Analist: ”Documentarul ”Istoria Moldovei” al lui Igor Dodon, finanțat și realizat de agentura rusească”
Filmul, în trei episoade, prezintă versiunea ”socialiștilor” sau a ”moldoveniștilor” privind evoluția istoriei în Moldova, ”o viziune amplă asupra trecutului țării noastre”. Documentarul a fost prezentat zilele trecute, când Dodon a revenit de la Moscova.
”În spatele acestui documentar se ascund scenariile rusești. Filmul a fost finanțat și realizat de agentura rusească. De fapt, vorbim aici despre scenarii de lungă durată, promovate de regimul lui Putin, în cazul R.Moldova, dar cu bătaie lungă împotriva României, țară membră NATO. În opinia mea, nu întâmplător, prima vizită oficială a lui Igor Dodon în Rusia a coincis cu mai multe declarații dure, lansate la adresa României, inclusiv din partea unor oficiali din Federația Rusă”, declară într-un interviu la RFI, politologul moldovean, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău.
”S-a promis că acest film va fi văzut de toți cetățenii R.Moldova, este un serial. Uitați-vă cine a finanțat filmul și care este grupul de creație – agentura rusească. Dacă ne uităm la comportamentul lui Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de președinte, dacă ne uităm la comportamentul Partidului Socialiștilor, care este o unealtă a lui Igor Dodon, în pofida faptului că el s-a retras din funcția de președinte, ei încearcă să exploateze acel moldovenism de sorginte stalinistă pentru a consolida relațiile mentale cu spațiul rus. De partea sa, Rusia vine cu ideologia de compatrioți”.
Potrivit lui Nantoi, ”regimul lui Putin încearcă să-l folosească pe Igor Dodon, în calitate de unealtă pentru ca R.Moldova să devină o unealtă împotriva României și a Ucrainei. ”Deci, este o linie strategică, nu neapărat se va realiza acest scenariu, dar oricum Rusia, promovând politici anti-românești, încearcă să reanimeze moldovenismul, în versiunea lui stalinistă. Acest lucru poate fi tratat ironic, dar noi vedem că nu întotdeauna ironia este la locul său, dacă ne amintim de anexarea Crimeei de către ruși, invocând argumente pretins istorice. Trebuie să fim vigilenți, să estimăm riscurile”, consideră Oazu Nantoi.
La lansarea primului episod al filmului ”Istoria Moldovei”, președintele pro-rus, Igor Dodon a menționat că ”documentarul trebuie văzut de către fiecare cetățean, deoarece arată adevărata istorie a țării noastre. Este prima lucrare în care sunt aduse mai multe detalii privind ”Istoria Moldovei”. Ne-am pus ca scop să începem cu cele mai străvechi timpuri, câteva mii de ani înaintea erei noastre. Sper foarte mult că va fi un pas important, pentru ca noi, cetățenii Republicii Moldova, să conștientizăm că avem cu ce ne mândri. Avem istoria noastră, Istoria Moldovei, pe care trebuie să o cunoaștem”, a mai spus șeful statului.
Potrivit autorilor, în timpul apropiat, vor fi ecranizate și celelalte două episoade. Printre realizatorii filmului este și Elena Pahomova, fost redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol. În prezent, Pahomova face parte și din Consiliul societății civile de pe lângă președinția Republicii Moldova, fiind șefa Comisiei pentru mass-media și comunicare.
În alt context, solicitat să comenteze și declarațiile recente ale ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin privind desfășurarea unui eventual referendum pentru unirea R.Moldova cu România, Oazu Nantoi a spus: ”Ambasadorii nu fac declarații întâmplătoare. De ce tocmai acum a avut loc vizita Patriarhului Kiril la București și de ce tocmai pe 17 noiembrie vine în România Ansamblul Armatei Roșii. Nu înțeleg, de unde această deschidere?”, se întreabă comentatorul de la Chișinău.
Recent, aflat la Suceava, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a afirmat că România și Republica Moldova pot alege calea referendumului, după modelul din Crimeea, dacă vor unire. "În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legala sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. (…) Eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea", a declarat diplomatul rus.
Sursa: Rfi.ro