Politică

Americanii cred că anumiţi membri ai guvernului ucrainean au autorizat atacul soldat cu decesul Dariei Dughina

SUA afirmă că nu au luat parte la atac, nici prin oferirea informaţiilor şi nici prin oferirea altor ajutoare, au spus oficialii americani. Aceștia susțin că nu au fost la curent cu operaţiunea şi că s-ar fi opus asasinării dacă ar fi fost consultaţi. După aceea, oficialii americani i-au avertizat pe oficialii ucraineni cu privire la asasinat, au mai precizat el.

Informaţiile au fost distribuite în cadrul guvernului SUA săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalţii oficiali au continuat să nege implicarea în asasinat când au fost întrebaţi despre evaluarea serviciilor de informaţii americane.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri – deşi au o valoare simbolică ridicată – ar putea determina Moscova să organizeze propriile atacuri împotriva înalţilor oficiali ucraineni.

Oficialii americani au fost nemulţumiţi de lipsa de transparenţă a Ucrainei cu privire la planurile sale militare, în special pe teritoriul Rusiei.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ucrainene şi-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a efectua operaţiuni de sabotaj. Cu toate acestea, asasinarea Dariei Dughina ar fi una dintre cele mai îndrăzneţe operaţiuni de până acum.

Unii oficiali americani bănuiesc că tatăl tinerei, Alexander Dughin, un ultranaţionalist rus, a fost ţinta reală a operaţiunii şi că agenţii care au efectuat-o credeau că se va afla în vehicul alături de fiica sa.

Oficialii nu au dezvăluit care elemente ale guvernului ucrainean se crede că au autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă preşedintele Volodimir Zelenski a aprobat misiunea.

Întrebat despre aceste informaţii, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Ucrainei, a întărit afirmațiile guvernului ucrainean care neagă orice fel de implicare în asasinarea tinerei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *