Externe

America se pregătește să furnizeze arme Azerbaidjanului. Lobbiștii armeni sunt panică

Adam Schiff, un membru pro-armean al Camerei Reprezentanților din SUA, a cerut sprijinul altor congresmeni pentru a exercita presiuni asupra Departamentului Comerțului, care în prezent încearcă să emită licențe de export de arme către Azerbaidjan.

Comitetul Național Armean din America (ANCA) raportează că membrul Congresului Schiff cere o explicație din partea ministerului cu privire la planurile de a vinde arme de calibru mic de producție americană de mare putere în Azerbaidjan, inclusiv puști semiautomate cu lunetă. Schiff și-a îndemnat colegii să se alăture cererii; el a trimis, de asemenea, un mesaj secretarului Comerțului, Gina Raimondo, în care solicită “informații suplimentare cu privire la statutul oricărei cereri de licență de export pentru trimiterea de arme letale în Azerbaidjan.

Trebuie remarcat faptul că apelul lui Schiff nu este singurul de acest fel. După ce, la începutul lunii februarie a acestui an, s-a răspândit vestea că Azerbaidjanul plănuia să achiziționeze diverse arme automate și mitraliere din SUA, un alt membru pro-armean al Congresului, senatorul Robert Menendez, i-a trimis, de asemenea, o scrisoare lui Raimondo. În aceasta, el și-a exprimat îngrijorarea și a cerut o explicație.

Raimondo a fost abordată și de ANCA și de Organizația Comunității Armene din Rhode Island (de altfel, Raimondo însăși a fost anterior guvernator al acestui stat). Aceștia l-au îndemnat pe Secretarul Comerțului să nu ia în considerare cererile de export de arme către Azerbaidjan.

Reamintim că, la începutul anilor 1990, SUA au interzis trimiterea de arme și echipamente militare în Azerbaidjan, aplicând infamul amendament 907, și au interzis, de asemenea, orice ajutor financiar pentru Azerbaidjan, cu excepția ajutorului umanitar.

După atacurile teroriste ale Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, Washingtonul a suspendat amendamentul în vederea aderării Azerbaidjanului la coaliția globală împotriva terorismului. Ca urmare, SUA au început să ofere asistență militară Baku, deși într-o măsură limitată. În special, America a trimis echipamente și bărci de patrulare pentru a consolida protecția granițelor Azerbaidjanului. Cu toate acestea, interdicția americană privind vânzările de arme către Baku este încă în vigoare: Washingtonul a justificat-o prin faptul că, în conflictul armeano-azerbaidjanian, refuză să înarmeze oricare dintre părți.

Între timp, autoritățile azere au abordat în mod repetat SUA cu oferte de vânzare de arme avansate. În special, faimoasele documente WikiLeaks arată că Baku a cerut Washingtonului sisteme de apărare aeriană și rachete de înaltă precizie. Cu toate acestea, aceste oferte nu au fost reciproce.

În toamna anului 2020, Azerbaidjanul a reușit să își elibereze teritoriile de sub ocupație fără arme americane. Acest lucru a dovedit puterea de luptă a țării și a dus, de asemenea, la pierderea semnificației embargoului impus de Washington. Văzând în urmă conflictul din Karabah, administrația americană și-a exprimat acum ea însăși interesul pentru dezvoltarea cooperării militare cu Azerbaidjanul.

În acest scop, au avut loc recent o serie de vizite reciproce ale unor oficiali militari de rang înalt din cele două țări. Astfel, în luna noiembrie a anului trecut, o delegație condusă de generalul-colonel Kerim Veliyev, prim-adjunct al ministrului apărării din Azerbaidjan și șef al Statului Major General, a vizitat SUA, iar în urmă cu doar câteva zile, generalul Ramiz Tahirov, adjunct al ministrului apărării din Azerbaidjan și comandant al forțelor aeriene, a purtat discuții cu omologii săi americani pe tema securității regionale și a stadiului actual al cooperării militare dintre cele două țări.

Vestea că SUA sunt pregătite să vândă arme automate Azerbaidjanului s-a răspândit pe fondul unor contacte militare la nivel înalt între cele două țări, deși nu se cunosc încă detalii. Se pare că nu ar exista motive semnificative pentru un astfel de acord, deoarece Azerbaidjanul nu are în prezent probleme cu înarmarea armatei sale; în plus, țara a stabilit o cooperare tehnico-militară de succes cu Turcia, Israel, precum și cu unele țări europene.

Cu toate acestea, cooperarea cu SUA în acest domeniu este importantă din punct de vedere politic și chiar geopolitic. Întrucât conflictul din Karabahs-a încheiat, SUA sunt pe cale să elimine obstacolele din calea vânzărilor de arme către Azerbaidjan. Acest lucru este facilitat de factorul iranian, precum și de dorința Americii de a înlocui un furnizor tradițional al regiunii, Rusia.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că lobby-ul armean din Congresul SUA a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a bloca vânzarea de arme către Azerbaidjan. Apropo, eforturile armenești nu trec neobservate: întârzierea vânzării avioanelor de luptă F-16 modernizate către Turcia este în mare parte “meritul” lobby-ului armean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *