Actualitate

Ambasadorul UE: Eradicarea corupției va dura mult timp, pentru că totul trebuie să fie făcut în cadrul statului de drept”

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, că UE va începe negocierile de aderare pe capitole cu Moldova doar după îndeplinirea tuturor condițiilor înaintate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie, a statutului de țară candidată.

„Pentru unele măsuri nu va fi necesar foarte mult timp, cum ar fi cooperarea cu societatea civilă, ceea ce guvernul deja face, dar în cazul altor măsuri ar putea dura ani. De exemplu, eradicarea corupției va dura mult timp, pentru că totul trebuie să fie făcut în cadrul statului de drept”, a spus Jānis Mažeiks, în interviul oferit la scurt timp de la primirea statutului de candidată la aderare de către Moldova.

Diplomatul sugerează autorităților moldovene ca, pe viitor, să nu se grăbească atunci când adoptă legi, așa cum au făcut-o la începutul mandatului actual, dar să le consulte mai întâi cu partenerii europeni, cum s-a întâmplat în cazul legii pre-vetting-ului. „Atunci când au consultat-o cu partenerii europeni, cu Comisia de la Veneția, noi am putut să o suținem”, a explicat ambasadorul.

Întrebat dacă printre îngrijorările Uniunii Europene figurează cea că autoritățile pro-europene de la Chișinău ar putea pierde susținerea populației pe fundal de multiple crize sociale, Jānis Mažeiks și-a exprimat speranța e că „societatea se va putea coagula în jurul obiectivului de aderare, indiferent de agendele politice viitoare”.

europalibera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Moise a plimbat poporul evreu 40 de ani prin pustiu ca să se schimbe generațiile și să fie ascultat și venerat de popor. Tot așa, până nu se schimbă generațiile educate de moskfilm nu se schimbă de fapt nimic semnificativ în RâMa, deci nu dispare corupția și nu numai corupția ci și iubirea față de imperiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *