnificativ rata corupției în RM. Oamenii vorbesc prea mult despre judecători sau oficiali corupți și putem avea aceste discuții mereu, dar faceți lucrurile pe care le puteți face ca să puteți preveni orice act de corupție.

„Fermierii moldoveni pot fi competitivi pe piețele internaționale”

– Dle William Moser, care sunt principalele proiecte de asistență tehnică și financiară desfășurate de către Ambasada SUA la momentul actual?
– Avem o varietate mare de programe de asistență. Înainte de toate, aș vrea să vorbesc despre grantul oferit de Millenium Challenge Corporation, grație căruia vor fi renovate 93 km din autostrada M2 și se vor reabilita proiectele de irigare de-a lungul râurilor Nistru și Prut. Este foarte important pentru Moldova să aibă o autostradă de calitate înaltă, care va dura generații întregi. Totodată, proiectele de irigare sunt cele mai importante, deoarece considerăm că fermierii moldoveni pot fi competitivi pe piețele internaționale, dacă le sunt oferite oportunitățile unui pământ irigat și nesupus calamităților naturale. De asemenea, datorită sistemelor de irigare, Moldova va avea un impact major în producerea produselor agricole de cea mai bună calitate care vor putea fi ulterior exportate și care vor crea un „boom” în economia Moldovei.

Un alt proiect pe care aș vrea să-l menționez este cel inițiat cu președintele Nicolae Timofti, și anume, alocarea a 1,6 mln. dolari pentru renovarea poligonului militar de la Bulboaca, lucru care va permite R. Moldova să-și pregătească contingentele armatei pentru operațiuni internaţionale de susţinere a păcii.

– SUA, dar și autoritățile noastre intenționează să abroge amendamentul Jackson-Vanik pentru R. Moldova. Când se poate întâmpla aceasta și ce impact ar avea pentru R. Moldova?

– Deși nu vreau să prezic când anume va avea loc abrogarea amendamentului Jackson-Vanik pentru R. Moldova, pot să vă spun că abrogarea amendamentului nu a fost niciodată atât de aproape, precum este acum în cadrul Congresului American, fiind trecut la comitetele-cheie. Noi sperăm că, într-un viitor nu prea îndepărtat, acest amendament va ajunge să fie votat de către Congres.

Abrogarea amendamentului va oferi Moldovei și producătorilor ei un regim privilegiat în relațiile cu SUA și va plasa Moldova în clasa națiunilor preferate cu care SUA face afaceri. De asemenea, abolirea finală a amendamentului va contribui la atragerea de investiții și consolidarea relațiilor comerciale dintre cele două țări. Însă aceasta pune și responsabilitate pe umerii R. Moldova pentru a lucra cu SUA și pentru a încerca să-și dezvolte piețele.

„R. Moldova poate face un salt uriaș în sectorul antreprenorial”

– Apropo de investitori, care ar fi așteptările SUA de la Guvernul Moldovei pentru ca țara noastră să fie mai atractivă pentru investitorii americani?
– Cred cu certitudine că sunt patru direcții în baza cărora trebuie creat un climat de afaceri favorabil: deschidere, libertate, transparență și echitate. Deschiderea sau sinceritatea înseamnă posibilitatea oricui de a intra în tranzacțiile de afaceri. Moldova trebuie să creeze un climat de afaceri atractiv atât pentru străini, cât și pentru cetățenii Moldovei. Libertatea presupune ca mediul de afaceri să fie deschis pentru oricine, iar oamenii să poată să comunice despre idei în afaceri și de a crea atmosfera unui business. Transparența este atunci când ai un cadru regulator clar în domeniul de afaceri cunoscut de toți participanții din sectorul economic. Echitatea sau dreptatea presupune că aceleași legi și politici trebuie aplicate nepărtinitor pentru toți. Corupția este cea mai mare problemă pentru dezvoltarea businessului. În concluzie, noi vrem într-adevăr să ajutăm Moldova în ceea ce privește reformarea climatului de afaceri prin diverse programe care vin să îmbunătățească acest climat, dar și prin lichidarea corupției. În plus, dacă ai un mediu propice de dezvoltare a afacerilor, unde există reguli egale pentru toți, atunci într-adevăr Moldova poate face un salt uriaș în sectorul antreprenorial.

– Dle ambasador, au răsunat multe laude la adresa RM privind rolul și prestaţia în cadrul Parteneriatului Estic și pe calea integrării europene. Dvs. ce părere aveți? Oare RM a avansat pe dimensiunea europeană și este o poveste de succes?

– Cred că Moldova a făcut progrese. Dacă ne uităm la toată munca depusă pentru liberalizarea regimului de vize și crearea zonei de comerț liber și aprofundat cu UE, atunci Moldova este pe cale să obțină aceste lucruri. Totodată, Moldova are un dialog intens și neîntrerupt cu țările europene, ceea ce este, de asemenea, foarte încurajator. Iar dacă noi, ambasadorii, continuăm să insistăm asupra reformelor ce trebuie realizate, atunci Moldova poate avea succes în ceea ce privește integrarea europeană.

– Dle William Moser, cum definiți comunicarea dintre dvs., în calitate de ambasador, și autoritățile RM?

– Am o relație foarte bună cu autoritățile moldovene și putem comunica sincer de fiecare dată. Respectiv, pentru mine, în calitate de ambasador, acest lucru îmi oferă speranțe că va continua o colaborare productivă.

„SUA au un angajament față de R. Moldova”

– La data de 6 noiembrie s-a desfășurat scrutinul prezidențial în SUA, ziua în care americanii l-au ales, pentru a doua oară, în calitate de președinte pe Barack Obama. Cum credeți, în ce direcție vor evolua relațiile bilaterale dintre Statele Unite și R. Moldova?

– În ultimele două decenii, indiferent de liderul de la Casa Albă, SUA au avut un angajament pentru R. Moldova. Dacă acordăm atenție la programele de asistență care promovează valorile democratice, la acordarea asistenței privind combaterea corupției sau prin acordarea programelor de schimb pentru studenții și tinerii moldoveni, vom observa că acestea continuă, indiferent de cine e președintele SUA. De altfel, îmi exprim speranța că vom continua calea de reformare a R. Moldova.

– Statele Unite oferă multe programe pentru tineri prin burse pentru studii și cercetare, vizite de studiu și conexiuni universitare. De cele mai multe ori, tinerii aleg să profeseze pe „tărâmul făgăduinței”. Totuși, cum poate Moldova să-și motiveze tinerii cu studii să se întoarcă înapoi?

– Din păcate, nu sunt la curent cu numărul exact al persoanelor rămase în SUA după programul de studii sau de cercetare, însă consider că majoritatea dintre ei vin acasă. Mai mult, fie tineri, fie oameni de vârsta a doua, care au fost în SUA și se întorc în RM, folosesc experiența americană pentru a ajuta Moldova cu entuziasmul și angajamentul lor. În plus, moldovenii au dreptul să știe și să cunoască cum e să trăiești într-o lume dezvoltată, precum Europa de Vest sau America. Prin urmare, dacă moldovenii au șansa de a trăi o asemenea experiență, atunci este spre binele R. Moldova și guvernanților ei.

– În presa de la Chișinău s-a scris că sunteți căsătorit și aveți trei copii. Povestiți-ne mai multe despre omul din spatele ambasadorului și despre familia sa.

– Soția mea, Marie Moser, este în Moldova, alături de mine, și este angajată în Departamentul de Stat. Este foarte activă din punct de vedere social, deoarece este președinta Clubului Internațional al Femeilor. Avem trei copii: unul dintre ei a absolvit universitatea și lucrează, iar ceilalți doi încă sunt studenți. Apropo, toți trei ne-au vizitat aici în Moldova și am petrecut clipe minunate împreună.

– Cum vă petreceți timpul liber și ce vă place să faceți în R. Moldova?

– Ceea ce îmi place cel mai mult este să evadez din Chișinău și să călătoresc prin țară. Până la acest moment, am colindat mult prin Moldova, prin micile orașe sau localități, precum Bălți, Soroca, Găgăuzia, Giurgiulești ș.a. R. Moldova este o țară foarte frumoasă și descoperi aceasta odată ce cunoști oamenii de aici. Astfel, de fiecare dată când am șansa să ies din Chișinău, o fac cu cea mai mare plăcere, deoarece nu poți înțelege cu adevărat Moldova dacă stai doar în capitală, precum nu poți înțelege cu adevărat America dacă stai doar în Washington.

– Domnule ambasador, vă mulţumim pentru interviu şi pentru încredere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *