Politică

Americanii nu cred că Putin va folosi arme nucleare

Statele Unite nu cred că există o amenințare ca Rusia să folosească arme nucleare, în ciuda unei intensificări a unei astfel de retorici din partea Moscovei, a declarat un înalt oficial american al apărării, potrivit Reuters.

„Continuăm să le monitorizăm capacitățile nucleare în fiecare zi cât putem de bine și nu apreciem că există o amenințare cu utilizarea armelor nucleare și nicio amenințare la adresa teritoriului NATO”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, reporterilor.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul nu ar trebui să subestimeze riscurile ridicate ale unui conflict nuclear asupra Ucrainei.

Rusia a declarat la începutul acestei luni că intenționează să desfășoare rachetele balistice intercontinentale Sarmat recent testate, până în toamnă.

Îngrijorarea occidentală cu privire la riscul unui război nuclear a crescut după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, printr-un discurs în care s-a referit în mod clar la forțele nucleare ale Moscovei și a avertizat că orice încercare a unor state de a se pune în calea Rusiei „vă va conduce la astfel de consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit niciodată în istoria voastră”.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat săptămâna aceasta că nu se așteaptă ca noi eșecuri militare rusești în Ucraina să-l împingă pe Putin să folosească arme nucleare tactice acolo, spunând că liderul rus are spațiu de manevră și de a pune capăt conflictului.

Numărul focoaselor nucleare în lume (Cifre estimative)

Sursa: Federația cercetătorilor americani / BBC

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *